Κάθε καλοκαίρι, εκατοντάδες καταναλωτές επιστρέφουν από τις διακοπές τους όχι με ευχάριστες αναμνήσεις, φωτογραφίες και χαμόγελα, αλλά με θυμό, οργή και απογοήτευση! Ο λόγος; Πέφτουν θύματα σε καλοστημένες παγίδες και έρχονται αντιμέτωποι με κακές υπηρεσίες, κρυφές χρεώσεις και προβληματικά τουριστικά πακέτα που καταστρέφουν τις λιγοστές, πολύτιμες ημέρες των καλοκαιρινών διακοπών, μετατρέποντας την ξεκούραση σε ταλαιπωρία!
Ορίστε οι 5 πιο συχνές καλοκαιρινές απάτες και τι μπορείτε να κάνετε αν σας συμβούν φέτος:
1. Ψεύτικες φωτογραφίες & “καταλύματα-φαντάσματα”
Κλείσατε δωμάτιο με θέα; Και τελικά βλέπετε το air-condition του διπλανού; Αν οι παροχές δεν είναι αυτές που διαφημίστηκαν, ζητήστε επί τόπου ακύρωση ή μείωση τιμής. Διαφορετικά, κρατήστε φωτογραφίες και αποδείξεις και προχωρήστε σε αναφορά στον Συνήγορο του Καταναλωτή.
2. Ενοικίαση αυτοκινήτου με… εκπλήξεις!
Κατά την επιστροφή σας χρεώνουν «ζημιές» που δεν προκαλέσατε ή σας ζητούν να πληρώσετε διπλάσια ασφάλεια; Ή άλλη κατηγορία οχήματος ζητήσατε και άλλη σας έδωσαν; Αν δεν υπογράψατε κάτι σχετικό (με το οποίο αποδέχεστε την αλλαγή), έχετε βάση για καταγγελία.
3. “Αόρατα” μενού και τεράστιοι λογαριασμοί
Το καλαμάρι που δεν είχε τιμή στον κατάλογο, σας στοίχισε 60 ευρώ; Βγάλτε φωτογραφία τον κατάλογο, ζητήστε απόδειξη και υποβάλετε καταγγελία για παραπλανητική χρέωση.
4. “Πακέτα-παγίδες” με ανύπαρκτες παροχές
Υποσχέθηκαν πρωινό και spa — και βρήκατε μόνο ένα κρύο νερό βρύσης και μια καφετιέρα με φλιτζάνια και φακελάκια ζάχαρης; Εφόσον η συμφωνία ήταν εγγράφως, έχετε κάθε λόγο να ζητήσετε αποζημίωση.
5. Ακυρώσεις ή αλλαγές στα ακτοπλοϊκά/αεροπορικά χωρίς επιστροφή
Το καράβι δεν ήρθε, η πτήση ακυρώθηκε, και η εταιρεία δηλώνει ότι… “δεν ευθύνεται”; Κρατήστε e-mails, boarding passes και καταθέστε αναφορά.
Αν την πατήσετε, ΜΗΝ το αφήσετε έτσι!
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι η ανεξάρτητη Αρχή που μπορεί να μεσολαβήσει υπέρ σας. Δεν επιβάλλει πρόστιμα, αλλά ασκεί πίεση για να αποκατασταθεί η βλάβη σας.
Μπορείτε να υποβάλετε αναφορά:
- Ηλεκτρονικά μέσω www.synigoroskatanaloti.gr
- Ταχυδρομικά (Λ. Αλεξάνδρας 144, 11471, Αθήνα)
- Αυτοπροσώπως (Όχι τηλεφωνικά.)
Προσοχή: Αναφέρετε ονοματεπώνυμο, πλήρη στοιχεία της επιχείρησης, τι ζημιά πάθατε και τι ζητάτε. Αν στείλετε ταχυδρομικά, επισυνάψτε και αντίγραφο ταυτότητας. Η αναφορά πρέπει να γίνει μέσα σε 12 μήνες από το περιστατικό.
Και τι πρέπει να κάνετε πριν, για να μην τα ζήσετε όλα αυτά;
- Διαβάζετε κριτικές και όρους χρήσης πριν κάνετε κράτηση.
- Ζητάτε γραπτές επιβεβαιώσεις (e-mail, μηνύματα) για κάθε υπόσχεση.
- Πληρώνετε μέσω επίσημων καναλιών και όχι με μετρητά “στο χέρι”.
- Φωτογραφίζετε καταλόγους και αποδείξεις – ναι, επιτρέπεται.
- Και πάνω απ’ όλα, έχετε γνώση των δικαιωμάτων σας.
Πώς λειτουργεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή δρα ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής ανάμεσα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, χωρίς κόστος για τον πολίτη, όταν προκύπτει διαφορά από βλαπτική πράξη ή παράλειψη κατά τη διάρκεια συναλλαγής.
Για όσους εξαπατηθούν εντός της Ελλάδας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ (κατά περίπτωση και μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας, το οποίο υπάγεται στη Διεύθυνση του Συνηγόρου), η Αρχή εξετάζει τεκμηριωμένες αναφορές, με σκοπό τη φιλική επίλυση της διαφοράς, επιδιώκοντας συμφωνία ανάμεσα στον καταναλωτή και την επιχείρηση.
Εφόσον διαπιστωθεί πρόβλημα (όπως παραπλανητική παροχή υπηρεσιών, αθέτηση όρων συμφωνίας ή υπερβολικές χρεώσεις), ο Συνήγορος καλεί την επιχείρηση να απαντήσει τεκμηριωμένα, ζητά εξηγήσεις και προτείνει δίκαιη λύση.
Μπορεί να μην επιβάλλει πρόστιμα, αλλά αν εντοπιστούν ενδείξεις για αξιόποινη πράξη, προχωρά σε μηνυτήρια αναφορά προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Το καλοκαίρι είναι για ξεκούραση, ανανέωση, ανατροφοδότηση… όχι για να τρέχουμε πίσω από απατεώνες. Κι αν συμβεί; Ο Συνήγορος του Καταναλωτή είναι εκεί για να παρέμβει και να δώσει μια εξωδικαστική λύση. Φυσικά, πάντα υπάρχει και η δικαστική οδός…