Η οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» δημοσιεύει (με ημερομηνία 9 Ιουλίου) στοιχεία για τις αφίξεις προσφύγων στην Κρήτη και τη Γαύδο για το πρώτο εξάμηνο του 2025, τα οποία η ίδια συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε «διασταυρώνοντας τα στοιχεία από τις επίσημες ανακοινώσεις του Λιμενικού, τοπικών αρχών και δημοσιεύσεις σε τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ».
Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, συνολικά 7,336 πρόσφυγες έφτασαν το α′ εξάμηνο του 2025 σε Κρήτη και Γαύδο.
Νέα πύλη εισόδου σε Ελλάδα – Ευρώπη: Κρήτη και Γαύδος
Η νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη χώρα μας αποτυπώνεται σε δύο αριθμούς:
Συνολικές ροές: Ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο παρατηρείται μια ελαφρά μείωση των συνολικών ροών παράτυπων μεταναστών για το πρώτο εξάμηνο του 2025 (16.533 περιστατικά έναντι 17.248 το αντίστοιχο διάστημα του 2024, δηλαδή μείωση 4%), υπάρχει μια σημαντική αλλαγή στις πύλες εισόδου.
Αύξηση στην Κρήτη: Η Κρήτη έχει αναδειχθεί σε βασική πύλη εισόδου, καταγράφοντας εκρηκτική άνοδο 258% στις μεταναστευτικές ροές το πρώτο εξάμηνο του 2025. Συγκεκριμένα, από 1η Ιανουαρίου έως 22 Ιουνίου 2025, καταγράφηκαν 133 περιστατικά με 7.051 μετανάστες, έναντι 45 περιστατικών και 1.968 μεταναστών το αντίστοιχο διάστημα του 2024.
Αυτά τα δύο στοιχεία αποκαλύπτουν μία εικόνα που ξαφνιάζει, καθώς η γενική αίσθηση είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάτι σαν ”μεταναστευτικό τσουνάμι” και έχουμε αύξηση των ροών. Αυτό δεν είναι ακριβές, αφού ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών παραμένει πάνω-κάτω ο ίδιος. Αυτό που έχει αλλάξει, όμως, είναι η μεταναστευτική οδός.
Ενώ, δηλαδή, είχαμε στο νου μας ότι τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν το ”εύκολο πέρασμα”, ειδικά μετά το σφράγισμα του Εβρου, τώρα υπάρχουν δύο νησιά που μπήκαν ”στο μάτι” του μεταναστευτικού: Κρήτη και Γαύδος.

Ο επόμενος πίνακας αποκαλύπτει ότι η Γαύδος υποδέχεται πρακτικά περισσότερους μετανάστες από την Κρήτη, καθώς είναι το πρώτο σημείο στεριάς που βρίσκουν μπροστά τους τα πλωτά, με τα οποία θαλασσοπνίγονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, έχοντας αποπλεύσει από τη νότια ακτή της Μεσογείου.
Ακολουθούν σε αριθμό περιστατικών δύο σημεία στη νότια Κρήτη, σχεδόν απέναντι από την Γαύδο: Καλοί Λιμένες και Αγία Γαλήνη.


Η οργάνωση ”Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο” επισημαίνει, ότι ″σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των νεοαφιχθέντων, με βάση την απάντηση του Λιμενικού, οι τρεις κύριες εθνικότητες των ανθρώπων που φτάνουν σε Γαύδο και Κρήτη είναι Αίγυπτος (44,7%), Σουδάν (28,3%), Μπαγκλαντές (19%).

Στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει τα data που έχει συγκεντρώσει η ίδια οργάνωση, σημειώνεται ότι στις αρχές Μαΐου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας τόνιζε ότι η αύξηση που καταγράφεται στις αφίξεις από το Λιβυκό πέλαγος είναι «λόγω της αποσταθεροποίησης στο Σουδάν και του εμφύλιου σπαραγμού στη Λιβύη και στις γύρω περιοχές».
Δήλωση που αναγνωρίζει εμμέσως το προσφυγικό προφίλ των ανθρώπων που φθάνουν στην Κρήτη αναζητώντας προστασία και άρα την υποχρέωση της χώρας μας για την προστασία τους.
Ωστόσο, μετά την άφιξη των πολυάριθμων καραβιών από τις ακτές της Λιβύης στα μέσα Ιουνίου, η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή δύο ελληνικών φρεγατών και ενός πλοίου γενικής υποστήριξης στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων της Λιβύης με στόχο η παρουσία τους να λειτουργήσει «αποτρεπτικά». Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η επιχείρηση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και οι δύο φρεγάτες εντοπίστηκαν να πλέουν στις 29 Ιουνίου νότια των Σφακίων.

Η ”Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο” τονίζει πάντως, ότι οι συνθήκες υποδοχής των παράτυπων μεταναστών ή/και προσφύγων δεν είναι πάντοτε ικανοποιητικές και συμβατές με τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα. Σημειώνει χαρακτηριστικά: ”Ανάμεσα στους νεοαφιχθέντες υπάρχουν και προφανώς ευάλωτες περιπτώσεις που χρήζουν αυξημένης προστασίας.
Ειδικότερα, σε κάποια περιστατικά συναντάμε έναν σημαντικό αριθμό ασυνόδευτων ανήλικων.
Χαρακτηριστική ήταν η άφιξη πλοιαρίου στις 1 Μαρτίου στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου όπου από τους 60 επιβαίνοντες, οι 22 ήταν ανήλικοι. Σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται οικογένειες με μικρά παιδιά, συνήθως με καταγωγή από το Σουδάν, ή ακόμα και μόνες γυναίκες. Στις 6 Ιουνίου σε άφιξη νότια της Γαύδου συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων δύο γυναίκες και ένα ανήλικο κορίτσι, οι οποίες όλες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Στις 21 Ιουνίου, νεογέννητο βρέφος που βρισκόταν στον προσωρινό χώρο διαμονής στον πρώην εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς στα Χανιά, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.”