Μέτρα κατά της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού αδιεξόδου επεξεργάζεται η κυβέρνηση ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε μια χώρα που γερνάει με γοργούς ρυθμούς, η φωνή της κοινωνίας ακούγεται πλέον ξεκάθαρα: Το 84% των Ελλήνων ζητά πρόσθετες φοροαπαλλαγές για τους πολύτεκνους, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Έρευνα της ALCO για λογαριασμό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) καταγράφει ένα εντυπωσιακό εύρημα: το 86% θεωρεί ότι οι πολύτεκνοι συμβάλλουν ουσιαστικά στην κοινωνία, ενώ το 68% δηλώνει πως η κρατική στήριξη προς αυτούς είναι ανεπαρκής.
Τα υψηλά ποσοστά αποκαλύπτουν ότι δεν πρόκειται απλώς για κοινωνική ευαισθησία. Πρόκειται για συναγερμό επιβίωσης!

Η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αν η τάση αυτή συνεχιστεί, μέχρι το 2050 θα μετράμε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο λιγότερους Έλληνες! Η ερήμωση επαρχιακών περιοχών, η γήρανση του πληθυσμού και η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού είναι ήδη εδώ.

Στη σκιά των διαδοχικών κρίσεων, οι πολύτεκνες οικογένειες σηκώνουν βάρος δυσανάλογο με τα μέσα που διαθέτουν. Το κόστος ζωής, η ανεπαρκής στέγαση, οι ανελαστικές ανάγκες για παιδεία και υγεία, κάνουν την καθημερινότητά τους εξαιρετικά δύσκολη.

Ο Πρόεδρος της ΑΣΠΕ, Θωμάς Γιαννιώτης, τονίζει την ανάγκη για δίκαιες φοροαπαλλαγές και ουσιαστικά μέτρα στήριξης, καλώντας την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με την κοινωνική πλειοψηφία.
Η αναστροφή του δημογραφικού δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια. Χρειάζεται πολιτική βούληση, στοχευμένα κίνητρα και το θάρρος να στηρίξουμε ανοιχτά όσους επιλέγουν να μεγαλώσουν πολλά παιδιά στη σημερινή Ελλάδα.
Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη σημασία της ενίσχυσης των πολύτεκνων οικογενειών στο πλαίσιο της μάχης κατά της υπογεννητικότητας και του δημογραφικού αδιεξόδου.
Στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα όπως:
🔹 Πρόσθετες φοροαπαλλαγές για πολύτεκνους, με στόχο τη μείωση του φορολογικού βάρους για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.
🔹 Ενισχυμένα οικογενειακά επιδόματα, ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.
🔹 Προτεραιότητα σε προσλήψεις στο Δημόσιο, καθώς και αυξημένη μοριοδότηση για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών.
🔹 Στεγαστικά προγράμματα και επιδοτήσεις ενοικίου, με ειδικές ρυθμίσεις για πολύτεκνους.
🔹 Επέκταση των δωρεάν παροχών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολικά γεύματα, για οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω.
🔹 Μέτρα ενίσχυσης σε περιοχές με υψηλό δημογραφικό κίνδυνο, όπως η νησιωτική και ορεινή Ελλάδα.
Ωστόσο, η κοινωνική απαίτηση για ουσιαστικότερη στήριξη παραμένει ισχυρή, καθώς πολλοί πολύτεκνοι γονείς αντιμετωπίζουν καθημερινά οικονομικά και πρακτικά αδιέξοδα.
Η πρόκληση είναι σαφής: όχι απλώς επιδόματα, αλλά ένα νέο μοντέλο συνολικής ενίσχυσης της οικογένειας, με συνέπεια, σταθερότητα και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.