Ειδικές ομάδες ελεγκτών “σκανάρουν” καθημερινά ηλεκτρονικές σελίδες, e-shops, προφίλ δημοφιλών influencers, ψηφιακές διαφημίσεις και αναρτήσεις στα social media, αναζητώντας επητήδειους που εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικές παραγγελίες και εξαπατούν τα εύπιστα θύματα τους. Οι έλεγχοι είναι και στοχευμένοι, με βάση καταγγελίες καταναλωτών, αλλά και τυχαίοι με βάση αλγόριθμους που βάζουν στο “κάντρο” της ΑΑΔΕ όλα εκείνα τα ΑΦΜ που εμφανίζουν “περίεργη” δραστηριότητα.
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, οι ελληνικές αρχές ξεσκέπασαν ένα e-κύκλωμα που εξαπατούσε ανυποψίαστους καταναλωτές με υποσχέσεις για «τελευταίας τεχνολογίας κινητά» σε εξευτελιστικές τιμές. Οι πελάτες πλήρωναν μέσω κάρτας, αλλά ελάμβαναν… κουτιά με σαπούνια, τα δε “ηλεκτρονικά καταστήματα” εξαφανίζονταν από το διαδίκτυο εν ριπή οφθαλμού. Σε άλλη περίπτωση, καταναλωτές παρήγγειλαν πανάκριβα επώνυμα αθλητικά ήδη, αλλά το μόνο που έλαβαν ήταν ένα email “επιβεβαίωσης” και μετά σιωπή…
Τα “μαϊμού” sites, οι ψεύτικες προσφορές και τα δήθεν προϊόντα κάνουν θραύση τους καλοκαιρινούς μήνες, με πηγές από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος να κάνουν αναφορά “σε επιτήδειους που θησαυρίζουν από την ευπιστία των πολιτών”. Όπως παρατηρούν μάλιστα στη HuffPost, “το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά μαζικό, επαναλαμβανόμενο και ιδιαίτερα επικίνδυνο” σε περιόδους οικονομικής πίεσης, όπου η “καλή προσφορά” μοιάζει με σανίδα σωτηρίας.
Προσοχή στις e-παραγγελίες
Τα κόλπα των επιτήδειων
Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει αλλάξει τον τρόπο που ψωνίζουμε. Από ρούχα και τεχνολογία, μέχρι είδη πρώτης ανάγκης, πλέον με λίγα “κλικ” τα πάντα φτάνουν στην πόρτα μας ή σε θυρίδες παραλαβής κοντά στο γραφείο ή το σπίτι μας. Όλα εύκολα, γρήγορα και… απρόσωπα! Η ευκολία αυτή, όμως, έχει και ένα σκοτεινό πρόσωπο: Τις εγκληματικές ομάδες και την εκμετάλλευση των καταναλωτών από επιτήδειους που κρύβονται πίσω από «μαϊμού» καταστήματα και παραπλανητικές πρακτικές.
Εκατοντάδες καταναλωτές αναφέρουν ότι πλήρωσαν για προϊόντα που ποτέ δεν παρέλαβαν, ή έλαβαν τελείως διαφορετικά αντικείμενα από αυτά που είχαν παραγγείλει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πελάτη που παρήγγειλε κινητό τελευταίας τεχνολογίας και έλαβε… παιδικό παιχνίδι! Σε άλλη περίπτωση, πελάτισσα έλαβε μια φτηνή απομίμηση ρούχου, αντί για το επώνυμο προϊόν που είχε δει στις φωτογραφίες.
Πώς δρουν οι επιτήδειοι:
- Πλαστές ιστοσελίδες: Δημιουργούν ηλεκτρονικά καταστήματα που μοιάζουν αυθεντικά, με επαγγελματικό σχεδιασμό, φωτογραφίες και “ψεύτικες” θετικές κριτικές.
2. Δελεαστικές προσφορές: Προϊόντα-κράχτες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, που συχνά είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές.
3. Προπληρωμή χωρίς ασφάλεια: Επιμένουν σε πληρωμές με κάρτα ή έμβασμα χωρίς αντικαταβολή ή ασφάλεια αγοραστή.
4. Διευθύνσεις-φαντάσματα: Δεν υπάρχει φυσική έδρα, ούτε τηλέφωνο επικοινωνίας – μόνο ένα γενικό email επικοινωνίας.
Πώς να προστατευτείτε
• Προτιμήστε επώνυμες πλατφόρμες ή καταστήματα που γνωρίζετε ή γνωρίζουν φίλοι σας και τα έχετε ή τα έχουν χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν.
• Ελέγξτε την επωνυμία και το ΑΦΜ του καταστήματος – πρέπει να είναι καταγεγραμμένο στο ΓΕΜΗ.
• Διαβάστε τις αξιολογήσεις αλλά και τα “ψιλά γράμματα” για επιστροφές και εξυπηρέτηση.
• Αποφύγετε την προπληρωμή αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας. Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων.
• Ελέγξτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: Τα domains τύπου “.xyz” ή “.store” χωρίς ασφαλή πιστοποίηση (https://) κρύβουν συχνά παγίδες.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, η ΑΑΔΕ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και προτρέπουν να αναφέρουν άμεσα ύποπτα περιστατικά και περιπτώσεις απάτης.
Η ευκολία των e-παραγγελιών δεν πρέπει να γίνεται παγίδα. Με λίγο παραπάνω έλεγχο, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το πορτοφόλι μας από αχρείαστες… ψηφιακές περιπέτειες.