Το να περπατάμε 7.000 βήματα την ημέρα μπορεί να είναι αρκετό για να ενισχύσουμε τις νοητικές μας ικανότητες και να προστατευτούμε από μια σειρά διαφορετικών ασθενειών, σύμφωνα με μια σημαντική μελέτη.
Αυτό μπορεί να είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος από τα 10.000 βήματα, που συχνά θεωρείται ως το σημείο αναφοράς που πρέπει να επιτευχθεί.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health, διαπίστωσε ότι ο αριθμός αυτός συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρκίνος, άνοια και καρδιακές παθήσεις.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να παρακολουθούν τα βήματά τους ως έναν πρακτικό τρόπο για να βελτιώσουν την υγεία τους, λένε οι ερευνητές.
«Έχουμε την αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα», λέει η κύρια συγγραφέας της μελέτης, δρ Μέλοντι Ντιγκ, «αλλά αυτό δεν βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία».
Δέκα χιλιάδες βήματα αντιστοιχούν σε περίπου πέντε μίλια ή οκτώ χιλιόμετρα. Η ακριβής απόσταση διαφέρει για τον καθένα, ανάλογα με το μήκος του διασκελισμού, το οποίο εξαρτάται από το ύψος, το φύλο και την ταχύτητα περπατήματος, με τους πιο γρήγορους περιπατητές να έχουν συνήθως μεγαλύτερο διασκελισμό.
Ο αριθμός των 10.000 βημάτων μπορεί να αναχθεί σε μια διαφημιστική καμπάνια της δεκαετίας του 1960 στην Ιαπωνία. Κατά την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, κυκλοφόρησε μια μάρκα βηματόμετρου με την ονομασία manpo-kei, που μεταφράζεται ως «μετρητής 10.000 βημάτων».
Η δρ Ντιγκ αναφέρει ότι αυτός ο αριθμός «βγήκε από το πλαίσιο» και έγινε μια ανεπίσημη οδηγία, την οποία συνεχίζουν να προτείνουν πολλά fitness trackers και εφαρμογές.
Η μελέτη του Lancet Public Health ανέλυσε προηγούμενες έρευνες και δεδομένα σχετικά με την υγεία και τη δραστηριότητα περισσότερων από 160.000 ενηλίκων σε όλο τον κόσμο.
Σε σύγκριση με όσους διανύουν 2.000 βήματα την ημέρα, βρέθηκε ότι τα 7.000 βήματα σχετίζονται με μειωμένους κινδύνους:
καρδιαγγειακών παθήσεων – μείωση κατά 25%
καρκίνου – μείωση κατά 6%
άνοιας – μείωση κατά 38%
και κατάθλιψης – μείωση κατά 22%
Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ορισμένα στοιχεία ενδέχεται να είναι λιγότερο ακριβή από άλλα, καθώς προέρχονται από μικρό αριθμό μελετών.
Συνολικά, η ανασκόπησή τους υποδηλώνει ότι ακόμη και ένας μέτριος αριθμός βημάτων, περίπου 4.000 βήματα την ημέρα, συνδέεται με καλύτερη υγεία σε σύγκριση με την πολύ χαμηλή δραστηριότητα των μόλις 2.000 βημάτων την ημέρα.
Για τις περισσότερες παθήσεις, τα οφέλη τείνουν να σταθεροποιούνται μετά τα 7.000 βήματα, αν και υπάρχουν επιπλέον οφέλη για την καρδιά από το περπάτημα μεγαλύτερων αποστάσεων.
Οι περισσότερες οδηγίες για την άσκηση εστιάζουν στον χρόνο που αφιερώνεται στη σωματική δραστηριότητα και όχι στον αριθμό των βημάτων.
Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα.
Η δρ Ντιγκ αναφέρει ότι αυτή η συμβουλή μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να κατανοηθεί από τους ανθρώπους, αλλά οι τρέχουσες οδηγίες εξακολουθούν να εξυπηρετούν έναν σημαντικό σκοπό.
«Υπάρχουν άνθρωποι που κολυμπούν, κάνουν ποδήλατο ή έχουν σωματικές αναπηρίες που δεν τους επιτρέπουν να κάνουν βήματα», εξηγεί.
Ωστόσο, η ίδια αναφέρει ότι μια σύσταση σχετικά με τον αριθμό των βημάτων που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ως «πρόσθετη» που θα «προτρέψει τους ανθρώπους να σκεφτούν να κατανέμουν τις σωματικές τους δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».
Με τη σειρά του, ο δρ Αντριου Σκοτ,, ανώτερος λέκτορας κλινικής φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, αναφέρει ότι ο ακριβής αριθμός (βημάτων) δεν είναι σημαντικός.
Λέει ότι «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα» και ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, ειδικά τις ημέρες που η δραστηριότητα είναι περιορισμένη.
ΠΗΓΗ: BBC