Καθημερινά ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες πηγές μικροπλαστικών που καταλήγουν τελικά στον οργανισμό μας: Από τα φακελάκια του τσαγιού μέχρι τις τσίχλες που μασάμε. Και δυστυχώς το πλαστικό δεν βιοδιασπάται, απλά παραμένει μέσα στο σώμα μας και διαχωρίζεται σε όλο και μικρότερα κομμάτια. Κι αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς απειλεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.
Η βιομηχανία πλαστικών χρησιμοποιεί πάνω από 16.000 χημικές ουσίες για την παρασκευή των προϊόντων της. Πάνω από το ένα τέταρτο από αυτές τις ουσίες έχουν κριθεί επικίνδυνες τόσο για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για το περιβάλλον. Και αυτές οι εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες, που εισβάλουν στο σώμα μας μέσα από όσα τρώμε και όσα πίνουμε, απειλούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό και το νευρικό μας σύστημα, οδηγώντας ακόμα και στον καρκίνο.
Και αυτά δεν είναι μονάχα υποθέσεις: Μια έκθεση του 2024 που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για τη νόσο της καρωτίδας, είχαν ανιχνευθεί με μικροπλαστικά στην εσωτερική πλάκα των αρτηριών τους. Και αυτοί οι ασθενείς διέτρεχαν 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θάνατο από οποιαδήποτε αιτία.
Δύο απλές πρακτικές για να περιορίσουμε την έκθεσή μας στα μικροπλαστικά
Τα μικροπλαστικά κρύβονται στο νερό, στην τροφή μας, στον αέρα που αναπνέουμε, ακόμα και μέσα στο σώμα μας. Ως εκ τούτου, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αδύνατο να τα εξαλείψουμε από τη ζωή μας. Αλλά αν υιοθετήσουμε αυτές τις δύο συνήθειες που συνιστούν παρακάτω οι ειδικοί, αυτός είναι ένας διαχειρίσιμος τρόπος προκειμένου να μειώσουμε την έκθεσή μας στον εν λόγω κίνδυνο.
1. Περιορίζουμε την κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια και τοποθετούμε φίλτρο νερού στη βρύσης μας
Μελέτη του 2019, υπολόγισε ότι οι άνθρωποι που πίνουν αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό καταπίνουν 90% περισσότερο πλαστικό ετησίως. Ενώ αν έπιναν έστω πού και πού νερό βρύσης ή νερό από γυάλινα μπουκάλια, το ποσοστό αυτό θα μειωνόταν δραματικά. Ιδίως αν η βρύση είχε φίλτρο νερού, διαπιστευμένο από εργαστήριο. Για αυτό όσο είναι εφικτό, παίρνουμε μαζί μας νερό από τη βρύση του σπιτιού στο θερμός μας. Κι όταν ψωνίζουμε καφέ απέξω, παρακαλούμε ευγενικά να μας γεμίσουν και πάλι το θερμός ή το παγούρι μας από τη βρύση.
Επιπλέον, τώρα που έφτασε το καλοκαίρι, πολλοί παγώνουμε το νερό της βρύσης σε πλαστικά μπουκάλια τα οποία ωστόσο σιγά-σιγά, αποσυντίθεται μέσα στο νερό μας. Όμως αν αγοράσουμε από κάποιο κατάστημα με είδη σπιτιού δύο γυάλινα μπουκάλια με καπάκι, θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Και η διαφορά θα γίνει προφανής ακόμα και στη γεύση που θα αφήνει το νερό στο στόμα μας.
2. Κρατάμε το πλαστικό μακριά από τα τρόφιμά μας, ειδικά όταν ζεσταίνουμε το φαγητό μας
Αν πρέπει να ζεστάνουμε το φαγητό μας στον φούρνο μικροκυμάτων, επιλέγουμε ειδικά γυάλινα σκεύη και αποφεύγουμε πάση θυσία τα πλαστικά. Ακόμα κι αν φέρουν την ένδειξη ότι είναι κατάλληλα για τον φούρνο μικροκυμάτων. Επειδή η θερμότητα που διαχέει ο φούρνος μικροκυμάτων, αλλοιώνει το πλαστικό απελευθερώνοντας μικροπλαστικά μέσα στο γεύμα μας.
Και αυτή η προειδοποίηση είναι ακόμα πιο σημαντική για τους γονείς με μωρά. Γιατί; Διότι μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι όταν ζεσταίνουμε πλαστικά μπιμπερό στον φούρνο μικροκυμάτων επικίνδυνες χημικές ουσίες διαχέονται μέσα στο γάλα, ενισχύοντας τον κίνδυνο αναπτυξιακών ή άλλων προβλημάτων.
Οπότε γενικά αποφεύγουμε τον φούρνο μικροκυμάτων αλλά αν είναι απολύτως απαραίτητο να τον χρησιμοποιήσουμε, βάζουμε μέσα αυστηρά γυάλινα ή κεραμικά σκεύη.
3. Πλένουμε τα τάπερ μας στο χέρι
Εννοείται ότι τα τάπερ μας -κι ας παρασκευάζονται στην πλειοψηφία τους από πλαστικό- είναι απολύτως απαραίτητα σε όλους όσους δουλεύουμε εκτός σπιτιού. Όμως, αν δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά φαγητοδοχεία με γυάλινα, τουλάχιστον φροντίζουμε να μην βάζουμε τα τάπερ μας στο πλυντήριο πιάτων. Διότι το πλυντήριο, ακριβώς όπως και ο φούρνος μικροκυμάτων, επίσης εκθέτει τα πλαστικά μας σκεύη σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, φθείροντας το υλικό τους και πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο να καταπιούμε μικροπλαστικά και άλλες τοξικές ουσίες.
Και εκτός αυτού, πλένοντας τα τάπερ μας στο χέρι, εξασφαλίζουμε ότι θα τα έχουμε σε άριστη κατάσταση για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οπότε, διπλό το κέρδος.
(Mε πληροφορίες από fortune).