Μαγειρεύουμε μακαρονάδα με ολίγη πανσέτα και ρίγανη για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ, λευκό κρασί, λίγο σουμάκ και ξερή μυζήθρα τριμμένη.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με ελιές και κάππαρη.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15′
Μαγείρεμα: 30′
Υλικά
500 γρ. ταλιατέλες
300 γρ. χοιρινή πανσέτα (όχι το αλλαντικό), σε λεπτές λωρίδες, πάχους περίπου 1 εκ.
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
300 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες(ή ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 κ.γ. σουμάκ – μπαχαρικό με σκούρο βυσσινί χρώμα και όξινη γεύση. Το βρίσκουμε σε μορφή σκόνης, σε καλά μπαχαράδικα
100 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε την πανσέτα για περίπου 3′ – 4′, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2′, μέχρι να μαραθεί.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2′ – 3′ να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, 100 ml νερό, τη ρίγανη, το σουμάκ και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε απαλά, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20′, μέχρι να μαλακώσει η πανσέτα και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για 1′ – 2′ λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες της συσκευασίας.
Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε να απορροφήσουν μέρος των υγρών της σάλτσας και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί σε μπολ, για να βάλει ο καθένας όσο θέλει.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #106» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.