Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κατσίκι στον φούρνο με ρύζι και γιαούρτι. Μία συνταγή από την Κέρκυρα.
Θα προσθέσουμε ρίγανη, ξερή, μπόλικο βούτυρο αγελάδος και κρόκους αυγών.
Για γλυκό, vegan παγωτό μπανάνα-σοκολάτα με 3 υλικά.
Καλή όρεξη.
Κατσίκι στον φούρνο με ρύζι και γιαούρτι, από την Κέρκυρα
Μερίδες: 4-5
Προετοιμασία: 10′
Μαγείρεμα: 2 ώρες και 10′
Υλικά
1½ κιλό κατσικίσιο μπούτι, χωρίς κόκαλο, σε κύβους 3-4 εκ.
1½ κουτ. σούπας ρίγανη, ξερή
500 ml νερό
4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
250 γρ. ρύζι γλασέ
600 γρ. γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
2 κρόκοι αυγού, χτυπημένοι
4 κ.σ. αλεύρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε βαθύ ταψί ή γάστρα. Το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, ρίχνουμε στο ταψί το νερό και 1 κ.σ. από το βούτυρο.
Ψήνουμε για περίπου 40′.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και αλατοπίπερο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10′-15′, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τους κρόκους και το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα. Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Με ένα κουτάλι βάζουμε το μείγμα ρυζιού στο ταψί και το τακτοποιούμε πάνω και γύρω από το κρέας. Σκορπίζουμε εδώ κι εκεί στο ταψί το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 140°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει το γιαούρτι.
Δυναμώνουμε τη φωτιά στους 220°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10′, μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνεια.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #156» σε συνταγή Αλέξανδρου Κοσκινά.
Vegan παγωτό μπανάνα-σοκολάτα με 3 υλικά

Μερίδες: 2
Προετοιμασία: 10′
Υλικά
2 μπανάνες μεσαίου μεγέθους,παγωμένες (από την κατάψυξη)
1-2 κ.σ. φιστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρού καρπού
2-3 κ.σ. κακάο
Εκτέλεση
Βγάζουμε τις μπανάνες από την κατάψυξη, τις σπάμε σε κομμάτια και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να κομματιαστούν.
Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο και το κακάο και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα παγωμένο πυκνό και ομοιογενές μείγμα.
Σε αυτό το στάδιο το παγωτό μας θα έχει υφή σαν παγωτό μηχανής.
Το σερβίρουμε κατευθείαν σε μπολ.
Tip
Αν θέλουμε να παγώσει περισσότερο και να το σερβίρουμε σε χωνάκια με το σκουπ, τότε θα το αδειάσουμε σε μια μεταλλική μακρόστενη φόρμα του κέικ, την οποία έχουμε φροντίσει να βάλουμε από πριν στην κατάψυξη ώστε να είναι παγωμένη.
Το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει για τουλάχιστον 3 ώρες. Την πρώτη ώρα το βγάζουμε και το ανακατεύουμε ανά 20′, ώστε να αφρατέψει και να μην αποκτήσει μεγάλους παγοκρυστάλλους.
Πριν σερβίρουμε, θα το αφήσουμε εκτός κατάψυξης για 10′-15′, να μαλακώσει.
Αναδημοσίευση από «Ζάχαρη & Αλεύρι – τεύχος #44» σε συνταγή Δημήτρη Μιχαηλίδη.