Μαγειρεύουμε κριθαράκι με σπαράγγια και τριμμένη γραβιέρα Κρήτης για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε λευκό κρασί, ζωμό κοτόπουλο και χυμό λεμόνι.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 25′

Υλικά

300 γρ. κριθαράκι ψιλό

Advertisement

1 ματσάκι σπαράγγια (12-14 τεμάχια)

70 ml λευκό κρασί

1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο

Advertisement

200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

100 ml ελαιόλαδο ή όσο χρειάζεται για να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας

χυμός από ½ λεμόνι

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, κρατάμε τις κορφές και κόβουμε τον κορμό σε λεπτές φέτες.

Advertisement

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τις κορφές σπαραγγιών και μετά τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις κρατάμε στην άκρη.

Advertisement

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι και ανακατεύουμε, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να πάει παντού. Σβήνουμε με το κρασί και όταν το κριθαράκι «πιεί» όλο το κρασί, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό όπως κάνουμε στο ριζότο, μέχρι να χυλώσει. 

Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε καυτό νερό τα λεπτοκομμένα σπαράγγια, τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.

Όταν είναι έτοιμο το κριθαράκι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ροσθέτουμε τον πουρέ σπαραγγιών και τις κορυφές που κρατήσαμε και ανακατεύουμε.

Advertisement

Προσθέτουμε τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο, τεύχος #49» σε συνταγή Νίκου Καραθάνου.