Μαγειρεύουμε μία γρήγορη παέγια με χωριάτικο λουκάνικο και γαρίδες για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε ζαμπόν σε κομμάτια, αρακά, κρεμμύδι ξερό, σκορδάκι και πάπρικα.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Ψήσιμο: 30′

Υλικά

1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες

Advertisement

2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και λιωμένες

2 μικρά χωριάτικα λουκάνικα (ή 1 μεγάλο), κομμένα σε φέτες

2-3 φέτες ζαμπόν βραστό από μπούτι ή ωμοπλάτη, κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια

Advertisement

150 γρ. αρακά κατεψυγμένο

200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο

1 λίτρο ζεστό νερό

Advertisement

12 γαρίδες μεγάλες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη

½ κ.γ. πάπρικα

1/3 κ.γ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν) σε σκόνη

Advertisement

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2′-3′ μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το ρύζι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε την πάπρικα, το σαφράν, το νερό και μόλις πάρει μία βράση – 5′ περίπου – ρίχνουμε τον αρακά.

Advertisement

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά για 15′.

Κατόπιν προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το βράσιμο για 3′-4′.

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

Tip

Αντί για χωριάτικο λουκάνικο, μπορούμε να βάλουμε λουκάνικο Φρανκφούρτης, κυβάκια γαλοπούλας ή κοτόπουλου.

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κρόκο Κοζάνης με 1 κ.γ. κουρκουμά.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #22» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.