Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της ΕΕ ολοκλήρωσαν σήμερα Τρίτη τα τελευταία βήματα για να πάρει η Βουλγαρία το «πράσινο φως» και να γίνει το 21ο μέλος της ευρωζώνης από τον Ιανουάριο του 2026..
Την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση χαιρέτισε και η Κομισιόν καθώς ακολουθεί την Έκθεση Συγκλίσεως της Επιτροπής για το 2025, που δημοσιεύθηκε στις 4 Ιουνίου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Βουλγαρία πληροί επιτυχώς τα κριτήρια σύγκλισης για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ — μια εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε και από την Έκθεση Συγκλίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα.
Το Συμβούλιο όρισε επίσης σήμερα την επίσημη ισοτιμία μετατροπής, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ομαλή μετάβαση από το λέβα στο ευρώ.
Ωστόσο στη Βουλγαρία εδώ και καιρό υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών εκφράζει φόβους για απότομες αυξήσεις τιμών – ιδιαίτερα στα βασικά αγαθά και τα τρόφιμα.
Όμως το Συμβούλιο προσπαθεί να φανεί καθυσηχαστικό και αναφέρει ότι η ένταξη στη ζώνη του ευρώ θα προσφέρει απτά οφέλη στους Βούλγαρους πολίτες και επιχειρήσεις όπως: εξάλειψη του κόστους ανταλλαγής νομισμάτων, ευκολότερες διασυνοριακές πληρωμές, αυξημένη διαφάνεια τιμών και καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Το Συμβούλιο αναφέρει ότι κατά μέσο όρο, οι προηγούμενες μεταβάσεις στο ευρώ στις χώρες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος συνοδεύτηκαν από πολύ μικρές και εφάπαξ αυξήσεις τιμών, της τάξης του 0,1% έως 0,3%. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, το ευρώ λειτουργεί σταθεροποιητικά για τις τιμές. Αυτό οφείλεται στο ότι ενισχύει τη διαφάνεια των τιμών, αυξάνει τον ανταγωνισμό και μειώνει το κόστος συναλλαγών για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές — τομείς που αποτελούν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ.
Επίσης σημειώνει ότι για να καθησυχάσουν τυχόν ανησυχίες των πολιτών, οι βουλγαρικές αρχές έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα πλέγμα ενεργειών, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στο Ευρώ. Ο στόχος είναι μια ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση που θα περιορίσει τον κίνδυνο ακόμη και μιας μικρής αύξησης τιμών.
Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται η ενεργός συμμετοχή των επιχειρήσεων, η παρακολούθηση τιμών για την ορθή μετατροπή τους, η υποχρεωτική αναγραφή τιμών τόσο σε λέβα όσο και σε ευρώ, η παροχή κατευθυντήριων γραμμών για τη στρογγυλοποίηση τιμών, καθώς και καμπάνιες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικοί φορείς –δημόσιοι και ιδιωτικοί– έχουν ήδη επιδοθεί σε εντατικές τεχνικές και οργανωτικές προετοιμασίες. Μετά τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου, οι προσπάθειες αυτές θα ενταθούν, ώστε η μετάβαση της Βουλγαρίας στο ευρώ να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και χωρίς προσκόμματα.
Επιπλέον τονίζουν τα οφέλη λέγοντας ότι η ένταξη στην Ευρωζώνη θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ θα προσφέρει στη Βουλγαρία πιο ουσιαστικό ρόλο στις δομές λήψης αποφάσεων της ζώνης του ευρώ, όπως η ΕΚΤ και το Eurogroup.
Τονίζει δε ότι το ευρώ θα διευκολύνει τους Βούλγαρους να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να επιχειρούν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αντανακλώντας τη δέσμευση της χώρας για μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος για την Οικονομία και την Εφαρμογή και Απλούστευση της Παραγωγικότητας, δήλωσε:
«Το ευρώ έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη χάρη στην πλήρη ενσωμάτωση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, όπου τα βουλγαρικά αγαθά και υπηρεσίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Μακροπρόθεσμα, το ευρώ φέρνει πιο σταθερές τιμές και αυξάνει την ανθεκτικότητα της οικονομίας απέναντι σε αιφνίδιους κραδασμούς.»