Η Φιλοξενία, ως όρος, βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας και αποτελεί έναν καθοριστικό τομέα για το παρόν αλλά και το μέλλον της χώρα μας.
Παράλληλα, η Φιλοξενία εφόσον διασυνδέεται και με άλλους τομείς, όπως ο Πολιτισμός αλλά και η Αγροδιατροφή, προσδίδει προστιθέμενη αξία.
Ωστόσο, το ζητούμενο της εποχής είναι η Φιλοξενία να συνδέεται με όρους βιωσιμότητας και αυτό ήταν το αντικείμενο του συνεδρίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας στη Ρόδο, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το Συνέδριο «Χαράσσοντας τον Δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο», που παρακολούθησα, ήταν το δεύτερο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Φιλοξενία με Αξία για Όλους», γιορτάζοντας τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΞΕΕ.
Η υφυπουργός Τουρισμού, Αννα Καραμανλή, αναφέρθηκε στον επιτακτικό χαρακτήρα της απάντησης στην κλιματική κρίση και στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, με πρωτοπόρο τη Φιλοξενία, και επισήμανε τις ενέργειες που κάνεις το Υπουργείο Τουρισμού.
Ο Γιώργος Χατζημάρκος, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισήμανε ότι η δημογραφική άνθηση του Νοτίου Αιγαίου είναι αποτέλεσμα της αισιοδοξίας που δίνει ο τουριστικός τομέας. «Η μόνη περιοχή στην Ελλάδα με αύξηση στον τουρισμό είναι το Νότιο Αιγαίο και δεν είναι μόνο αριθμητικά αλλά και ποιοτικά τα στοιχεία», τόνισε.
Παράλληλα, ο Γιώργος Χατζημάρκος είπε ότι η περιοχή επαναπατρίζει Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ αναφέρθηκε στο 4o μεγάλο σχέδιο της Περιφέρειας, στον μετασχηματισμό σε βιώσιμο προορισμό. «Εδώ δεν έχουμε να παρουσιάσουμε σχέδιο αλλά αποτέλεσμα με υλοποιημένες δράσεις που να πρέπει να τις ζήσεις, όπως στη Χάλκη, την Αστυπάλαια και την Τήλο», είπε και κατέληξε ότι «η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο ευθύνη της δημόσιας διοίκησης που μπορεί με διοικητικά μέτρα να φτάσει στον στόχο. Είναι μια συλλογική υπόθεση. Ο μόνος δρόμος προς ένα βιώσιμο αύριο είναι δουλεύοντας σε συνεργασία με την κοινωνία. Είναι αδήριτη ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις για το καλύτερο σήμερα αλλά και το καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν. Και σε αυτή την πορεία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει έναν πολύτιμο συνοδοιπόρο, το ΞΕΕ, που υπηρετεί τη βιωσιμότητα με πράξεις ευθύνης».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα, τόνισε την ανάγκη εκπόνησης μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής για τη βιώσιμα ανάπτυξη του Τουρισμού από την Ε.Ε.
Στις θεματικές συζητήσεις που ακολούθησαν παρουσιάστηκαν αναλυτικά ιδέες και προτάσεις για την κατάκτηση όλο και υψηλότερων στόχων βιωσιμότητας καθώς και καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία από τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, συγκέντρωσε το διεθνώς πρωτοποριακό σύστημα περιβαλλοντικής κατάταξης των ξενοδοχείων που σχεδίασε το ΞΕΕ σε συνεργασία με το ΤΕΕ και νομοθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Τουρισμού.
Ο Φώτης Κοκοτός, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανάμεσα σε όσα είπε ξεχώρισε η αναφορά του ότι διεθνώς το 10% στον τουρισμό είναι σε καθεστώς δουλείας, δηλαδή με υπεργολάβους που κρατούν τα διαβατήρια των αλλοδαπών εργαζομένων!

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ως οικοδεσπότης ότι: «Το στοίχημα της βιωσιμότητας απαιτεί ευθύνη στην πράξη. Για αυτό και η Φιλοξενία πρωταγωνιστεί στο άνοιγμα του δρόμου προς ένα βιώσιμο αύριο, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουρισμό. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Βιώσιμη φιλοξενία σημαίνει βιώσιμα ξενοδοχεία και βιώσιμοι προορισμοί. Ο κλάδος μας έχει μπει μπροστά για να κατακτήσουμε αυτό τον στόχο αλλά σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας κι απαιτούνται τρεις κρίσιμες προϋποθέσεις: Χρηματοδοτικοί πόροι και εργαλεία, Συνεργασία και Όραμα από τις Ηγεσίες. Με την κατάλληλη υποστήριξη, οι ξενοδόχοι έχουμε αποδείξει διαχρονικά πως μπορούμε να βάζουμε υψηλούς στόχους, να τους πετυχαίνουμε και να εγγυόμαστε με τις επιτυχίες μας μια Φιλοξενία με Αξία για Όλους».

Πολύ σημαντική ήταν η παρουσίαση από τον Δρ. Γεώργιο Πετράκο, καθηγητή Ποσοτικών Μεθόδων & Η/Υ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενικό διευθυντή του ΙΤΕΠ, της έρευνας του Ινστιτούτου με τίτλο «ESG – Βιωσιμότητα του Ξενοδοχειακού Κλάδου», στην οποία αποτυπώνονται οι επιδόσεις του ξενοδοχειακού κλάδου για τη βιωσιμότητα και πιο συγκεκριμένα: για την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική ευθύνη και τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση.

Βιώσιμη Φιλοξενία: Μετρήσεις και Προκλήσεις στα Ελληνικά Ξενοδοχεία





















