Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Προσθήκη της huffingtonpost.gr στην Google

Το Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Αριστείας του DEREE – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (International Honors Program) είναι ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο ακολουθεί την αμερικανική εκπαιδευτική παράδοση και απευθύνεται σε φοιτητές με υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση και επιθυμία να ακολουθήσουν ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου. Παρόμοια προγράμματα Αριστείας δεν προσφέρονται πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Απόδειξη του υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου του Προγράμματος Αριστείας του DEREE είναι η συμμετοχή φοιτητών του με υποτροφία στο Stanford Summer International Honors Program, ένα θερινό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο του Stanford στο οποίο συμμετέχουν αριστούχοι φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο (με λίγα λόγια, οι καλύτεροι από τους καλύτερους).

Advertisement
Advertisement

Μέσα από διαδραστικά μαθήματα, οι φοιτητές μαθαίνουν να κάνουν τη γνώση πράξη εξερευνώντας τη δημιουργική τους πλευρά, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν την ικανότητά τους να σκέφτονται αυτόνομα. Ακόμη και οι τίτλοι των μαθημάτων αντανακλούν την καινοτόμο φύση του προγράμματος: Το μάθημα “Ιn the Mouth of Madness: Representations of Insanity in Western Culture” που διδάσκεται φέτος, θα παρουσιάσει στους φοιτητές την κοινωνιολογική, πολιτική και καλλιτεχνική διάσταση της τρέλας. Μέσω του μαθήματος “Game on: Game Design & Social Interactions”, θα εξερευνήσουν έννοιες όπως το gamification και θα αναπτύξουν ικανότητες δημιουργικού problem solving. Το μάθημα “Digital Citizenship: Netizens and Cyber Selves” εκθέτει τους φοιτητές στα ηθικά και κοινωνικά θέματα που αναδύονται από την ψηφιακή εμπειρία.

Τι λένε οι φοιτητές που ήδη παρακολουθούν το Πρόγραμμα Αριστείας; «Τα μαθήματα είναι ενδιαφέροντα και γεμάτα προκλήσεις. Είναι ένας άλλος τρόπος σκέψης, ασχολείσαι με κάτι εντελώς νέο και δημιουργικό που σου επιτρέπει να σκέφτεσαι ανοιχτά, να ανακαλύπτεις πράγματα στην πράξη και να αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις διάφορα θέματα», λέει η Ειρήνη, φοιτήτρια Ψυχολογίας που παρακολουθεί το πρόγραμμα.

Σε καθένα από τα μαθήματα αυτά, οι φοιτητές καλούνται να ολοκληρώσουν ένα δημιουργικό project χρησιμοποιώντας διαφορετικά δημιουργικά μέσα έκφρασης για να επικοινωνήσουν τις ιδέες και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Έτσι, ένα project μπορεί να συνδυάζει μορφές αφήγησης με video installation, μπορεί να εκφράζεται με τη δημιουργία ενός digital application, ή ακόμη με ένα έργο ζωγραφικής, ένα διήγημα ή μία ταινία μικρού μήκους. Στόχος είναι να μάθουν οι φοιτητές να σκέφτονται outside the box και να συνδυάζουν τη γνώση με τη φαντασία σε καινοτόμα projects.

Παρουσίαση των theses των φοιτητών του προγράμματος International Honors στη γκαλερί του Κολλεγίου στο πλαίσιο του Symposium 2015.

Στην τελευταία φάση της φοίτησης τους στο Πρόγραμμα Αριστείας, οι φοιτητές ολοκληρώνουν το thesis τους, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που ακολουθείται σε μεταπτυχιακό επίπεδο για τη συγγραφή μίας διατριβής. Έτσι, αποκτούν ένα πολύτιμο εφόδιο για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές και παράγουν το πρώτο τους ακαδημαϊκό έργο.

«Οι δύο βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η δημιουργικότητα και η καινοτομία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ. Έλενα Μαραγκού, Διευθύντρια του Ακαδημαϊκού Προγράμματος Αριστείας στο DEREE από το 2012. «Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα έχει περισσότερους από 130 φοιτητές από διάφορα τμήματα του DEREE. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στους φοιτητές τους προγράμματος περισσότερες ευκαιρίες υποτροφιών και διεθνών ευκαιριών – σπουδές στο εξωτερικό, πρακτική άσκηση – αλλά και να το ενισχύουμε με δημιουργικά σεμινάρια από διακεκριμένους καθηγητές», καταλήγει η Δρ. Μαραγκού.

Προγράμματα όπως αυτό αποδεικνύουν ότι η αριστεία δεν είναι θέμα υπεροχής, αλλά βάση καινοτομίας και δημιουργικότητας για μία νέα γενιά που θα χρειαστεί αυτά τα εφόδια περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Περισσότερες πληροφορίες στο www.acg.edu.