Μαγειρεύουμε λαχανόρυζο κοκκινιστό, ελαφρώς λεμονάτο για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδια ξερά, κόκκινο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνοδεύουμε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 45′
Υλικά
1 μέτριο λάχανο, ψιλοκομμένο (λίγο πιο χοντρό από το κόψιμο που κάνουμε για σαλάτα)
2 μέτρια κρεμμύδια, σε καρέ
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ, πλυμένο στο σουρωτήρι
150 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ντομάτα πελτέ
αλάτι και κοκκινοπίπερο (γλυκό ή καυτερό ή και τα δύο)
χυμό από ½ λεμόνι
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε στο λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τα κρεμμύδια. Μόλις ροδίσουν απαλά, ρίχνουμε το λάχανο και ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν.
Προσθέτουμε 1½ ποτήρι νερό, αλατίζουμε και σκεπάζουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20′ – 30′ ή μέχρι σχεδόν να μαλακώσει το λάχανο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό κατά το μαγείρεμα.
Μετά προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό, τα μπαχαρικά και το ρύζι. Για να γίνει το ρύζι, πρέπει η κατσαρόλα να έχει περίπου 3 φλιτζάνια υγρό. Υπολογίζουμε περίπου πόσο λείπει, προσθέτουμε όσο χρειάζεται και μαγειρεύουμε μέχρι σχεδόν να γίνει το ρύζι.
Πριν γίνει τελείως και υπάρχουν ακόμα υγρά στην κατσαρόλα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και το μαϊντανό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει και να τραβήξει και τα υπόλοιπα υγρά.
Δοκιμάζουμε το αλάτι και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό επιπλέον.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #95» σε συνταγή Μοναχού Επιφάνιου.