Μαγειρεύουμε κολοκυθάκια, μπάμιες και φασολάκια, ψητά και μαγειρευτά για το πιάτο ημέρας. Πρώτα φουρνίζουμε και μετά μαγειρεύουμε αυτό το μελωμένο λαδερό.

Θα προσθέσουμε ξερό και φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριά τσίλι, ντοματούλα τριμμένη, σκορδάκι, δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγη καστανή ζάχαρη και ξύσμα από λεμόνι. Πριν το σερβίρουμε, σκορπίζουμε από πάνω αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 40′

Μαγείρεμα: 1 ώρα

Υλικά

400 γρ. φρέσκες μπάμιες, καθαρισμένες (ή 250 γρ. κατεψυγμένες)

Advertisement

40 ml ξίδι από κόκκινο κρασί

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη

Advertisement

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε φέτες

400 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια ή άλλα, καθαρισμένα

200 γρ. κολοκυθάκια μικρά, σε μέτριες φέτες

Advertisement

700 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη, που σιγοβράζουμε για 20′, να μείνει περίπου 500 γρ.

½ κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή

1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρά κοπανισμένη

Advertisement

½ μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος

Advertisement

1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

ξύσμα από ½ λεμόνι

40 γρ. αμύγδαλα, χοντροκοπανισμένα

Εκτέλεση

Αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.

Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις μπάμιες και τις ανακατεύουμε με το ξίδι και αλάτι. Τις αραδιάζουμε σε μία στρώση. Σε άλλο ταψάκι ανακατεύουμε τα κολοκυθάκια με 30 ml από το λάδι και αλατοπίπερο. Φουρνίζουμε τα δύο ταψιά και ψήνουμε τις μπάμιες για 25′ ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο και τα κολοκυθάκια για 15′-20′.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), το τσίλι, το σκόρδο, με αλατοπίπερο για 10′, μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα φασολάκια και σοτάρουμε για 4′-5′, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τις μπάμιες και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Μαγειρεύουμε για 6′-8′, να μαραθούν τα φασολάκια, προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30′-35′ ή μέχρι να γίνουν τα φασολάκια. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό.

Προσθέτουμε τον δυόσμο, τα κολοκυθάκια, το υπόλοιπο λάδι και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σκορπίζουμε τα αμύγδαλα και σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, μπάμιες και φασολάκια, ψητά και μαγειρευτά.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #160» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.