To 63o ΓΕΛ Αθηνών εντυπωσιάζει με τη μαθητική επιχείρηση Αρτοελίτ και τον Breadee

Ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες για το είδος της επιχείρησης που θα δημιουργούσαμε, ώστε δυσκολευόμασταν πραγματικά να επιλέξουμε. Ύστερα από αρκετή σκέψη, αποφασίσαμε να συστήσουμε μια ανώνυμη εταιρεία παρασκευής αρτοσκευασμάτων. Συγκεκριμένα επιλέξαμε να παρασκευάσουμε γεμιστά ψωμάκια , αλμυρά και γλυκά με διαφορετικά είδη αλεύρων και πρωτότυπους συνδυασμούς.
archive

Αφορμή για τη συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, στάθηκε η μεγάλη επιτυχία της Δευτέρας Λυκείου (2015-2016) του σχολείου μας του 63ου ΓΕΛ Αθηνών στο Βοτανικό, στο εν λόγω πρόγραμμα.

Ο ενθουσιασμός και η χαρά των παιδιών που πήραν μέρος σε αυτήν δεν μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Έτσι, μόλις μας ανακοινώθηκε ότι το σχολείο μας δήλωσε ξανά συμμετοχή στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση», τρέξαμε όλοι να δηλώσουμε συμμετοχή. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε...

Ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες για το είδος της επιχείρησης που θα δημιουργούσαμε, ώστε δυσκολευόμασταν πραγματικά να επιλέξουμε. Ύστερα από αρκετή σκέψη, αποφασίσαμε να συστήσουμε μια ανώνυμη εταιρεία παρασκευής αρτοσκευασμάτων. Συγκεκριμένα επιλέξαμε να παρασκευάσουμε γεμιστά ψωμάκια , αλμυρά και γλυκά με διαφορετικά είδη αλεύρων και πρωτότυπους συνδυασμούς. Έτσι , περνώντας πολλές ώρες ασχολούμενοι με την μαγειρική, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε δύο από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Ο λόγος για τα άλευρα ζέας και όλυρο ή αγριοσίταρο γνωστό ως αλεύρι ντίνκελ, δύο είδη αλεύρων με τα οποία τρέφονταν επί αιώνες Έλληνες, Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι , καθώς και λαοί της Μέσης Ανατολής. Αφιερώσαμε πολλές ώρες στην αναζήτηση ονόματος για την εταιρεία και το προϊόν μας και τελικά καταλήξαμε να ονομάσουμε την εταιρεία μας «Αρτοελίτ Α.Ε» και το προϊόν «Breadee». Στη συνέχεια, με κριτήριο τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες του καθενός μας, χωριστήκαμε σε τμήματα: τμήμα παραγωγής και προμηθειών , τμήμα μάρκετινγκ και πωλήσεων, τμήμα προσωπικού και τμήμα οικονομικών. Ορίσαμε διευθυντές τμημάτων και γενικό διευθυντή.

Στα πρώτα μας βήματα, μας συνόδευσε ο επιχειρηματικός μας σύμβουλος κύριος Ι. Σαρακηνός, απο την ασφαλιστική εταιρεία MetLife, καθοδηγώντας μας στα δύσβατα μονοπάτια της επιχείρησης. Μας χάρισε την αμέριστη υποστήριξή του, λύνοντάς μας κάθε είδους απορία και διευκολύνοντάς μας να κατανοήσουμε καλύτερα το ρόλο και τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Στη συνέχεια, μας βοήθησε ο επίσης εξαιρετικός κύριος Αλέξανδρος Μόρντο απο την MetLife να εκπονήσουμε το επιχειρηματικό μας σχέδιο, με προσοχή και επιμέλεια.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκεφτήκαμε την εταιρεία «Καραμολέγκος». Εκεί ένας από τους τεχνολόγους τροφίμων μας εξήγησε με λεπτομέρειες τη διαδικασία παραγωγής αρτοσκευασμάτων. Ακόμη, μας ενημέρωσε για τα μηχανήματα που χρειάζεται μια αρτοβιομηχανία, για τα τμήματα που έχει μια επιχείρηση και τις αρμοδιότητες του καθενός, ενώ είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Με μεγάλη όρεξη και πολύ μεράκι, θέσαμε σε εφαρμογή τα σχέδια για τον Breadee! Για τη διαφήμιση του προϊόντος μας, επινοήσαμε ένα σχετικό τραγουδάκι, που το ηχογραφήσαμε, με τη μεσολάβηση του κου. Σαρακηνού, στο studio ηχογράφησης του κου Ψιμόπουλου. Η ηχογράφηση σε επαγγελματικό studio ήταν για μας μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς γελάσαμε, παίξαμε και τραγουδήσαμε μέχρι τέλους. Δείτε στο παρακάτων βίντεο πως στήθηκε η επιχείρησή μας και προς το τέλος το τραγουδάκι και τη χορογραφία μας:

Παράλληλα κατασκευάσαμε τη μασκώτ μας, τον Breadee, ο οποίος μας συνόδευε σε όλες τις εκδηλώσεις μας. Στη συνέχεια, καλέσαμε τον γευσιγνώστη κο Αντωνίου, δημιουργό του site www.mamapeinaw.gr, για να μας βοηθήσει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και τη γεύση του προϊόντος μας. Κάπως έτσι, καταλήξαμε στους τελικούς μας συνδυασμούς, δύο αλμυρούς, με υλικά όπως πράσο, αρακά, κρεμμύδι, τυρί, κολοκυθάκι και ένα γλυκό με καρύδια, σοκολάτα με στέβια, κανέλλα και μήλο. Για την καλύτερη προώθηση του προϊόντος μας, φτιάξαμε σελίδες στο facebook και ιστοσελίδες, ώστε ο Breadee να γίνει γνωστός και αγαπητός σε όλον τον κόσμο!

Στις 15/01/2017, οργανώσαμε ένα event στο Γκάζι, στο οποίο διανείμαμε διαφημιστικά έντυπα και δωρεάν ψωμάκια φρεσκοψημένα και φτιαγμένα από εμάς, ακολουθώντας όλους τους κανόνες υγιεινής. Στο event πολύς κόσμος, γνωστοί και μη, δοκιμάσανε τα ψωμάκια μας και εισπράξαμε απ' όλους πολύ κολακευτικά σχόλια για την εξαιρετική δουλειά μας, Πολλοί μάλιστα έγιναν φίλοι του Breadee στο facebook και αυτομάτως εικονικοί μας πελάτες. Είχαμε, επίσης, ετοιμάσει ένα χορευτικό δρώμενο στους ρυθμούς του Breadee, με πολύ κέφι και χαρά, ενώ μπαλόνια με το σήμα του Breadee σκόρπισαν χαμόγελα στα παιδιά και στους ενήλικες που παρευρέθηκαν. Την εκδήλωση κάλυψε ο ραδιοφωνικός σταθμός Parthenon Radio, στον οποίο λίγες μέρες μετά, δώσαμε μια σύντομη συνέντευξη, σχετικά με το Breadee, την Αρτοελίτ, το πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece, καθώς και τα συναισθήματά μας για το πρόγραμμα αυτό.

Για την ευρύτερη προώθηση του προϊόντος μας, φτιάξαμε το δικό μας διαφημιστικό σποτάκι, το οποίο γυρίσαμε στους χώρους του σχολείου. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, γελάσαμε όλοι μαζί, μαθητές και υπεύθυνοι καθηγητές, ενώ χρειάστηκε πολλή υπομονή και επιμονή για το τελικό αποτέλεσμα. Η μεγάλη μέρα πλησίαζε λοιπόν! Την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 09/02/2017, το τμήμα παραγωγής, συνοδευόμενοι από τον κο Λυκειάρχη και την υπεύθυνη καθηγήτριά μας, έχοντας προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά, πήγαμε στη Φοιτητική Λέσχη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και παρασκευάσαμε τα ψωμάκια μας, ενώ σεφ επέβλεπαν τη δουλειά μας και μας καθοδηγούσαν, δίνοντάς μας χρήσιμες συμβουλές. Τα υπόλοιπα τμήματα δούλεψαν σκληρά, για να φροντίσουν και την τελευταία λεπτομέρεια για την άψογη εμφάνισή μας στην Eμπορική Έκθεση του ΣΕΝ/JA Greece στο The Mall Athens ενώ το βράδυ ακολούθησε η διαδικασία συσκευασίας των προϊόντων μας και η επικόλληση ετικετών σε αυτά.

Έφτασε επιτέλους η μεγάλη μέρα! Τι χαρά! Τι ενθουσιασμός! Αλλά και τι αγωνία! Με τι μεράκι στήσαμε, με τι κέφι στολίσαμε το περίπτερό μας, στην Πανελλήνια Μαθητική Εμπορική Έκθεση στο Athens Mall! Και ναι! πράγματι! οι κόποι μας ανταμείφθηκαν!. Μέσα σε δύο ώρες, πουλήσαμε όλα τα προϊόντα μας, ενώ ακούσαμε πολύ θετικά και συγκινητικά σχόλια από τον κόσμο.

Από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα του ΣΕΝ /JA Greece αποκομίσαμε αξέχαστες εμπειρίες που θα μας ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής μας, αφήνοντας ανεξίτηλα χνάρια στις καρδιές και στις μνήμες όλων μας.Μάθαμε πώς λειτουργεί μια επιχείρηση, με τα τμήματα, τα στελέχη, τις υποχρεώσεις και τα οικονομικά της. Αξιοποιήσαμε αγνά υλικά και ήρθαμε σε επαφή με τον άρτο, το παραδοσιακό έδεσμα και την ιστορία του.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι μάθαμε να αναπτύσσουμε πνεύμα συνεργασίας, καθώς 25 διαφορετικά άτομα, με διαφορετικές απόψεις και ιδιοσυγκρασίες, κατορθώσαμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί αρμονικά, με ομαδικότητα και συλλογικότητα. Έτσι, γνωρίσαμε καλύτερα τον εαυτό μας, τους συμμαθητές μας και τους καθηγητές μας και αναπτύξαμε γερούς δεσμούς μεταξύ μας. Μας δόθηκε η ευκαιρία να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, σε ένα καλύτερο αύριο να ονειρευόμαστε άφοβα και να δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας..

Τόσα όνειρα και επιδιώξεις είχαν χωρέσει σε δυο ορόφους ενός εμπορικού κέντρου, με τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα να χαρακτηρίζει κάθε έργο των παιδιών. Βαθιά μέσα μας όλοι κατανοήσαμε ότι μπορούμε εμείς οι ίδιοι να χαράξουμε την μελλοντική μας πορεία, καθώς η ελπίδα, η θέληση και τα όνειρά μας είναι ο μόνος τρόπος να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους καθηγητές μας, που μας πρόσφεραν την ευκαιρία να ζήσουμε αυτήν την αξέχαστη, μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία. Νιώθουμε τυχεροί για αυτήν την ευκαιρία που μας δόθηκε και σίγουρα, πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε σοβαρά τη σύσταση μιας πραγματικής επιχείρησης στο μέλλον..

Are you ready for Breadee?

Δημοφιλή