ΤΟ BLOG
04/10/2017 16:13 EEST | Updated 04/10/2017 16:16 EEST

Ο Βασίλης Τσιάρτας εκτέλεσε Φάουλ

Eίναι πολύ μεγάλο φάουλ η δήλωση Τσιάρτα, ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει χαρές σε κάθε Έλληνα. Ένας παίχτης που έχει ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό, που είχε ομοφυλόφιλους συμπαίχτες, που έχει δει ομοφυλόφιλους να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με αυτόν, όπως ακριβώς τους αρμόζει. Δε γίνεται να κλείνεσαι στο καβούκι σου, να οπισθοδρομείς και να εύχεσαι αυτό το πράγμα στους βουλευτές. Δε σκέφτηκες όμως, αγαπητέ Βασίλη, το άλλο. Ότι κάποιοι βουλευτές έχουν κορίτσια που θέλουν να γίνουν αγόρια, έχουν αγόρια που βάφονται για να πάνε σχολείο. Αυτό που αναφέρεις, λοιπόν, ως κατάρα, ίσως είναι το νέο ξεκίνημα στις ζωές των παιδιών τους.

Vladimir Rys via Getty Images

Ο Βασίλης Τσιάρτας κερδίζει φάουλ έξω από την περιοχή. Αυτή τη φορά όμως αποφασίζει να το εκτελέσει με το δεξί και όχι με το καλό του πόδι, το αριστερό. Η μπάλα πηγαίνει πολλά μέτρα άουτ. Τι θέλει να μας πει αυτός ο παραλληλισμός; Ότι ο «El Mago», όπως και κάθε χρήστης των social media που τυγχάνει να είναι δημοφιλής (αθλητής, celebrity ακόμα και παπάς) έχει κάθε δικαίωμα να εκφράσει την προσωπική του άποψη ένεκα της ελευθερίας του λόγου. Τι συμβαίνει όμως όταν η μπάλα μας παίρνει ξόφαλτσα;

Στο πρόσωπο του Βασίλη Τσιάρτα απεικονίζεται η πραγματικότητα των τελευταίων ημερών. Η Βουλή καλείται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, μέσα στο οποίο- με παρέμβαση Κοντονή- συγκαταλέγεται κι η νομοτεχνική βελτίωση με την οποία μειώνεται το ηλικιακό όριο για την αλλαγή φύλου από τα 17 στα 15 έτη. Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου πυροδότησε (οξύμωρο σχήμα αν αναλογιστούμε πόσο αργά μιλάει) την κριτική σκέψη του παλαίμαχου βιρτουόζου ποδοσφαιριστή και έδραξε την ευκαιρία να τοποθετηθεί δημόσια με κάτι που θεωρείται ως κατάρα.

Συγκεκριμένα, «ευχήθηκε» τα πρώτα άτομα που θα κάνουν αλλαγή φύλου να είναι τα παιδιά των βουλευτών που ψήφισαν το νομοσχέδιο. Να αναφερθεί ότι ο Βασίλης Τσιάρτας δεν έχει τοποθετηθεί ξανά σε φλέγοντα πολιτικά ζητήματα, όπως μνημόνια, μειώσεις μισθών, ανεργία, αυτοκτονίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σκέφτηκε να μπει κατευθείαν στο ψαχνό.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει κανένας μέσα στα 7 (και πλέον 8) χρόνια της ύφεσης είναι ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική. Πάντα σε τέτοια νομοσχέδια βγαίνουν οι άνθρωποι των σπηλαίων και αναμασάνε την ίδια πικρή καραμέλα: «Εδώ ο κόσμος καίγεται και οι αδερφές χτενίζονται». Δηλαδή, ας έχουμε λυμένα τα οικονομικά μας θέματα και ας αγκαλιάσουμε μετά Βαΐων και Κλάδων τις μεσαιωνικές σκέψεις και πρακτικές. Αγαπητέ αναγνώστη, αν τοποθετείσαι υπέρ του Τσιάρτα, έχω να σου πω κάτι: Δεν είναι μόνο οι γονείς μας που παλεύουν στον κυκλώνα της ανεργίας και στον άνισο κόσμο της αγοράς για να μας μεγαλώσουν. Είναι και τα ξαδέρφια μας και τα ανίψια μας που δε νιώθουν τόσο άντρες όσο εσύ κι εγώ κι έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου και φοβούνται να πάνε σχολείο, γιατί ο κόσμος δεν είναι-ακόμα δυστυχώς-ιδανικά πλασμένος.(το αντίστοιχο παράδειγμα ισχύει και για τις αναγνώστριες). Για αυτούς να μην παλέψουμε;

Συμπερασματικά, είναι πολύ μεγάλο φάουλ η δήλωση Τσιάρτα, ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει χαρές σε κάθε Έλληνα. Ένας παίχτης που έχει ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό, που είχε ομοφυλόφιλους συμπαίχτες, που έχει δει ομοφυλόφιλους να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με αυτόν, όπως ακριβώς τους αρμόζει. Δε γίνεται να κλείνεσαι στο καβούκι σου, να οπισθοδρομείς και να εύχεσαι αυτό το πράγμα στους βουλευτές. Δε σκέφτηκες όμως, αγαπητέ Βασίλη, το άλλο. Ότι κάποιοι βουλευτές έχουν κορίτσια που θέλουν να γίνουν αγόρια, έχουν αγόρια που βάφονται για να πάνε σχολείο. Αυτό που αναφέρεις, λοιπόν, ως κατάρα, ίσως είναι το νέο ξεκίνημα στις ζωές των παιδιών τους. Ένα ξεκίνημα χωρίς ρατσιστικά, ομοφοβικά, οπισθοδρομικά παραληρήματα τυχάρπαστων ανθρώπων του αναθεματισμένου βόθρου της show biz και πέριξ.

Προσωπικά, αντεύχομαι τα παιδιά σου να μη θέλουν να αλλάξουν το φύλο τους σε περίπτωση που το σκέφτονται, αλλά να ζήσουν μια κανονική, σύμφωνα με τα δικά σου κοινωνικά πρότυπα, ζωή. Γιατί, διαφορετικά, ίσως αντιδράσεις πάλι επιπόλαια, όπως φάνηκε και από την ανάρτηση, και βάλεις τέλος στη ζωή τους, είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Και τότε θα είναι αργά! Πλέον, μένει να μάθουμε αν ψηφίζεις ΚΚΕ ή Χρυσή Αυγή. Ελπίζω να μη γέρνεις τόσο δεξιά, όσο το αποτυχημένο φάουλ στην αρχή του κειμένου.