Τα κινεζικά εργοστάσια επιδιώκουν να πωλούν απευθείας στους Αμερικανούς καταναλωτές μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν την αύξηση των δασμών κατά 145% που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.

Από έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές μέχρι κάψουλες πλυντηρίου και διακοσμητικά για το σπίτι, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Κινέζων πωλητών παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στα αγγλικά σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Rednote, στοχεύοντας σε Αμερικανούς χρήστες με λεζάντες όπως «εργοστασιακή τιμή για Αμερικανούς» και «χωρίς μεσάζοντες, χωρίς προσαυξήσεις».

Advertisement
Advertisement

Σε ένα βίντεο, ένας Κινέζος εργάτης εργοστασίου διαφημίζει προϊόντα καθαρισμού με τη φράση: «Εμπιστευτείτε με, εμπιστευτείτε με, οι Κινέζοι δεν εξαπατούν ποτέ», ενώ ένας χονδρέμπορος από την Γκουανγκζού ισχυρίζεται μέσω λεζάντας: «μόνο 10 γουάν για ρούχα που κοστίζουν εκατοντάδες».

Οι προβολές σε αυτές τις αναρτήσεις συχνά ξεπερνούν τις 200.000, ενώ ορισμένες ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο.

@bigfish7598

Here's a breakdown of the actual production cost of a Hermès bag. Luxury is a mindset. China is currently exposing all the European luxury brands with TikTok videos

♬ original sound – bigfish7

«Reverse daigou»: Η νέα τάση που σαρώνει το διαδίκτυο

Η τάση έχει επίσης προκαλέσει με την σειρά της ένα κύμα ιδιόρρυθμου περιεχομένου από Αμερικανούς χρήστες, με έναν TikToker να δηλώνει: «ανακαλύπτοντας ότι μπορώ να πάρω 20 κάψουλες πλυντηρίου για ένα μόνο δολάριο κάνει το μυαλό μου να βραχυκυκλώνει».

Ένας άλλος αστειεύτηκε με το «reverse daigou» – αναφερόμενος στην πρακτική της αγοράς αγαθών στην Κίνα από Αμερικανούς καταναλωτές, που στην συνέχεια μεταπωλούν τα ίδια προϊόντα στις ΗΠΑ.

«Ποιος λέει ότι μόνο οι Κινέζοι έρχονται στην Αμερική για να ψωνίσουν; Τώρα είναι η σειρά μας! Θα πάω στην Κίνα με μια άδεια βαλίτσα».

Advertisement

 

 

Advertisement

Η viral διάδοση αυτών των βίντεο επέτρεψε στους Αμερικανούς καταναλωτές να συγκρίνουν άμεσα τις τιμές και να συνδεθούν διασυνοριακά, καθιστώντας ορατά τα έως τώρα αόρατα στρώματα κέρδους από τα εργοστάσια στα ράφια.

Πολλοί χρήστες δήλωσαν ότι συνειδητοποίησαν πόσο πολύ οι μεσάζοντες και οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ έχουν διογκώσει τις τιμές ακόμα και για προϊόντα καθημερινής χρήσης.

@blabbertok #greenscreen I would sure hate to be one owning a name brand store right now! ##chinamanufacturer #chinesefactory #hermesbirkin #luxuarygoods #luisvuitton #channelbag #fyp ♬ Everything In Its Right Place (Instrumental) – SAD & Dj tahh

Η Ashley Dudarenok, ιδρύτρια της εταιρείας ερευνών για την Κίνα ChoZan, δήλωσε στο ABC ότι ενώ οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από μικρές αγορές, εξακολουθούν να υποχρεούνται να δηλώνουν τα αγαθά κατά την επανείσοδό τους στις ΗΠΑ και να πληρώνουν δασμούς εάν υπερβαίνουν τα όρια απαλλαγής των 800 δολαρίων.

Advertisement

Είπε ότι η πρόσκληση των κατασκευαστών προς τους Αμερικανούς αγοραστές να επισκεφθούν «τραβάει την προσοχή», αλλά αποτελεί σύμπτωμα των εμπορικών εντάσεων.

Οι αγοραστές αναμένεται να εξοικονομήσουν σημαντικό ποσό χρημάτων αγοράζοντας απευθείας στην Κίνα, αλλά θα εξακολουθούν να πληρώνουν τον δασμό για τα φθηνότερα προϊόντα.

 

Advertisement
@globalwavewholesale **🚀 Cut Out the Middleman!** Buy *directly from Chinese factories* at jaw-dropping prices! 🌍 Small MOQs, global shipping & unbeatable deals—only on **Global Wave Wholesale**. 📲 Download now & save! #DirectFromFactory #WholesaleDeals #MOQsMadeEasy #GlobalShipping #SaveSmart #ChinaSourcing #SmallBusinessHero #NoMiddlemen ♬ original sound – Flame Boy KE

 

Advertisement

Η αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας το 2018

Αυτό που διαφοροποιεί τον σημερινό εμπορικό πόλεμο από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας του 2018 είναι ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις διερεύνησαν τότε τη διαφοροποίηση των εξαγωγών μακριά από τις ΗΠΑ και όχι την απευθείας πώληση σε Αμερικανούς καταναλωτές.

Αυτή τη φορά, βασίζονται σε σύντομα βίντεο, livestreaming και εξατομικευμένα μηνύματα για να προσεγγίσουν τις δυτικές αγορές.

 

Advertisement

 

Εργοστάσια στις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ, Τσετσιάνγκ και Τσιανγκσού, οι οποίες λειτουργούν ως σημαντικοί κόμβοι παραγωγής οικιακών ειδών, μαλακών επίπλων, ενδυμάτων και βασικών ηλεκτρονικών ειδών, που επωμίζονται και πάλι το κύριο βάρος των ανανεωμένων δασμών, είναι μεταξύ των πιο ενεργών που στρέφονται σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Rednote για την προώθηση πωλήσεων απευθείας στον καταναλωτή.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το μοντέλο παράκαμψης των μεσαζόντων μπορεί να βοηθήσει ορισμένους εξαγωγείς να ξεπουλήσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα, αλλά η μετατροπή των viral διαφημίσεων μέσω των social media σε βιώσιμες πωλήσεις θα χρειαστεί περισσότερα από την ψηφιακή ορατότητα καθώς εξαρτάται από τα logistics εκπλήρωσης, τα συστήματα πληρωμών και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

«Οι (Κινέζοι) κατασκευαστές κατά κάποιο τρόπο άφησαν τους Αμερικανούς καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν ότι η Κίνα παρέχει πολλά φθηνά προϊόντα που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, έτσι ώστε να αισθανθούν ότι οι εμπορικοί δασμοί της Αμερικής στην πραγματικότητα δημιούργησαν αναστάτωση στη ζωή τους. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί πελάτες αντιλαμβάνονται τους δασμούς και τις πολιτικές που προωθεί ο κ. Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι δασμοί είναι καλοί για τις ΗΠΑ», δηλώνει ο Δρ Cheng Mingming, καθηγητής ψηφιακού μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν.

@glowwkailin Some good online shops on Taobao. #taobao #taobaohaul #chinafashion #chinamanufacturer #shoppinghaul #greenscreen #greenscreenvideo ♬ original sound – Kailin

Ταξίδια για ψώνα στην Κίνα; Τι λένε οι ειδικοί

Εν τω μεταξύ, τόσο στο TikTok όσο και στο Rednote, την κινεζική πλατφόρμα lifestyle, οι live streamers έχουν ξεκινήσει προωθητικές ενέργειες με hashtags όπως #saveourfactory (σώστε το εργοστάσιο μας) και #shopinchina (ψωνίστε στην Κίνα), προτρέποντας τους τοπικούς καταναλωτές να αγοράσουν αγαθά που προορίζονταν αρχικά για πελάτες στις ΗΠΑ.

Ορισμένοι πωλητές έχουν γεμίσει τα livestream τους με κουτιά που φέρουν αγγλικές ετικέτες αποστολής και barcodes υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκαν να αδειάσουν τις αποθήκες τους λόγω των αμερικανικών δασμών.

Σε μια ανάρτηση, ένας πωλητής προσέφερε μεγάλες εκπτώσεις σε μικρές οικιακές συσκευές, όπως βραστήρες ρυζιού, αποχυμωτές και τοστιέρες, ενώ ταυτόχρονα «θρηνούσε» επειδή οι αμερικανικές εταιρείες «ακύρωσαν το συμβόλαιό μας».

«Τώρα είναι όλα 90% μειωμένα!» έγραφε η ανάρτηση.

Ορισμένοι χρήστες παροτρύνουν ακόμη και τους Αμερικανούς να επισκεφθούν αυτοπροσώπως την Κίνα για φθηνότερα ψώνια.

«Ελάτε στην Κίνα, αγοράστε απευθείας, εξοικονομήστε πολλά!», γράφει μια ανάρτηση στο TikTok, με πλάνα από ένα εργοστάσιο.

@sierrakatherinee Finding out I can get 20 laundry pods for a single dollar is making my brain short circuit #tariffs #china #shopping #fypシ ♬ original sound – Sierra

Ενώ το μήνυμα μπορεί να έχει απήχηση στους απογοητευμένους αγοραστές, οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να προκαλέσει ένα κύμα αμερικανών αγοραστών στα κινεζικά εργοστάσια.

«Είναι αδύνατο για τους περισσότερους Αμερικανούς να ψωνίζουν απευθείας από την Κίνα και είναι απίθανο να λειτουργήσει ως αντίμετρο στον αντίκτυπο που έχουν οι δασμοί στους Αμερικανούς καταναλωτές», δήλωσε ο Δρ Τσενγκ.

Πρόσθεσε ότι το ποσοστό κατοχής διαβατηρίων στις ΗΠΑ είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες και τα διεθνή ταξίδια παραμένουν απρόσιτα για πολλούς.

Αλλά ο στόχος, πιστεύει, δεν είναι απαραίτητα ο τουρισμός.

 

@baombk Now we can buy directly from China more easily…#china#tiktok#foryoupage ♬ original sound – baombk

 

Η κ. Dudarenok συμφωνεί ότι τα βίντεο αποτελούν μια έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ.

Είπε ότι, αν και είναι απίθανο να εμπνεύσουν ένα κύμα εισερχόμενου τουρισμού αγορών, θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν μεγαλύτερη ζήτηση για πλατφόρμες απευθυνόμενες άμεσα προς τον καταναλωτή.

«Ενώ οι αγορές προϊόντων στην Κίνα μπορεί να φαίνονται σαν ένας τρόπος παράκαμψης των δασμών, στην πραγματικότητα, οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους τελωνειακούς κανονισμούς των ΗΠΑ», δήλωσε η ίδια.

Πηγή: abc.net.au