Μαγειρεύουμε κολοκυθάκια με χοχλιούς για το πιάτο ημέρας.

Θα βάλουμε κρεμμυδάκι ξερό και σκορδάκι ψιλοκομμένα, ντομάτες τριμμένες και κλωναράκια μαϊντανό στο σερβίρισμα. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και πατάτες. 

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα

Μαγείρεμα: 30′

Υλικά

½ κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια, περίπου 50-60), καθαρισμένοι

Advertisement

750 γρ. μικρά κολοκυθάκια (αν δεν βρούμε μικρά, παίρνουμε μεσαία και τα χαράζουμε, αλλά δεν τα κόβουμε)

1 κρεμμύδι, ψιλοκοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Advertisement

2-3 μεσαίες ώριμες ντομάτες, τριμμένες

100 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι

Advertisement

2 κλωναράκια μαϊντανό, μόνο τα φύλλα και τα τρυφερά κοτσάνια, ψιλοκομμένα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα κολοκυθάκια ολόκληρα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5′-6′ ή μέχρι να ροδίσουν.

Advertisement

Ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και, αφού πάρει μία βράση, ρίχνουμε τους χοχλιούς και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Advertisement

Μαγειρεύουμε για περίπου 15′, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό για να μη στεγνώσει το φαγητό.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε τα κολοκυθάκια με χοχλιούς.

Tip

Advertisement

Γαρνίρουμε το φαγητό με ένα ντελικάτο, γλυκό ελαιόλαδο, έντονα φρουτώδες.

για το καθάρισμα σαλιγκαριών

Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφός τους από τυχόν υπολείμματα. Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμά τους.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη. Όσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση.

Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, 1 φλιτζάνι ξίδι και 1 κουτ. σούπας αλάτι. Τα βάζουμε να πάρουν μία βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #171» σε συνταγή Παναγιώτη Μαγγανά.