Πριν από περίπου δύο δεκαετίες, μια ερευνητική ομάδα από την Καλιφόρνια παρατήρησε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο: Ενώ η πλειονότητα των ηλικιωμένων παρουσίαζε τουλάχιστον δύο χρόνιες ασθένειες, κάποιοι άνθρωποι φτάνουν στα 80 τους χρόνια χωρίς σοβαρή ασθένεια.
Οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι το κλειδί για την υγιέστερη γήρανση ήταν γενετικό. Αλλά μετά την αλληλούχιση των γονιδιωμάτων 1.400 από αυτά τα υγιή γηρατειά – μια ομάδα που ονόμασαν «Wellderly» – διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ της βιολογικής τους σύστασης και αυτής των συνομηλίκων τους. Οι άνθρωποι αυτοί, ωστόσο, ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, πιο κοινωνικοί και συνήθως πιο μορφωμένοι από το ευρύ κοινό.
Το γεγονός ότι τα γονίδια δεν καθορίζουν κατ′ ανάγκη την υγιή γήρανση είναι «απελευθερωτικό» και υποδηλώνει ότι «μπορούμε όλοι να κάνουμε περισσότερα» για να καθυστερήσουμε την εμφάνιση ασθένειας, δηλώνει ο δρ Ερικ Τοπόλ, καρδιολόγος και ιδρυτής του Scripps Research Translational Institute, το οποίο διεξήγαγε τη μελέτη Wellderly.
Ο δρ Τοπόλ είναι ένας διακεκριμένος μοριακός επιστήμονας που έχει δημοσιεύσει 1.300 ερευνητικά άρθρα, έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ενημερωτικό του δελτίο. Το νεότερο βιβλίο του, «Super Agers: An Evidence-Based Approach to Longevity», που κυκλοφόρησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, εμβαθύνει στην ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη της γήρανσης.
Στο βιβλίο, ο δρ Τοπόλ αναφέρει ότι εργαλεία όπως τα βιολογικά τεστ ηλικίας και η ολοένα και πιο εξελιγμένη πρόβλεψη κινδύνων για την υγεία θα μπορούσαν τελικά να σχηματίσουν μια σαφέστερη εικόνα για το πώς γερνάμε.
Με αυτά τα εργαλεία και τη νέα επιστημονική γνώση για το πώς ο τρόπος ζωής οδηγεί στη βιολογική κατάρρευση που έρχεται με την ηλικία, όπως γράφει, μπορούμε τώρα να κάνουμε περισσότερα από ποτέ για να καθυστερήσουμε αυτή τη διαδικασία. Ενώ όλοι μας έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πάθουμε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και ο διαβήτης καθώς μεγαλώνουμε, οι ασθένειες αυτές μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια δεκαετιών – γεγονός που μας δίνει ένα «μακρύ διάδρομο» για να προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε, δηλώνει ο ίδιος.
Ακολουθούν πέντε στρατηγικές που προτείνει για να γερνάμε πιο υγιείςΑς ξεκινήσουμε προπόνηση ενδυνάμωσης
Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά ζουν περισσότερο από όσους δεν ασκούνται: Μελέτες δείχνουν αξιόπιστα ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, κατάθλιψης, διαβήτη και θνησιμότητας συνολικά.
Αλλά ακόμη και ο δρ Τοπόλ εξεπλάγη όταν αντιλήφθηκε ότι η προπόνηση ενδυνάμωσης (αντίστασης ή άρση βαρών) ειδικότερα μπορεί να μειώσει σημαντικά τους κινδύνους: Μια μετα-ανάλυση που αναφέρεται στο βιβλίο διαπίστωσε ότι μια ώρα προπόνησης με αντιστάσεις την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο θνησιμότητας των υποκειμένων κατά 25 τοις εκατό.
Η προπόνηση δύναμης έχει επίσης συνδεθεί με καλύτερο ύπνο, υψηλότερη οστική πυκνότητα και βελτιωμένη ψυχική υγεία, σε σύγκριση με την απουσία άσκησης. Αν και δεν υπάρχει μαγικό όριο για το πόσο δυνατοί πρέπει να είμαστε για να καθυστερήσουμε την παρακμή, όσο πιο δυνατοί, τόσο το καλύτερο, δηλώνει ο δρ Τοπόλ.
Ας προγραμματίσουμε τον ύπνο μας
Μελέτες δείχνουν ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, εγκεφαλικού επεισοδίου και πολλών άλλων ασθενειών.
Η δέσμευση σε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι επίσης σημαντική. Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου αύξησε τον κίνδυνο θνησιμότητας όλων των ατόμων.
Ο βαθύς ύπνος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την καλύτερη γήρανση, δηλώνει ο δρ Τοπόλ. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες ώρες βαθύ ύπνο τη νύχτα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια, για παράδειγμα.
Τα περισσότερα βοηθήματα ύπνου, ωστόσο, δεν μας εξασφαλίζουν βαθύ, αναζωογονητικό ύπνο, προειδοποιεί ο ίδιος. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής – και όχι τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα – είναι πολύ πιο πιθανό να αυξήσουν τη διάρκεια και την ποιότητα του.
Ας προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία
Η διαχείριση του άγχους και η βελτίωση της ψυχικής μας υγείας γενικότερα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και θνησιμότητας.
Υπάρχουν απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία και να καθυστερήσουμε την εμφάνιση ασθενειών, δηλώνει ο δρ Τοπόλ, όπως το να περνάμε χρόνο στην ύπαιθρο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που περνούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά την εβδομάδα σε εξωτερικούς χώρους με πράσινο παρουσίαζαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με ενεργή κοινωνική ζωή έχουν συνήθως χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και ασθενειών.
Ας χρησιμοποιήσουμε με φειδώ τεστ γήρανσης
Ο δρ Τοπόλ δεν συνιστά να εφαρμόζουμε τα τεστ γήρανσης που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, επειδή είναι ακριβά και δεν είναι σαφές πόσο ακριβή είναι. Αλλά καθώς αυτά τα τεστ γίνονται φθηνότερα και πιο εξελιγμένα, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ατομικούς κινδύνους, αναφέρει.
Ας είμαστε προσεκτικοί με αντιγηραντικές υποσχέσεις προϊόντων «της μόδας»
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πειραματιστούμε με φάρμακα, θεραπείες ή συμπληρώματα που δεν έχουν υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές, καταλήγει ο δρ Τοπόλ, ειδικά όταν η άσκηση, ο ύπνος, η βελτίωση της ψυχικής υγείας και η διατροφή είναι πολύ πιο πιθανό να παρατείνουν τη ζωή και τη διάρκεια της καλής μας υγείας, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.
ΠΗΓΗ: ΝΥΤ