ΤΟ BLOG
22/09/2015 11:01 EEST | Updated 22/09/2016 08:12 EEST

H ΝΔ μπροστά σε νέες προκλήσεις

Η ευκολία με την οποία μετατράπηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιμνημονιακό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, κεντροαριστεράς που αποδέχεται, όπως και η ΝΔ, τους περιορισμούς του μνημονίου, δείχνει ότι η ΝΔ δεν έλαβε υπόψη της την ανάδειξη ενός αρκετά παραδοσιακού νέου δικομματισμού με κυρίαρχο, αυτή την περίοδο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται από την ριζοσπαστική Αριστερά προς την κεντροαριστερά.

sooc

Με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη ξεκίνησε η μάχη της ηγεσίας, από το αποτέλεσμα της οποίας θα προσδιοριστεί, σε μεγάλο βαθμό, η μελλοντική πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα συμπεράσματα και τα διδάγματα που βγάζω από τη νέα εκλογική ήττα της ΝΔ συνοψίζονται ως εξής.

Πρώτον, η ΝΔ έχει χάσει την ισχυρή επαφή με τη νέα γενιά, η οποία φαίνεται να της χρεώνει τα μνημονιακά βάρη και γενικότερα τη δύσκολη έως αρνητική προοπτική που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νέοι.

Δεύτερον, έχει εξασθενίσει η πολιτική σχέση της ΝΔ με δυναμικά επαγγελματικά και κοινωνικά στρώματα, ενώ ο βασικός εκφραστής της ελληνικής κεντροδεξιάς δυσκολεύεται να παρακολουθήσει και να λάβει υπόψη του στην πολιτική του τις κοινωνικές εξελίξεις και τα νέα κοινωνικά ρεύματα.

Τρίτον, έχει αποδυναμωθεί η σχέση της ΝΔ με μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής εκλογικής και κοινωνικής της βάσης -μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων- εξαιτίας των μνημονιακών καταστάσεων που δημιουργήθηκαν και του τρόπου που εφαρμόστηκαν τα μνημόνια.

Η ΝΔ έχει χάσει την ισχυρή επαφή με τη νέα γενιά, η οποία φαίνεται να της χρεώνει τα μνημονιακά βάρη.

Τέταρτον, η ευκολία με την οποία μετατράπηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από αντιμνημονιακό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς, κεντροαριστεράς που αποδέχεται, όπως και η ΝΔ, τους περιορισμούς του μνημονίου, δείχνει ότι η ΝΔ δεν έλαβε υπόψη της την ανάδειξη ενός αρκετά παραδοσιακού νέου δικομματισμού με κυρίαρχο, αυτή την περίοδο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται από την ριζοσπαστική Αριστερά προς την κεντροαριστερά. Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλει την ενίσχυση των κεντροδεξιών, κεντρώων χαρακτηριστικών της ΝΔ, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κ. Μεϊμαράκη.

Πέμπτον, η ΝΔ πρέπει να βάλει σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικότητες και τα πολιτικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν μάχη του νέου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το συντεχνιακό ΠΑΣΟΚ και ο κ. Καμμένος, με το παλιό της ΝΔ.

Όσοι διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να λάβουν τα παραπάνω υπόψη τους για να μπορέσει η ΝΔ να απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος.