Υπάρχουν πολλά πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου του Πάρκινσον – προβλήματα ύπνου, μειωμένη όσφρηση, μικρότερα γράμματα, ανάγκη για περισσότερη ούρηση χωρίς προειδοποίηση και τρέμουλο, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Αλλά ένα λιγότερο συζητημένο σύμπτωμα είναι η δυσκοιλιότητα.

Advertisement
Advertisement

Στην πραγματικότητα, μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 700.000 άτομα δείχνουν ότι η δυσκοιλιότητα – που ορίζεται ως επίσκεψη στην τουαλέτα λιγότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, καταπόνηση και πόνος στις κενώσεις – μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη της ασθένειας, η οποία εμφανίζεται έως και μια δεκαετία πριν από τη διάγνωση.

Το πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει μεγάλα και ξηρά κόπρανα ή σκληρά και ογκώδη και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνους στο στομάχι και ναυτία.

Τι συνδέει την νόσο του Πάρκισνον και τη δυσκοιλιότητα 

Περίπου 145.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με τη νόσο του Πάρκινσον, η οποία προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη στον εγκέφαλο για πολλά χρόνια.

Τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζεται από ακούσιο τρέμουλο, αργή κίνηση και άκαμπτους, δύσκαμπτους μύες.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον έχουν έλλειψη ντοπαμίνης – της χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη των νευρικών κυττάρων να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Αυτή η ανεπάρκεια οδηγεί σε επιβραδυνόμενα κινητικά συμπτώματα που συχνά χαρακτηρίζουν όποιον πάσχει από τη νόσο.

Advertisement

Μπορεί επίσης να ευθύνεται για τη μειωμένη μυϊκή κίνηση που σχετίζεται με την πέψη και τον σφιγκτήρα του ορθού που είναι υπεύθυνος για την ατελή κένωση της κινητικότητας του εντέρου.

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 60% των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών είχαν δυσκοιλιότητα πριν από την εμφάνιση των κινητικών συμπτωμάτων.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η σοβαρότητα της δυσκοιλιότητας στην αρχή της πάθησης θα μπορούσε να συνδεθεί με ταχύτερη εμφάνιση άνοιας σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.

Ενώ τα περισσότερα άτομα με Πάρκινσον εμφανίζουν για πρώτη φορά τη νόσο μετά τα 60, περίπου το 5-10% εμφανίζει έναρξη πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Advertisement

Πώς να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα

Εάν αντιμετωπίζουμε συνεχή προβλήματα με δυσκοιλιότητα, είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τον γιατρό μας, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι δείκτης άλλων προβλημάτων υγείας.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάστασή μας σύμφωνα με το NHS:

Ας κάνουμε αλλαγές στη διατροφή μας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης άφθονων υγρών και νερού,

Advertisement

Ας αυξήσουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας.

Μην καθυστερούμε να πάμε στην τουαλέτα όταν νιώθουμε ότι πρέπει.

Ας στηρίξουμε τα πόδια μας σε ένα χαμηλό σκαμνί ενώ βρισκόμαστε στην τουαλέτα, κι αν είναι δυνατόν, ας σηκώσουμε τα γόνατά μας πάνω από τους γοφούς μας. 

Advertisement

Ας ασκηθούμε τακτικά – ακόμα και μια καθημερινή βόλτα ή τρέξιμο μπορεί να μας βοηθήσει. 

Advertisement