The Blog

Χριστουγεννιάτικες αποδράσεις

Ξαφνιαστήκαμε στην είσοδο. Κοιτάξαμε γύρω έκπληκτοι. Ήταν μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής, μια παλιά αίγλη, που έγινε σημερινή, μια ευρωπαϊκή πινελιά, Βιεννέζικη την χαρακτήρισε κάποιος. Παντού γύρω βελούδο, ξύλο, μάρμαρο, τζάκι, χαμηλός φωτισμός (το Άλφα και το Ωμέγα μιας ρομαντικής...συνάντησης), και κάτω το παλιό μωσαϊκό, ίδιο μ' αυτό στα πατρικά μας σπίτια...Το ιστορικό αυτό στέκι από το 1939, όπου ο Τσαρούχης σχεδίαζε πρόχειρα, ο Χατζηδάκης, η Μελίνα, ο Ελύτης, ο Σταύρος Μελάς, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας και τόσοι άλλοι, αναβιώνει τώρα, 75 χρόνια μετά, τις περασμένες δόξες.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
Gray Lensman QX Flickr

Σα να μη βρισκόμαστε στην Ελλάδα!

Σχεδόν το φώναξα στον Χρύσανθο Πανά, μπαίνοντας στο ανακαινισμένο Zonar's. Ξαφνιαστήκαμε στην είσοδο. Κοιτάξαμε γύρω έκπληκτοι. Ήταν μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής, μια παλιά αίγλη, που έγινε σημερινή, μια ευρωπαϊκή πινελιά, Βιεννέζικη την χαρακτήρισε κάποιος. Παντού γύρω βελούδο, ξύλο, μάρμαρο, τζάκι, χαμηλός φωτισμός (το Άλφα και το Ωμέγα μιας ρομαντικής...συνάντησης), και κάτω το παλιό μωσαϊκό, ίδιο μ' αυτό στα πατρικά μας σπίτια...

Γιώργος Βότσης, Σταύρος Θεοδωράκης, Χρύσανθος Πανάς, Λένα Παγώνη

Το ιστορικό αυτό στέκι από το 1939, όπου ο Τσαρούχης σχεδίαζε πρόχειρα, ο Χατζηδάκης, η Μελίνα, ο Ελύτης, ο Σταύρος Μελάς, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας και τόσοι άλλοι, αναβιώνει τώρα, 75 χρόνια μετά, τις περασμένες δόξες.

Ιδέες του Χρύσανθου

Όπως λέει αυτός ο άξιος, με μεστές, καινοτόμες ιδέες επιχειρηματίας, που το ανέλαβε ο κ. Πανάς, η διασκέδαση και η φυσική συνάντηση μπορεί να παράγουν πολιτισμό, κι όσοι μπορούν από μας ας επηρεάσουν την πόλη προς το καλύτερο.

Του Τσόκλη

Η ζεστασιά βέβαια και η οικειότητα οφειλόταν στον λόγο, που βρισκόμασταν εκεί. Η βραδιά ήταν του Κώστα Τσόκλη. Μια από τις πολλές βραδιές μαζί του, που χωρίς να χρειάζεται να σας εξηγήσουμε, έχουν επηρεάσει την ζωή μας. Μιλάω για μένα προσωπικά...

Ο Γιώργος Βότσης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αποκαλεί τον εαυτό του, εμένα και μερικούς ακόμη στενούς φίλους την «Αυλή του Τσόκλη!!».

Παραβρεθήκαμε, λοιπόν, στην παρουσίαση της βιογραφίας του Καλλιτέχνη, μέρος της οποίας έχουμε ζήσει από πολύ κοντά...Την υπογράφει η δημοσιογράφος Ρέα Βιτάλη.

Οι Δελφοί με τον Πάνο Καλτσή

Αστείρευτη πηγή δημιουργίας, φρέσκων ιδεών, προβολής της Ελλάδας στον κόσμο είναι ο Πάνος Καλτσής, πρώην Δήμαρχος Δελφών, ο οποίος μας μύησε, προσωπικά, στην Δελφική μαγεία, στο Απολλώνειο Φως του τόπου του, στην οικουμενικότητά του.

Αφορμή γι' αυτές τις σκέψεις τώρα τα Χριστούγεννα, στους Δελφούς ζούμε μαζί του, από κοντά, την Δελφική υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Της Τόνιας Βασιλοπούλου

Μια άλλου είδους, ξεχωριστού όμως κι αυτή εκδήλωση, σε ένα πανέμορφο χώρο της Αθήνας, με θέα αυτής της Ακρόπολης του Παρθενώνα, του Λυκαβητού, λες και τον αγγίζεις δίπλα σου, και βέβαια μακρινά τη θάλασσα...

Στο ξενοδοχείο "Sain George Lycabettus" στον δικό της οικογενειακό, ρομαντικό αυτόν χώρο, η Τόνια Βασιλοπούλου, νέα δυναμική γυναίκα, ταξιδεμένη, με ανοικτούς ορίζοντες και μεγάλες ταχύτητες, έτσι δείχνει να λειτουργεί και να προχωράει, παρουσίασε ένα συλλεκτικό λεύκωμα, "Sweet Home Escape" (εκδόσεις Φερενίκη).

Απευθύνεται κυρίως σε όσους αγαπούν τα ταξίδια, τις νέες εμπειρίες, σε κοσμοπολίτες, σε ανθρώπους που θέλουν να «δραπετεύουν» από τη δική τους καθημερινότητα, να ανακαλύπτουν την ομορφιά, να μαθαίνουν την περιπέτεια, το καινούργιο, να γνωρίσουν τον κόσμο, και με γνώμονα πάντοτε την αισθητική, το απαιτητικό, το ωραίο και μετά ας ξαναγυρίζουν στα ίδια.

Η ίδια μιλώντας για την δουλειά της αναφέρεται πάντα στο καλό γούστο, την αισθητική, με την οποία δεν γεννιέσαι, την μαθαίνεις, την καλλιεργείς, την αποκτάς...Και βέβαια στην κουλτούρα του κάθε τόπου, που οφείλουμε να σεβόμαστε, στην πολιτιστική κληρονομιά.

Στο χώρο του ξενοδοχείου, έντονη πάντα η παρουσία, είτε είναι εκεί, είτε όχι, της μητέρας της, της ιδιοκτήτριας Ειρήνης Βασιλοπούλου, που είναι ταυτισμένη με την φιλοσοφία της ελληνικής φιλοξενίας, της οικειότητας, της ευγένειας, της ζεστασιάς.

Ενδιαφέρον είναι πως τα έσοδα του βιβλίου της Τόνιας, πάνε στα παιδιά που περνάνε δύσκολα, μέσω της νεοσύστατης επιτροπής ELPIDA Youth.

Το πάθος του Δημήτρη Τσίτουρα

«Σταμάτα να κάνεις τον δικηγόρο. Να γίνεις δημιουργός. Γιατί αυτό είσαι...», του επέμενε ο Gianni Versace. Ο δικηγόρος στο επάγγελμα Δημήτρης Τσίτουρας είναι δημιουργός. Συλλέκτης έργων Τέχνης. Με πάθος για ποιότητα στην αισθητική. Με έρωτα για την περιπέτεια της Τέχνης.

Στο «νησί του» την Σαντορίνη όπου είναι και Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας, εκεί τον γνωρίσαμε όταν, πριν χρόνια, μας φιλοξένησε με τον Κώστα Τσόκλη στο όμορφο αρχοντικό του 1970, το οποίο μετέτρεψε σε ξενοδοχειακό συγκρότημα. Με συγκλονιστική θέα «κάτω από το Ηφαίστειο» και διάκοσμο πολυάριθμα έργα Τέχνης. Προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο τον έχουν κατά καιρούς απολαύσει.

Πιστεύει πως η αισθητική μπορεί να καλλιεργηθεί από τα μικρά μας χρόνια. Χρειάζεται επιμονή, λέει. Έζησε από κοντά μεγάλους της Τέχνης, της ποίησης... Σεφέρη, Τσαρούχη, Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Σπ. Βασιλείου, Νουρέγιεφ, Βερσάτζε...

Και τώρα μια νέα συλλογή, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τσαρούχη. Μεταξωτά μαντήλια για «Ζωδιακό Κύκλο», από σχέδια του Τσαρούχη του '72.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!