Μαγειρεύουμε μελιτζάνες ιμάμ με πετιμέζι και σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης για το πιάτο ημέρας.
Θα προσθέσουμε ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, σκορδάκι, πράσο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, δάφνη, ολόκληρα ντοματάκια και ξίδι από κόκκινο κρασί.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 20 μεζεδάκια
Προετοιμασία: 25′
Μαγείρεμα: 2 ώρες
Υλικά
8-10 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες
4-5 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πετιμέζι
2 φύλλα δάφνης
1.200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα
100 ml ελαιόλαδο + λάδι για το τηγάνισμα της μελιτζάνας
λίγο ξίδι από κόκκινο κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τη σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης
5 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
περίπου 100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το άλειμμα
μερικές σταγόνες ξίδι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο για 5′-6′, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε την ντομάτα, το πετιμέζι, τη δάφνη, 150 ml νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Μετριάζουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15′-20′ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση (χωρίς να αφαιρέσουμε τα κοτσάνια) και χαράσσουμε καρεδάκια στις κομμένες τους πλευρές. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να αποβάλουν τα υγρά τους σε απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε 2-3 εκ. λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές και να μαλακώσει αρκετά η σάρκα τους. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει όλες τις μελιτζάνες σε μονή στρώση και τις τακτοποιούμε τη μία δίπλα στην άλλη, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Με ένα κουτάλι κάνουμε χώρο στη μαλακή ψίχα για να σχηματιστεί κοιλότητα και γεμίζουμε με το μείγμα που ετοιμάσαμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 10′-15′, μέχρι να μελώσει η γέμιση και να καραμελώσει το κρεμμύδι. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ περίπου των 4εκ.
για τη σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης
Αλείφουμε τις πιπεριές με λάδι, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C για περίπου 20′, γυρίζοντάς τες μερικές φορές, μέχρι να μαυρίσει σε αρκετά σημεία η φλούδα τους.
Ξεφουρνίζουμε, τις βάζουμε αμέσως σε μπολ και το σκεπάζουμε σφιχτά με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε για 10′ και τις ξεφλουδίζουμε (η φλούδα αφαιρείται πανεύκολα). Τις καθαρίζουμε από κοτσάνια και σπόρια και τις ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν και προσθέτουμε σταδιακά όσο ελαιόλαδο χρειάζεται (περίπου 100 ml), χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα.
για το σερβίρισμα
Μοιράζουμε σε πιατάκια τις μελιτζάνες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #201» σε συνταγή Αστέριου Κουστούδη.