Η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν το Σάββατο σε μία εκεχειρία 30 ημερών χωρίς όρους από τις 12 Μαΐου, με την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την επιβολή νέων «μαζικών» κυρώσεων αν αποτύχει να συμμορφωθεί.
Η ανακοίνωση έγινε από τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας, μετά από μία συνάντησή τους στο Κίεβο, στη διάρκεια της οποίας, είχαν μία τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ.
«Όλοι μας εδώ μαζί με τις ΗΠΑ καλούμε τον Πούτιν. Αν μιλά σοβαρά για ειρήνη, έχει την ευκαιρία να το δείξει» είπε σε δημοσιογράφους ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ. «Όχι άλλα “αν” και “αλλά”, όχι άλλοι όροι και καθυστερήσεις» πρόσθεσε.
Following the Coalition of the Willing meeting in Kyiv, all five leaders @ZelenskyyUa @EmmanuelMacron @bundeskanzler @donaldtusk @Keir_Starmer had a fruitful call with @POTUS focused on peace efforts.
— Andrii Sybiha 🇺🇦 (@andrii_sybiha) May 10, 2025
Ukraine and all allies are ready for a full unconditional ceasefire on land,… pic.twitter.com/MEfbtjtE4m
Όπως είπε ο Στάρμερ, οι 5 ηγέτες στο Κίεβο ήταν ξεκάθαροι: Αν ο Πούτιν γυρίσει την πλάτη του στην ειρήνη, θα απαντήσουν αυξάνοντας τις κυρώσεις και ξοδεύοντας περισσότερα για να βοηθήσουν την άμυνα της Ουκρανίας. Από πλευράς του ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς είπε ότι, αν η Ρωσία απορρίψει την κατάπαυση πυρός, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την Ουκρανία και να αυξάνουν την πίεση στη Ρωσία.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι σχεδόν όλα τα μέλη της ΕΕ και η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων» είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν κυρώσεις αν δεν γίνει πραγματικότητα η κατάπαυση πυρός. «Υπάρχει μόνο μια χώρα που άρχισε αυτή την παράνομη σύγκρουση και αυτή ήταν η Ρωσία, και υπάρχει μόνο μια χώρα που στέκεται εμπόδιο στην ειρήνη και είναι η Ρωσία» είπε ο Στάρμερ, προσθέτοντας πως η ενότητα μεταξύ χωρών στο θέμα της άνευ προηγουμένου εκεχειρίας ήταν η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ως τώρα. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε από πλευράς του ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ περίπου 20 χώρών.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει υπογράψει μια «πολύ καλή συμφωνία με τις ΗΠΑ» και ότι η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων, ενώ επαίνεσε τον Τραμπ που δεν σταμάτησε τη ροή βοήθειας και πληροφοριών προς την Ουκρανία. Μετά από την τηλεδιάσκεψη της «συμμαχίας των προθύμων» – των χωρών και οργανισμών που επιθυμούν να διασφαλίσουν τη μεταπολεμική ασφάλεια της Ουκρανίας» οι ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ και ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν στο Κίεβο όπλα πριν λάβει χώρα κατάπαυση πυρός.
Εάν η απειλή αυτή γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ενότητας της Δύσης μετά από μήνες απρόβλεπτης αμερικανικής πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας ο Τραμπ εγκατέλειψε την προσέγγισή του προκατόχου του από τότε που ανέλαβε την προεδρία.
Μετά από απευθείας επαφές με Ρώσους αξιωματούχους, μια επεισοδιακή συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι τη σύντομη διακοπή της ζωτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Κίεβο, υπογράφοντας και μια συμφωνία για ορυκτά.
Τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών υπογράμμισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για την Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός έκανε την εξής ανάρτηση: «Χάρηκα πολύ που συμμετείχα στην Έκκληση των Ηγετών για την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ως πρώτο βήμα για μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία».
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Βρετανός πρωθυπουργός έφτασαν το πρωί στο Κίεβο προκειμένου να εκφράσουν από κοινού με τον Πολωνό πρωθυπουργό τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί την «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών.
Οι τρεις ηγέτες βγήκαν μαζί από το τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο από την Πολωνία για να συναντήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τουσκ.Η επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας απαντά, συμβολικά, στους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή στη Μόσχα για την επέτειο των 80 ετών από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και περίπου 20 ξένων ηγετών, ανάμεσά τους ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Με πληροφορίες από BBC- ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP