Ίσως για πρώτη φορά βρέθηκαν τόσοι πολλοί φορείς του τουρισμού, προκειμένου να συζητήσουν και να προχωρήσουν εξελίξεις για τον συνεδριακό τουρισμό, έναν τομέα που η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει πολλά.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ο οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθηθεί από την πολιτεία και τους φορείς για τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού και του πλαισίου για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και του επαγγελματικού τουρισμού. Παράλληλα όλες οι πλευρές συμφώνησαν για τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την ανέλιξη του κλάδου, όπως και για την ανάγκη σύζευξης δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση.  

Advertisement
Advertisement

Στην ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε o Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), με επικεφαλής τη δραστήρια πρόεδρο Σίσσυ Λυγνού, συμμετείχαν διακεκριμένα στελέχη και εκπρόσωποι φορέων και εταιρειών του τουριστικού κλάδου: ΣΕΤΕ, ΠΟΞ, ΕΞΑΑΑ, fedΗΑΤΤΑ, ΕΑΤΑ, ΕΟΤ, Marketing Greece, AEGEAN Airlines κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης συζητήθηκαν η ενίσχυση της διεθνούς εικόνας και ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως κορυφαίο προορισμό συνεδριακών εκδηλώσεων και εκθέσεων, η καθιέρωση ενός εθνικού τομέα ως θεμέλιο για συντονισμένες και αποτελεσματικές δράσεις και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα που θα αποσυμφορήσει την αναγνωρισιμότητα της χώρας μας στη παγκόσμια αγορά.

Παράλληλα, θα προχωρήσει η υλοποίηση μιας εθνικής έρευνας για τη Συνεδριακή Βιομηχανία, η θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Μητρώου Συνεδρίων για τη συγκέντρωση αξιόπιστων στοιχείων και την ανάδειξη της δυναμικής του κλάδου μας και θα ενισχυθεί η ενιαία φωνή του κλάδου στην Ελλάδα και διεθνώς με στόχο την ίδρυση Εθνικού Convention Bureau.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος τoυ HAPCO & DES και πλέον της Διεθνoύς Ένωσης Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (IAPCO), Σίσσυ Λυγνού, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα διαχρονικό ζήτημα, καθώς δεν διαθέτει ένα ισχυρό εθνικό προφίλ ως συνεδριακός προορισμός.

«Το brand της χώρας στις διεθνείς εκθέσεις δεν είναι αρκετά ισχυρό και η συνολική εικόνα μας παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχει ανάγκη ανάδειξης μιας σύγχρονης Ελλάδας στον χώρο του συνεδριακού τουρισμού. Η HAPCO & DES συνεχίζει δυναμικά να προωθεί πρωτοβουλίες που ενισχύουν την εξωστρέφεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της συνεδριακής δραστηριότητας της χώρας, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάδειξη της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού συνεδριακού και επιχειρηματικού τουρισμού διεθνώς», είπε, ενώ αποκάλυψε ότι «τo επόμενο Annual Meeting & General Assembly της IAPCO, το διεκδικήσαμε οι 4 PCO, ενεργά πιστοποιημένα μέλη της IAPCO, AFEA Congress, ERA, ERASMUS, CONVIN πριν από 2 χρόνια και κερδίσαμε, πρόκειται να φιλοξενηθεί στην Ελλάδα τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Θα πραγματοποιηθεί στις 25-28/3 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα φιλοξενήσει τους 100 κορυφαίους PCO/Οργανωτές συνεδρίων παγκοσμίως».

Δρομολογούνται εξελίξεις στον Συνεδριακό Τουρισμό HAPCO & DES

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ HAPCO & DES και ΣΟΚΕΕ

Advertisement

Ισχυρή συμμαχία που θωρακίζει την ανάπτυξη του τομέα των συνεδρίων, των εκθέσεων και των εκδηλώσεων στην Ελλάδα υπεγράφη σήμερα από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES) και τον Σύνδεσμο Οργανωτών & Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ).

Πρόκειται για συμφωνία που, μεταξύ άλλων, συνομολογεί την άρρηκτη συνεργασία με δράσεις κοινής στρατηγικής στο πεδίο του συνεδριακού, εκθεσιακού και επαγγελματικού τουρισμού των εν λόγω φορέων, δρομολογώντας ταυτόχρονα και ένα πλάνο υλοποίησης πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES), Σίσσυς Λυγνού και του Προέδρου του Συνδέσμου Οργανωτών & Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ), Θεόδωρου Βώκου, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΣΟΚΕΕ, Ευάγγελου Χαραλάμπους.

Advertisement

Οι δυο φορείς αναγνωρίζουν από κοινού ότι η στρατηγική τους στο πεδίο του εκθεσιακού, συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού συνίσταται στην ανάγκη συμπόρευσης, συνεργειών και συνακόλουθη ενίσχυση κοινών πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου MICE στην Ελλάδα, στην αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη του σύγχρονου brand της Ελλάδας ως κορυφαίο προορισμό για συνέδρια, εκδηλώσεις και εκθέσεις.