Μαγειρεύουμε γαύρο στο φούρνο με σκορδόπρασα για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.

Θα προσθέσουμε ένα κλωναράκι σέλινο ψιλοκομμένο, λευκό κρασί και λίγο ξερό βασιλικό.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 15′

Υλικά

1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος

Advertisement

6 πράσα καθαρισμένα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος

4 φρέσκα σκόρδα, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος

1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο

Advertisement

100 ml ελαιόλαδο

100 ml λευκό, ξηρό κρασί

1/4 κ.γ. βασιλικό ξερό, καλά τριμμένος

Advertisement

½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι κατά βούληση 

Εκτέλεση

Advertisement

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα πράσα που τα έχουμε κόψει στη μέση κατά μήκος σε χοντρές ροδέλες των 5 εκ., τα σκόρδα, το σέλινο, τον βασιλικό και 50 ml νερό. Τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, να αχνιστούν, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Advertisement

Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύοντας για άλλα 2 λεπτά.

Προσθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού με τα σκορδόπρασα σε ένα μικρό ταψί, που να χωράει το γαύρο και τα στρώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε από πάνω το γαύρο, προσθέτουμε το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15 λεπτά. 

Advertisement

Σερβίρουμε με απλό πιλάφι ή ντοματοσαλάτα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #49» σε συνταγή Ντίνου Κιούση.