Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε πιλάφι με αρνάκι και πιπεριές Φλωρίνης στον φούρνο.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, σκορδάκι λιωμένο, βούτυρο σε κομμάτια και φρέσκο βασιλικό.
Για γλυκό, κρέμα βανίλια στον φούρνο με άρωμα μοσχοκάρυδο.
Καλή όρεξη.
Πιλάφι με αρνάκι και πιπεριές Φλωρίνης στον φούρνο
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 10′
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30′
Υλικά
2 κιλά αρνίσιο μπούτι με το κόκαλο, σε μέτρια κομμάτια
60 ml ελαιόλαδο
150 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
550 γρ. ρύζι νυχάκι
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1.800 γρ. σπιτικός ζωμός κρέατος ή κοτόπουλο ή νερό
250 γρ. φρέσκες πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κομμάτια
λίγα φυλλαράκια βασιλικού, ψιλοκομμένα
αλάτι και άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το αρνάκι στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά (σε δόσεις, αν χρειάζεται) για 6′-7′, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές.
Το μεταφέρουμε σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε για 30′, μέχρι να μισομαλακώσει.
Στην κατσαρόλα όπου σοτάραμε το αρνάκι και στο ελαιόλαδο που έμεινε στο σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά, για 2′-3′. Προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2′. Ρίχνουμε τον ζωμό και το μισοψημένο αρνάκι και σιγοβράζουμε για 30′-40′, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά – στο διάστημα αυτό θα έχει γίνει και το ρύζι. Τα τελευταία 5′ ρίχνουμε τις πιπεριές (όχι νωρίτερα) και ανακατεύουμε.
Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και τον βασιλικό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε το πιλάφι μαγειρεμένο με αρνάκι ροδισμένο στον φούρνο και πιπεριές Φλωρίνης αμέσως.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #168» σε συνταγή Χριστόφορου Πέσκια.
Κρέμα βανίλια στον φούρνο με άρωμα μοσχοκάρυδο

Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 30′
Ψήσιμο: 45′
Υλικά
4 αυγά
110 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
300 ml κρέμα γάλακτος light
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
τριμμένο μοσχοκάρυδο, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, με το μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψουν αλλά να μην κοχλάσουν. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το μείγμα σταδιακά στο μπολ με το μείγμα αυγών, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα. Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι στερεωμένο πάνω από ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
Τοποθετούμε το ταψάκι μέσα σε ένα μεγαλύτερο και βαθύ ταψί, στο οποίο προσθέτουμε καυτό νερό που η στάθμη του να φτάνει μέχρι τη μέση του σκεύους με την κρέμα.
Ψήνουμε για περίπου 45′, μέχρι η κρέμα να σφίξει και να ροδίσει στην επιφάνεια.
Σερβίρουμε την κρέμα ζεστή ή χλιαρή.
Αναδημοσίευση από «Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος #57».