Ελλάδα 2017: Η Αλλαγή που όλοι θέλουμε έρχεται και την φέρνουν τα παιδιά

Αυτή η επιθυμία να αλλάξουν προς το καλύτερο τις δικές τους ζωές αλλά και ολόκληρη τη χώρα, χαρακτηρίζει τους 2.000 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που αποφάσισαν φέτος να δουλέψουν σκληρά και να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση, τη δική τους σχολική start-up εταιρία, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.
archive

Τα παιδιά έχουν μέσα τους τη δύναμη να κάνουν την ανατροπή, να αλλάξουν το αφήγημα της θλίψης και της απελπισίας, που θέλει την Ελλάδα καταδικασμένη στη φτώχεια και τη δυστυχία. Τα παιδιά λένε ΟΧΙ στη μιζέρια και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Σταματούν να ασχολούνται υπερβολικά με την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα social media και αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους προς όφελός τους. Έχουν καταλάβει πως η μοιρολατρεία είναι καταδίκη, πως η ελπίδα έρχεται με τη δράση.

Αυτή η επιθυμία να αλλάξουν προς το καλύτερο τις δικές τους ζωές αλλά και ολόκληρη τη χώρα, χαρακτηρίζει τους 2.000 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου-Λυκείου από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που αποφάσισαν φέτος να δουλέψουν σκληρά και να δημιουργήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση, τη δική τους σχολική start-up εταιρία, συμμετέχοντας στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Τα παιδιά δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις με μεγάλη ευαισθησία και υπευθυνότητα, με το βλέμμα στραμμένο σε προσωπικούς στόχους αλλά και στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων τους στην τοπική τους κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό και όραμα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα καθώς αντιλαμβάνονται ότι αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί τα άτομα και τις κοινωνίες μπροστά.

Εντός των ημερών, παιδιά 15-18 ετών, από 120 Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια, Εσπερινά, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Πρότυπα Πειραματικά, Μουσικά, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Ελευσίνα, τη Χαλκίδα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα, το Άργος, την Πάτρα, τον Πύργο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Λευκάδα, τη Νάξο, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Κατερίνη, την Αμαλιάδα, την Καβάλα, τη Λάρισα, τις Σέρρες, την Καστοριά, τα Γιαννιτσά, την Πρέβεζα, τον Τύρναβο, τα Τρίκαλα και πολλές άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδας, θα αρχίσουν να παρουσιάζουν τις καταπληκτικές τους ιδέες και τη σπουδαία δουλειά τους στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτόμα αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κοινωνική επιχειρηματικότητα.

Για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» συμμετέχουν τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου», τα οποία είχαν την εξαιρετική ιδέα να φτιάξουν μολυβοστυλό, μολύβι και στυλό σε ένα. Τα παιδιά δούλεψαν πολύ, ακόμα και μέσα στις γιορτές, για να έχουν έτοιμα τα προϊόντα τους και να τα πουλήσουν στην Εμπορική Έκθεση της Αθήνας που θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου στο The Mall Athens στο Μαρούσι. Οι μαθητές και οι μαθήτριες από τη Βόρεια Ελλάδα, θα στήσουν τα δικά τους περίπτερα στις 17 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Τον Απρίλιο, θα αναδειχθεί η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» της Ελλάδας που θα διαγωνισθεί και στην Ευρώπη. Δείτε στιγμιότυπα απο τις Εμπορικές Εκθέσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης 2016.

Τα παιδιά κουράζονται πολύ αλλά νιώθουν υπέροχα γιατί έχουν «αρπάξει» την μοναδική ευκαιρία που τους προσφέρεται από το ΣΕΝ/JA Greece: Nα μάθουν από μικροί τα μυστικά της επαγγελματικής επιτυχίας δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους στην επιχειρηματικότητα ενώ πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο. Να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας, να έχουν στα χέρια τους το δικό τους προϊόν, να είναι οι υπερήφανοι ιδιοκτήτες της δικής τους επιχείρησης, να κάνουν γνωριμίες, να διαπραγματεύονται με ενήλικες, να βρίσκουν μετόχους και χορηγούς για να καταφέρουν να υλοποιήσουν την ιδέα τους.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά γεμίζουν χαρά, αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το μέλλον τους. Εκείνα σέρνουν το χορό της Αλλαγής και της Προόδου. Εμείς οι ενήλικες οφείλουμε να τα πιάσουμε από χέρι, να εισπράξουμε την θετική τους ενέργεια, να τα στηρίξουμε όσο μπορούμε, να πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους λιλιπούτειους start-uppers και όλοι μαζί, περισσότερο αισιόδοξοι και με διάθεση για σκληρή, δημιουργική δουλειά να χτίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε.

Μαρία Γιαννέτου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΣΕΝ/JA Greece

Δημοφιλή