Μαγειρεύουμε μια πολίτικη συνταγή για το πιάτο ημέρας. Χοιρινό κοκκινιστό με μπάμιες
Θα προσθέσουμε μπόλικο κρεμμύδι ξερό χοντροτριμμένο και δυόσμο ψιλοκομμένο.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 30′
Μαγείρεμα: 50′
Υλικά
1 κιλό ψαρονέφρι (περίπου 2 κομμάτια), σε φέτες 4 εκ.
1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
60 ml ξίδι
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, χοντροτριμμένα
5 μεγάλες ντομάτες ώριμες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
τα φύλλα από ½ μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τις μπάμιες για 5′, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζουμε και τις ραντίζουμε με το ξίδι. Τις αφήνουμε στο σουρωτήρι. (Έτσι αποφεύγουμε την ενοχλητική «βλέννα» που βγάζουν οι μπάμιες κατά το μαγείρεμα.)
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3′-4′. Προσθέτουμε το ψαρονέφρι και σοτάρουμε για άλλα 2′-3′, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και ζεστό νερό, ίσα να καλύπτει το κρέας.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15′, ή μέχρι να γίνει το κρέας. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
Ξεπλένουμε τις μπάμιες από το ξίδι και τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20′-25′, μέχρι να γίνουν οι μπάμιες και να δέσει η σάλτσα.
Τα τελευταία 5′ βάζουμε και το χοιρινό στο σκεύος και δοκιμάζουμε το φαγητό στο αλάτι του.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #134» σε συνταγή Νίκης Χρυσανθίδου.