Αν και το να κάνουμε χώρο για τα λινά πουκάμισα και τα αέρινα φορέματα της σεζόν είναι απαραίτητο, η μακρά αποθήκευση των φυσικών ινών είναι εξίσου σημαντική καθώς ενέχει κινδύνους, όπως είναι οι λεκέδες, οι οσμές και φυσικά οι σκόροι.
Γι′ αυτό και μερικοί ειδικοί της γκαρνταρόμπας μοιράζονται τις συμβουλές τους προκειμένου να αποφύγουμε αυτές τις παγίδες και να διασφαλίσουμε ότι, τον Σεπτέμβριο, θα είμαστε πανέτοιμοι για να βγάλουμε ξανά τα ζεστά μας πουλόβερ.
Μία καθαρή ντουλάπα είναι το παν
Η σκόνη μπορεί να προσελκύσει σκόρους και να λεκιάσει ακόμη και το μετάξι, οπότε «είναι προτιμότερο να καθαρίζουμε συχνά την ντουλάπα μας», λέει η Τζούλι Αν Κλάους, ιδρύτρια της Wardrobe, μιας υπηρεσίας αποθήκευσης ρούχων. «Αν έχουμε ξύλινο πάτωμα, πρέπει να το καθαρίζουμε ενδελεχώς, γιατί οι σκόροι κρύβουν εκεί τα αυγά τους», προσθέτει.
Για παρόμοιους λόγους, η Κλάους συμβουλεύει να μην τοποθετούμε χαλιά στις ντουλάπες. Σε περίπτωση μετακόμισης, Αν μετακομίζουμε, η Ελίζαμπεθ Γιαρντίνα, δημιουργική διευθύντρια της εταιρείας μόδας Another Tomorrow, προτείνει να αναθέσουμε σε έναν ειδικό την επιμέλεια της ντουλάπας μας, καθώς «πραγματικά ποτέ δεν ξέρουμε τι μας περιμένει», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.
Κάλο πλύσιμο και στέγνωμα
«Ρίχνουμε λίγο παγωτό σε ένα πουλόβερ και αυτό γίνεται τροφή για τους σκώρους», λέει ο Μπράιαν Μαλόνι, συνιδρυτής της εταιρείας οργάνωσης σπιτιού S.O.S. με έδρα τη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι οι φερομόνες στον ιδρώτα – ακόμη και όταν δεν είναι ανιχνεύσιμες από τη μύτη μας – μπορούν να προσελκύσουν έντομα.
Μόλις πλύνουμε τα ρούχα, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι εντελώς στεγνά πριν τα αποθηκεύσουμε. Η υγρασία μπορεί να λεκιάσει ή ακόμα και να παραμορφώσει το σχήμα ενός ρούχου, προσελκύοντας τους σκόρους.
Η τακτική της επανατοποθέτησης
Το μαλλί και το μετάξι είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο τέντωμα. Έτσι, αντί να κρεμάμε τα ρούχα, μπορούμε να τα διπλώνουμε χαλαρά, τοποθετώντας χαρτί υγείας χωρίς οξέα «εκεί που το ρούχο ακουμπάει τον εαυτό του», προκειμένου να αποφύγουμε βαθιές τσακίσεις.
Και ακόμη και αν τα κομμάτια αποθηκεύονται σε άψογες συνθήκες, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ύπαρξη τους. «Περίπου μία φορά το μήνα, είναι καλό να τα κατεβάζουμε, να τα ξαναδιπλώνουμε και να τα αποθηκεύουμε για άλλη μία φορά», λέει ο ιδρυτής του Arbitrage, Ίαν Κάμπελ, επισημαίνοντας ότι η τακτική επανατοποθέτηση είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές άμυνες κατά της φθοράς.
Ας σκεφτούμε καλά που θα τα αποθηκεύσουμε
Όταν αποθηκεύουμε ρούχα για λίγους μήνες, το αεροστεγές πλαστικό μπορεί να βοηθήσει να μην εισχωρήσουν σκώροι. Η Μάρτα Μπαίγιο, ιδρύτρια της ισπανικής μάρκας πλεκτών Babaà, σακούλες με φερμουάρ κάθε άνοιξη.
Μία καλή επιλογή είναι επίσης, τα πλαστικά κουτιά. Από την άλλη, οι πλαστικές σακούλες αποθήκευσης με κενό αέρος, μπορεί να συμφέρουν στο θέμα της εξοικονόμησης χώρου, ωστόσο αυτή η συμπίεση μπορεί να βλάψει τα υφάσματα με την πάροδο του χρόνου. Για πιο μακροπρόθεσμη αποθήκευση, είναι καλύτερο να επενδύσουμε σε σακούλες για πουλόβερ από βαμβακερή μουσελίνα.

Ιδιαίτερη προσοχή στα υπόγεια
Έχουν συνήθως πολλή υγρασία, καθιστώντας τα εστίες αναπαραγωγής μούχλας και σκόρων, αλλά είναι προτιμότερα από τις σοφίτες, όπου η θερμοκρασία τείνει να σημειώνει τρομερές αυξομειώσεις, προκαλώντας τη διάσπαση και τη συρρίκνωση των υφασμάτων. Γι′ αυτό και η τοποθέτηση ενός αφυγραντήρα στο υπόγειο, φαντάζει μια ιδανική επιλογή.
Ας πετάξουμε επιτέλους αυτή τη ναφθαλίνη
Η ναφθαλίνη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη τόσο για τα ζώα, όσο και για τους ανθρώπους. Από την άλλη, τα φυσικά απωθητικά όπως τα φακελάκια κέδρου και λεβάντας μπορούν να προσφέρουν κάποια προστασία. Οι παγίδες σκόρων είναι μια άλλη επιλογή, αν και είναι πιο πιθανό να μας προειδοποιήσουν για ένα πρόβλημα παρά να το αποτρέψουν, καθώς οι παγίδες προσελκύουν και σκοτώνουν μόνο τους «ενήλικους» σκόρους, με αποτέλεσμα τα αυγά να παραμένουν.
Τι πρέπει να προσέξουμε στο άνοιγμα
Το φθινόπωρο, πρέπει να φροντίσουμε να επιθεωρήσουμε τα αποθηκευμένα μεταξωτά και μάλλινα ρούχα μας, κοιτώντας τις ραφές και τις τσέπες. Αν βρεθούν σκόροι, εκτός από το στεγνοκαθαριστήριο, οι ειδικοί προτείνουν μία περισσότερο «φυσική» λύση. Μπορούμε να καταψύξουμε τα ρούχα για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο φαίνονται.
Με πληροφορίες από The New York Times.