Την ώρα που ο πλανήτης έχει στραμμένα τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαπιστώνουν ότι η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις γύρω από την Ουκρανία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δηλώνουν ότι βρίσκονται υπό μια συνεχή απειλή πολέμου με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία παράγει τα τελευταία χρόνια βλήματα πυροβολικού, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, με ρυθμό που σύντομα θα ξεπεράσει όχι μόνο τις ανάγκες της για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τον αριθμό των στρατευμάτων της.
Άλλωστε, όπως αποδεικνύεται και στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ισχυρού συμμάχου του Κρεμλίνου, ο σύγχρονος πόλεμος διεξάγεται στους αιθέρες και οι πύραυλοι είναι πιο αποτελεσματικοί από τα τανκς και τους στρατιώτες.
Αυτή η παγκόσμια αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή, με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, φαίνεται ότι ευνοεί τον Πούτιν και οι ηγέτες της Δύσης το ξέρουν.
Η συνάντηση στη Χάγη για τη σύνοδο κορυφής, θα έχει στο επίκεντρο την δέσμευση Τραμπ στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ. Παρά τις διαβεβαιώσεις του όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να βασιστούν στις δεσμεύσεις του μετά την ερώτηση που σόκαρε τους ηγέτες των G7 – στη σύνοδο κορυφής στον Καναδά μέσα στον μήνα- όταν διερωτήθηκε «γιατί ο Πούτιν δεν ήταν ανάμεσά τους».
Η Ρωσία μπορεί να εισβάλλει στα επόμενα 5 χρόνια
Κι ενώ οι χώρες της Βαλτικής και όσες συνορεύουν με τη Ρωσία εκφράζουν συνεχώς φόβους για πιθανή ρωσική επίθεση, αγοράζοντας συνεχώς εξοπλιστικά, το ενδεχόμενο ενός νέους πολέμου μέσα στο ΝΑΤΟ θεωρείται προς το παρόν απίθανο, κυρίως επειδή η Ρωσία δεν έχει την ικανότητα να διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα.
Ρώσοι στρατηγοί και ανώτεροι αξιωματούχοι ωστόσο, επιμένουν να δηλώνουν δημόσια ότι οι αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες δεν τελειώνουν με την Ουκρανία ενώ ο ίδιος ο Πούτιν διεκδίκησε την περασμένη εβδομάδα, ολόκληρη την Ουκρανία.
«Θεωρώ τους Ρώσους και τους Ουκρανούς ως έναν λαό, και με αυτή την έννοια όλη η Ουκρανία είναι δική μας», δήλωσε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης λέγοντας ότι: «Έχουμε μια παροιμία, ή παραβολή που λέει ότι «όπου πατάει Ρώσος στρατιώτης ο τόπος μα ανήκει».
Οι δηλώσεις του ενισχύουν τους φόβους και τις ανησυχίες στην Ευρώπη με τον Γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να αναφέρει πρόσφατα ότι η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση για μια νέα επίθεση στα επόμενα 5 χρόνια, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και αρκετές ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η Δανία δήλωσε πρόσφατα, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εμπλακεί σε έναν νέο πόλεμο με γειτονική χώρα μέσα σε έξι μήνες και να αποτελέσει αξιόπιστη απειλή για μία ή περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ εντός δύο ετών.
Στα 1,5 τρισ δολάρια το κόστος ενός τέτοιου πολέμου
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία στη βορειοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ θα ήταν το πιο πιθανό σημείο ανάφλεξης. Τα τρία κράτη της Βαλτικής αποτελούν ένα μικρό κλάσμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά στρατηγικά, είναι κρίσιμα.
Ως τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που κάποτε ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση, έχοντας σημαντικό ποσοστό ρωσικής μειονότητας, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην παραμορφωμένη ιστορική φαντασία του Πούτιν. Έχουν επίσης μακρά σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και με τις Σκανδιναβικές χώρες, κυρίως τη Φινλανδία, που συνορεύει με τη Ρωσία και έχει αποτελέσει στην ιστορία μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Ένας νέος πόλεμος μέσα στην Ευρώπη θα είχε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και φυσικά ένα δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος με το Bloomberg Economics να το υπολογίζει σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο μέσα στον πρώτο χρόνο.
Σε αυτό υπολογίζεται το άμεσο κόστος της καταστροφής στην εμπόλεμη ζώνη, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας καθώς θα σταματήσει κάθε προμήθεια από τη Ρωσία και οι απώλειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς θα μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή κατά 1,3%. Ποσό που αντιστοιχεί στο συνολικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία και τα 3 χρόνια.
Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό αυξάνοντας τις αμυντικές του δαπάνες στο 5% από 2% που είναι σήμερα ενώ η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει αναβαθμίσει τη βάση πυρηνικών όπλων της στο Καλίνινγκραντ, τον θύλακα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, και έχει προσθέσει βάσεις και στρατιωτικές υποδομές κατά μήκος των βορειοδυτικών συνόρων της με το ΝΑΤΟ.
Το κόστος μιας πιθανής εισβολής
Μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα στημένο περιστατικό ή μια υβριδική επίθεση κάποιου είδους. Η σιδηροδρομική γραμμή Μόσχας-Καλίνινγκραντ, η οποία διέρχεται από το Βίλνιους χωρίς να σταματά, είναι ένα σημείο ευπάθειας – η αστυνομία της Λιθουανίας αναζητούσε αυτόν τον μήνα έναν Ρώσο άνδρα που πήδηξε από ένα κινούμενο τρένο καθώς αυτό περνούσε από την επικράτειά τους.
Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι σε περίπτωση εισβολής, μόνο οι χώρες της Βαλτικής θα υποστούν πλήγμα 43% στις οικονομίες τους κατά το πρώτο έτος.
Advertisement
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα πληγούν άμεσα – Φινλανδία, Σουηδία, Πολωνία και Γερμανία – θα υποστούν μικρότερο αλλά σημαντικό πλήγμα. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες μετριάζουν κάπως το πλήγμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους, της αναταραχής στην αγορά και της καταστροφής των υποδομών, αλλά το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,2% και το χρέος θα εκτιναχθεί.
Η οικονομία της Ρωσίας αντίθετα, θα υποστεί απώλεια μόλις 1%, ένα σχετικά μικρό πλήγμα, καθώς οι υφιστάμενες κυρώσεις την έχουν προστατεύσει από εξωτερικές πιέσεις και οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες δημιουργούν μια οφθαλμαπάτη οικονομικής υγείας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο — που βρίσκεται πιο μακριά από την πρώτη γραμμή, αλλά δαπανά περισσότερα για την άμυνα — θα περιορίσει το κόστος στο 0,2% του ΑΕΠ του, στις ΗΠΑ κατά περίπου 0,7%, και στην Κίνα κατά περίπου 0,8% το ΑΕΠ.
Το καλό νέο είναι ωστόσο, ότι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καμία ένδειξη ότι ο Πούτιν έχει ήδη σχέδια για να επεκτείνει τον πόλεμό του στο έδαφος του ΝΑΤΟ, παρότι η Μόσχα ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της και αυξάνει τα αποθέματα όπλων της πολύ πιο γρήγορα από τη Δύση.
Ο Ρούτε προειδοποίησε αυτόν τον μήνα ότι η Ρωσία παράγει πυρομαχικά τέσσερις φορές πιο γρήγορα από όλη τη στρατιωτική συμμαχία μαζί.
Σε μια εποχή πολέμων, που γυρίζει την ανθρωπότητα πολλές δεκαετίες πίσω, η μόνη διέξοδος είναι η ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών, με την ΕΕ να έχει θέσει ως προτεραιότητα της τον διάλογο και την Κίνα, την δεύτερη παγκόσμια οικονομία (και σύντομα πρώτη) να αποδεικνύεται η πιο κερδισμένη σε περίπτωση σύγκρουσής ΝΑΤΟ Ρωσίας μέσα στην Ευρώπη.