Το 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς επιχειρεί να αναβαθμίσει την έρευνα στην Ελλάδα

Η επιχείρησή μας STIIR A.E. (Start To Invest In Research A.E.) παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες οι οποίες διευκολύνουν τη συνεργασία ερευνητών - ερευνητικών φορέων - επιχειρήσεων. Καλύπτουμε το κενό που υπάρχει στην αγορά της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.stiir.net , μέσω της οποίας μπορούν ερευνητές από ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα διαφόρων ειδικοτήτων να αναρτήσουν το προφίλ τους με αναλυτική περιγραφή των προσόντων τους και των έργων (projects), που έχουν στο ενεργητικό τους.
archive

Στο πλαίσιο του προγράμματος της "Εικονικής Επιχείρησης" που διοργανώνεται από το "Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων"/Junior Achievement Greece" είχαμε την ευκαιρία μέσω του σχολείου μας, το 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς, να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην επιχειρηματικότητα. Ξεκινήσαμε συμμετέχοντας σε πλήθος εκδηλώσεων και επιστημονικών δραστηριοτήτων. Παραβρεθήκαμε σε ποικίλες ενημερωτικές εκδηλώσεις του Δήμου Κηφισιάς σχετικά με την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς και τις εμπειρίες επιτυχημένων Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, όσον αναφορά την σταδιοδρομία και την επαγγελματική επιτυχία τους. Παρακολουθήσαμε το open coffee στο μουσείο Μπενάκη όπου κι ενημερωθήκαμε για τους προβληματισμούς πολλών νέων που έχουν ή σκέφτονται να ιδρύσουν νεοφυείς επιχειρήσεις.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αναρίθμητες συναντήσεις και ένας χείμαρρος ιδεών μας οδήγησαν στη συγκέντρωση των κορυφαίων προτάσεων. Μετά από ανάλυση και επεξεργασία της κάθε μίας ξεχωριστά, αναθεωρήσαμε τις πρωταρχικές μας ιδέες και φτάσαμε στην τελική που αποδείχτηκε η πιο ρεαλιστική, δημιουργική και καινοτόμος απ'όλες.

Η επιχείρησή μας STIIR A.E. (Start To Invest In Research A.E.) παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες οι οποίες διευκολύνουν τη συνεργασία ερευνητών - ερευνητικών φορέων - επιχειρήσεων. Καλύπτουμε το κενό που υπάρχει στην αγορά της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.stiir.net , μέσω της οποίας μπορούν ερευνητές από ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα διαφόρων ειδικοτήτων να αναρτήσουν το προφίλ τους με αναλυτική περιγραφή των προσόντων τους και των έργων (projects), που έχουν στο ενεργητικό τους. Διευκολύνονται έτσι, τα πανεπιστήμια και όλοι οι επιστημονικοί οργανισμοί κατά την αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, φέρνουμε σε επαφή ερευνητικά κέντρα ή μεμονωμένους ερευνητές με επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την έρευνά τους. Αξίζει να τονισθεί, ότι ήδη οι πρώτοι ερευνητές μας έχουν αναρτήσει το βιογραφικό τους και αναζητούν, σχετική με το επιστημονικό αντικείμενό τους, επαγγελματική αποκατάσταση.

Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, διαπιστώσαμε ότι το κενό στην αγορά εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων, είναι μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά υπολογίζαμε, έτσι με την δημιουργία αυτού του ιστότοπου, στην ουσία, έχουμε πετύχει τον πρώτο μας στόχο, δηλαδή το προϊόν μας να είναι «καινοτόμο»! Μετά απ' αυτό η αποστολή της επιχείρησής μας έγινε ξεκάθαρη:

Να σταματήσουν τα κορυφαία «μυαλά» να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Να δημιουργήσουμε στη χώρα μας καταλληλότερες συνθήκες για έρευνα.

Να γίνουν όλοι οι ερευνητές μια δεμένη κοινότητα που να χρησιμοποιεί ως δίαυλο επικοινωνίας το STIIR.NET.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος, διαπιστώσαμε ότι η υλοποίησή του δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Και αυτό διότι κατά την αναζήτηση συμβουλευτικής καθοδήγησης, θα έπρεπε να απευθυνθούμε σε πληθώρα μεμονωμένων ατόμων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών, καθώς και σε ιδιωτικές εταιρείες. Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματός μας έπαιξαν τα παιδιά του τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας που δημιούργησαν την ιστοσελίδα μας. Από εκεί και πέρα αναλάβαμε όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από έναν θεματικό τομέα και γεμίσαμε με εικόνες, κείμενα και πληροφορίες τα κενά χωρία της ιστοσελίδας. Η αλήθεια είναι πως από τότε δεν έχουμε σταματήσει να προσθέτουμε στην ιστοσελίδα μας πληροφορίες και διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Πολλά άτομα συνεισέφεραν στην υλοποίηση της ιδέας μας. Παλαιά μέλη του προγράμματος μας συμπαραστάθηκαν από την αρχή και μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτριά μας κα Δήμητρα Σουλτάτη και την εθελόντριά μας κα Αγγελίνα Μιχαηλίδη απο την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) μας καθοδηγούσαν και μας συμβούλευαν καθ΄ όλη την διάρκεια. Ιδιαίτερη συμβολή στην υλοποίηση του τεχνικού μέρους είχε ο κ. Στ. Σουράς, πατέρας ενός παλαιού μέλους, ο οποίος πρόθυμα μας βοήθησε δείχνοντάς μας ένα προς ένα τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουμε για την ολοκλήρωση του stiir.net. Σε γενικές γραμμές, αρκετοί γονείς συγκέντρωσαν και μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους, προκειμένου να μας βοηθήσουν.

Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο καθένας μας αποκόμισε και κάτι διαφορετικό από αυτή την εμπειρία. Το κυριότερο αυτών όμως είναι το γεγονός πως βρεθήκαμε με πολλούς και τελείως διαφορετικούς ανθρώπους και μάθαμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας. Πολλά από τα μέλη της ομάδας μας απέκτησαν αυτοπεποίθηση και όσο περνάει ο καιρός απέδειξαν πως έχουν πίστη στο προϊόν και γεμίζουν με αισιοδοξία και τους γύρω τους.

Μας ενθουσίασε το γεγονός πως, παρ' ότι είμαστε τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες έχουμε όλοι τον ίδιο στόχο καθώς θέλουμε να αναδείξουμε την δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μάθαμε να κάνουμε θυσίες από την προσωπική μας ζωή και αφοσιωθήκαμε στην εταιρεία μας. Κατανοήσαμε τι σημαίνουν οι λέξεις «συνέπεια» και «υπευθυνότητα». Κοινωνικοποιηθήκαμε κατά έναν μοναδικό τρόπο, γεγονός πολύ σημαντικό για την σημερινή εποχή, όπου η συλλογικότητα, η ευγενής άμιλλα και το ομαδικό πνεύμα εργασίας είναι στοιχεία τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα στον εργασιακό χώρο μιας επιχείρησης. Το πιο απρόσμενο κομμάτι της εμπειρίας μας ήταν πως, οι περισσότεροι τουλάχιστον από εμάς, ανακαλύψαμε σε ποιον τομέα είμαστε καλοί και το κυριότερο, τι μας ευχαριστεί να κάνουμε!

Διευθύνων Σύμβουλος: Έφη Μπάστα

Εμπορικό Τμήμα

Διευθύντρια Τμήματος: Σοφία Πολίτη

Υπεύθυνη Marketing: Λήδα Αυγερινού

Υπεύθυνη Μεγάλων Πελατών: Ελένη Παναγιωτάκη

Υπεύθυνη Πωλήσεων: Κωνσταντίνα Μπαλοδήμα

Οικονομικό Τμήμα

Διευθύντρια Τμήματος: Αθηνά Φιλιπποπούλου

Υπεύθυνος Οικονομικού Σχεδιασμού: Δημήτρης Πολίτης

Υπεύθυνος Λογιστηρίου-Ταμείου: Αλέξανδρος Κιοσσές

Υπεύθυνη Μετόχων: Αλεξάνδρα Φραγκιαδάκη

Τμήμα Πληροφορικής

Διευθυντής Τμήματος: Μάνος Γρηγοράκης

Υπεύθυνος Υποστήριξης Συστήματος: Τάσος Λαμπρόπουλος

Υπεύθυνη Σχεδιασμού Συστήματος: Νεφέλη Πετράκη

Υπεύθυνη Ελέγχου: Έλενα Μπαμπανικολού

Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης

Διευθύντρια Τμήματος: Σμαράγδα Γιαννακοπούλου

Υπεύθυνη Έρευνας: Θεοφανία Αρμένη

Υπεύθυνη Ανάπτυξης: Μαριαννέτα Δασκαλοπούλου

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

Διευθύντρια Τμήματος: Έλενα Χριστοδούλου

Υπεύθυνη Εκδηλώσεων Εσωτερικού: Ασπασία Ζήνα

Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού: Κάτια Παπαγεωργίου