The Blog

Γυναίκα ή Χίλαρυ;

Η Χίλαρυ και η ομάδα της στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το νεφελώδες παρελθόν της, δε μπόρεσαν να εμβληματοποιήσουν το δίλημμα: Γυναίκα ή Σεξιστής πρόεδρος; Παρά τα σκανδαλώδη υποτιμητικά σχόλια και υπονοούμενα για τις γυναίκες αποτυπωμένα σε βίντεο, ο Τραμπ βγήκε αλώβητος απ' αυτό το θόρυβο, στρέφοντας την προσοχή των ψηφοφόρων στο κατεστημένο και στο παρελθόν της αντιπάλου του. Αν μια γυναίκα του Δημοκρατικού Κόμματος με προσωπικότητα χωρίς παρελθόν ερχόταν σε προεκλογική αντιπαράθεση με τον Τραμπ, θα γνωρίζαμε στ΄ αλήθεια αν τις εκλογές τις έχασε η γυναίκα ή η Χίλαρυ Κλίντον με το βεβαρυμένο βιογραφικό της.
Brian Snyder / Reuters

Ενώ ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό έστειλε ένα πολύ θερμό και φιλικό συγχαρητήριο μήνυμα στο Ντόναλντ Τραμπ για την απρόσμενη νίκη του (παρά τις δυσκολίες απο αναμένεται να αντιμετωπίσει στις διμερείς σχέσεις με το νέο Αμερικανό πρόεδρο), οι γυναίκες πολιτικοί του Καναδά αντέδρασαν με μεγάλο σκεπτικισμό στο γεγονός πως οι Αμερικανοί δεν έσπασαν την παράδοση του αρσενικού ηγέτη για να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία τους.

Πολύ ηχηρή ήταν η δήλωση της Κιμ Κάμπελ, που υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Καναδά (1993) και μάλιστα στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος:

«Νομίζω ότι η νίκη του Τραμπ είναι καταστροφή, όχι μόνο για τον Καναδά, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε μετά το εκλογικό απτέλεσμα η πρώην Καναδή πρωθυπουργός.

Η Κάμπελ ως γυναίκα έχει δηλώσει πως είναι σοκαρισμένη με την ανάρμοστη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ προς τις γυναίκες, με το σεξισμό του, την περιφρόνησή του προς τη θηλυκή ύπαρξη, καθώς και με την αντισυνταγματική κι ετσιθελική συμπεριφορά του.

«Πιστεύω ότι αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο άσχετος με τη γεωπολιτική του κόσμου, τόσο απληροφόρητος και αδιάφορος που θα είναι τρομερά επικίνδυνος και θεωρώ πως οι χώρες του κόσμου θα έχουν δυσκολία να συνεννοηθούν μαζί του», συνέχισε η Κάμπελ.

Η ηγέτης του Πράσινου Κόμματος Ελίζαμπεθ Μέι υπήρξε εξίσου σκληρή στις δηλώσεις της:

«Είναι απλώς τρομακτικό», είπε, τονίζοντας ότι ο Τραμπ υποσχέθηκε πως θα αποσύρει τις ΗΠΑ απο την συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα, κάτι που μπορεί να διαλύσει το μομέντουμ. Η Μέι τόνισε πως το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του πλανήτη και των επόμενων γενεών.

Η πρωθυπουργός του Οντάριο Καθλίν Γουίν, η οποία είναι ανοικτά ομοφυλόφιλη είπε: «Πιστεύω πως θα υπάρξουν επιπλοκές απο το διχασμό και την τοξικότητα που έχουμε δει και θα περάσει καιρός να κλείσουν οι πληγές».

Ωστόσο, υπήρξαν κι άλλες γυναικείες φωνές που δεν είδαν τη νίκη του Τραμπ σε αυτή τη βάση. Η Χέιζελ Μακκάλιον, πρώην δήμαρχος της Μισισάγκουα, σημείωσε τα εξής:

«Νομίζω ότι η νίκη του Τραμπ έχει ταρακουνήσει το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι έφερε στην κάλπη πολλούς ψηφοφόρους που πίστευαν πως δεν είχαν φωνή και τώρα θα εκπροσωπηθούν απο κάποιον που τους ακούει».

Στην πραγματικότητα, η νίκη του Τραμπ δεν μπορεί να εκτιμηθεί απόλυτα ως ήττα του γυναικείου φύλου. Κι αυτό διότι η Χίλαρυ Κλίντον δεν ήταν απλώς μια γυναίκα που πρόβαλε το δυναμικό προφίλ της διεκδικώντας την εξουσία απέναντι σε ένα άντρα που φάνηκε σεξιστής, υποτιμητικός προς τις γυναίκες, περιφρονητικός για το άλλο φύλο.

Σε κάθε περίπτωση η Χίλαρυ αποτελεί το πρότυπο της γυναίκας που δέχθηκε την ταπείνωση του σκανδάλου Λιουίνσκυ και κάθε σεξουαλικού θορύβου περί τον άντρα της,στηρίζοντάς τον με νύχια και με δόντια στην εξουσία. Ο Μπιλ Κλίντον υπήρξε κυνηγός του ποδόγυρου, ίσως πιο ραφιναρισμένος απο τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά σίγουρα άνδρας πολλών γυναικών.

Επίσης, η Χίλαρυ, έχασε το μομέντουμ του «πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος», καθώς στροβιλίστηκε στα σκάνδαλα του παρελθόντος της ως προεδρική σύζυγος και ως υπουργός εξωτερικών. Οι οικονομικές ασάφειες του Ιδρύματος Κλίντον επίσης πρόσθεσαν στην αμαύρωση του πορτρέτου της, παρουσιάζοντάς την ως αδίστακτη για το χρήμα και την εξουσία.

Η Χίλαρυ και η ομάδα της στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το νεφελώδες παρελθόν της, δε μπόρεσαν να εμβληματοποιήσουν το δίλημμα: Γυναίκα ή Σεξιστής πρόεδρος; Παρά τα σκανδαλώδη υποτιμητικά σχόλια και υπονοούμενα για τις γυναίκες αποτυπωμένα σε βίντεο, ο Τραμπ βγήκε αλώβητος απ' αυτό το θόρυβο, στρέφοντας την προσοχή των ψηφοφόρων στο κατεστημένο και στο παρελθόν της αντιπάλου του.

Αν μια γυναίκα του Δημοκρατικού Κόμματος με προσωπικότητα χωρίς παρελθόν ερχόταν σε προεκλογική αντιπαράθεση με τον Τραμπ, θα γνωρίζαμε στ΄ αλήθεια αν τις εκλογές τις έχασε η γυναίκα ή η Χίλαρυ Κλίντον με το βεβαρυμένο βιογραφικό της.

Την απάντηση του υποθετικού ερωτήματος δε θα τη μάθουμε ποτέ! Πάντως, σίγουρα, ήταν μια άνιση μάχη ανάμεσα στη γυναίκα και τον άντρα για την εξουσία...

Popular in the Community