Απολαμβάνουμε δροσερή σαλάτα με φασόλια πιάζ, φρέσκο κρεμμυδάκι και αντζούγιες για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, πιπεριές κέρατο σε ψιλά καρέ, αγγουράκια μικρά, με τη φλούδα, σε μικρούς κύβους και ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Αναμονή: 8 ώρες

Υλικά

Advertisement

400 γρ. φασόλια λευκά, μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς

1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Advertisement

3 πιπεριές κέρατο, σε ψιλά καρέ

2 τρυφερά αγγουράκια μικρά, με τη φλούδα, σε μικρούς κύβους

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Advertisement

15 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα

90 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

180 ml ελαιόλαδο

Advertisement

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

12 φιλέτα αντζούγιας, διατηρημένα σε λάδι, καλά στραγγισμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα σκεπάζει άνετα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος, ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Advertisement

Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε σε βαθύ σκεύος και, όπως είναι ζεστά, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν. Έτσι θα νοστιμίσουν σε βάθος.

Αδειάζουμε τα φασόλια σε βαθιά σαλατιέρα, προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και στολίζουμε με τα φιλέτα αντζούγιας.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #159» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.