Οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κηφισιάς εντυπωσιάζουν με την συσκευή GIDEON

Το GIDEON είναι μια συσκευή που, μέσα από μια σειρά λειτουργιών, παράγει ατμό και τον διαχέει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί μια πλατιά επιφάνεια πάνω στην οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η προβολή ταινίας ή εικόνας της επιλογής μας, έγχρωμα και τρισδιάστατα. Σημαντικότερο όμως από καθετί άλλο είναι οι εμπειρίες που αποκομίζουμε. Καταλάβαμε πόσο μεγάλο είναι το χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη.
archive

Από την πρώτη στιγμή η ιδέα για τη δημιουργία μιας καινοτόμου επιχείρησης μας γέμισε με απαράμιλλο ενθουσιασμό και ζήλο, γι' αυτό δεχτήκαμε με χαρά την πρόκληση. Η συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση»και στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που διοργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, έδωσε μια ευπρόσδεκτη, άλλη διάσταση στην καθημερινή σχολική πραγματικότητα. Το σχολείο μας, το 3ο Γενικό Λύκειο Κηφισιάς, συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά, έτσι ως διάδοχοι τεσσάρων επιτυχημένων συμμετοχών ανυπομονούσαμε για την έναρξη του προγράμματος. Φέτος όμως τα αιτήματα συμμετοχής από την Α' και Β' Λυκείου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο με αποτέλεσμα η τελική επιλογή να γίνει ύστερα από συνέντευξη!

Οι επιχειρηματικές ιδέες που προτάθηκαν γέμιζαν συνεχώς τους πίνακες. Βαθιά μέσα μας όμως, ο στόχος είχε ήδη οριστεί. Φέτος θα κάναμε παραγωγή προϊόντος και θα το υλοποιούσαμε μόνοι μας. Πράγματι, η αγωνία μας έληξε όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια συσκευή που θα αλλάξει την εικόνα που έχουμε όλοι για την απλή προβολή. Θα κάναμε προβολή τρισδιάστατη πάνω σε μια «οθόνη» ατμού! Έχοντας πλέον κατασταλάξει στην ιδέα πάνω στη οποία θα δουλεύαμε, αρχίσαμε να «χτίζουμε» σταδιακά την εταιρεία RE-STRAW. Υπερνικήσαμε εμπόδια που πολλές φορές έκαναν την ιδέα μας να φαντάζει ουτοπική και τώρα είμαστε περήφανοι για το ευρηματικό κι εντυπωσιακό προϊόν μας.

Το GIDEON είναι μια συσκευή που, μέσα από μια σειρά λειτουργιών, παράγει ατμό και τον διαχέει κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργεί μια πλατιά επιφάνεια πάνω στην οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η προβολή ταινίας ή εικόνας της επιλογής μας, έγχρωμα και τρισδιάστατα.

Σημαντικότερο όμως από καθετί άλλο είναι οι εμπειρίες που αποκομίζουμε. Καταλάβαμε πόσο μεγάλο είναι το χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Συνειδητοποιήσαμε πως η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα είναι το άλφα και το ωμέγα μιας επιχείρησης. Ζήσαμε τη χαρά να δημιουργούμε κάτι από το μηδέν και να το βλέπουμε να εξελίσσεται. Μάθαμε τις βασικές αρχές που διέπουν τη σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης.

Στην Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο The Mall Athens στις 10 Φεβρουαρίου 2017 του ΣΕΝ/JA Greece, μας δόθηκε η ευκαιρία να προβάλλουμε την ιδέα μας και να μιλήσουμε με άλλους συνομηλίκους μας απ' όλη την Ελλάδα από τους οποίους αποκομίσαμε πολλά αφού μας ενώνει το «κοινό ταξίδι» στην μαθητική επιχειρηματικότητα. Χαρήκαμε πολύ γιατί το προϊόν μας εντυπωσίασε και δώσαμε πολλές συνεντεύξεις.

Πολλά άτομα συνεισέφεραν στην υλοποίηση της ιδέας μας. Παλαιά μέλη του προγράμματος μας συμπαραστάθηκαν από την αρχή και μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριές μας κα Δήμητρα Σουλτάτη και κα Ελένη Γκρέκα καθώς και την εθελόντριά μας κα Αναστασία Ψωμιάδη από την εταιρεία APSON μας καθοδήγησαν και μας συμβούλευσαν καθ΄ όλη την διάρκεια. Πολύτιμος αρωγός όμως στάθηκε ο κος Θ. Χατζηπαυλής και ο κος Β. Δήμας από την εταιρεία Moda Light και τους ευχαριστούμε όλους πολύ!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το διεθνές δίκτυο VICE συμπεριέλαβε τo RESTRAW σε ένα εξαιρετικό ντοκυματέρ με τίτλο "Οι έφηβοι εφευρέτες της Ελλάδας". Mας πήρε συνέντευξη η δημοσιογραφος του VICE Δάφνη Καραβοκύρη και μιλήσαμε αναλυτικά για την ιδέα και όλη την εμπειρία μας! Το ΣΕΝ/JA Greece ανήρτησε το βίντεο στο youtube και μπορείτε να μας δείτε μετά το δωδέκατο λεπτό:

Η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση "RESTRAW":

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Νίκη Σκορδάκη

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Ζωή Μουστάκα

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Βασίλης Γιαννέλος - Υπεύθυνος Λογιστηρίου & Ταμείου

Πάρις Διαμαντόπουλος - Υπεύθυνος Μετόχων

Μαρία Κούστα

Μαρία Χατζηαναστασιάδου

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μανώλης Μένξη - Υπεύθυνος Παραγωγής

Σταμάτης Γιακουμής

Μιχάλης Φούντος

Δήμητρα Χατζημιχαήλ

Γρηγόρης Δεναξάς

ΤΜΗΜΑ MARKETING & ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Οδυσσέας Ηλιόπουλος - Υπεύθυνος Πωλήσεων

Ιωάννα Σκούφη - Υπεύθυνη Marketing

Ιάσωνας Κερασώτης

Αναστασία Κιαχάκη

Εβελίνα Σπαχιάι

ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Μαριάννα Σιμωτά - Υπεύθυνη Πληροφορικής

Μαίρη Καρπετή

Κατερίνα Ξηνταβελώνη

ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Αλεξάνδρα Μαυρικάκη - Υπεύθυνη Έρευνας & Ανάπτυξης

Μιχάλης Κρέστας

ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Κώστας Χάλκος - Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

Χαρά Νταραμέγουα

Νικόλας Παπαδόπουλος

Κατερίνα Παναγιωτοπούλου

ΤΜΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Έρη Κατσίπη - Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού

Γεράσιμος Βιτωράτος

Εμμανουέλλα Κηρύκου

Ιωάννα Φακλή

Δείτε την ομάδα και τη συσκευή μας στο δικό μας βίντεο:

Δημοφιλή