Η βασική καινοτομία της επιχείρησής μας είναι ότι διαμορφώνει τα πακέτα της μετά από επιτόπου επίσκεψη, έλεγχο και μέτρηση του βαθμού προσβασιμότητας των προτεινόμενων τουριστικών προορισμών. Η ομάδα των μαθητών έχει ήδη σχεδιάσει και διαθέτει στην ελληνική αγορά δύο πακέτα, το ένα για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το δεύτερο για το Μουσείο της Ακρόπολης. Τα στελέχη της μαθητικής μας επιχείρησης επισκέφθηκαν τους δύο χώρους, συνοδεύοντας ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο, μελετώντας βήμα-βήμα την υπάρχουσα προσβασιμότητα, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της.
archive

Είμαστε η μαθητική επιχείρηση «Wheels of Travel» του Λυκείου Pierce - Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Η μαθητική επιχείρηση της σχολική χρονιάς 2016-2017, των 16 μαθητών και μαθητριών της Α' Λυκείου του Σχολείου μας ονομάζεται "Wheels of Travel" και είναι ένα διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο, το οποίο σχεδιάζει, αναπτύσσει και διαθέτει ειδικά σχεδιασμένα τουριστικά πακέτα σε Άτομα με Αναπηρία - με κινητικά προβλήματα ειδικότερα - από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το όραμα της επιχείρησής μας είναι η προβολή και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων στην αναψυχή, τα ταξίδια, τον τουρισμό, και η συμβολή στην ανάπτυξη του προσβάσιμου τουρισμού στην πατρίδα μας. Η επιχειρηματική μας κουλτούρα εκφράζεται στο motto:

Προσβάσιμες πόλεις, προσβάσιμος τουρισμός, προσβάσιμος πολιτισμός! Γι' αυτό και λέμε: We Wheel Travel!

Η βασική καινοτομία της επιχείρησής μας είναι ότι διαμορφώνει τα πακέτα της μετά από επιτόπου επίσκεψη, έλεγχο και μέτρηση του βαθμού προσβασιμότητας των προτεινόμενων τουριστικών προορισμών. Η ομάδα των μαθητών έχει ήδη σχεδιάσει και διαθέτει στην ελληνική αγορά δύο πακέτα, το ένα για τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το δεύτερο για το Μουσείο της Ακρόπολης. Τα στελέχη της μαθητικής μας επιχείρησης επισκέφθηκαν τους δύο χώρους, συνοδεύοντας ένα άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο, μελετώντας βήμα-βήμα την υπάρχουσα προσβασιμότητα, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της.

Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η προσβασιμότητα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης μπορεί να βελτιωθεί αισθητά με μικρές επενδύσεις. Το Μουσείο Ακρόπολης έχει υψηλό δείκτη προσβασιμότητας, αν και οριακές βελτιώσεις είναι εφικτές. Έχουμε πραγματοποιήσει μελέτες προσβασιμότητας, τις οποίες παρουσιάζουμε αναλυτικά στο Business Plan, που υποβάλαμε! Τα δύο αυτά πρώτα τουριστικά πακέτα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Wheels of Travel, μέσω μιας απλής διαδικασίας κράτησης, ενώ προσφέρονται και από το τουριστικό γραφείο - συνεργάτη μας, τους Athens Insiders, μέσω της ιστοσελίδας. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρησή μας ήδη προσφέρει επίσημα δύο ελκυστικά τουριστικά προϊόντα στα άτομα με αναπηρία στην ελληνική αγορά! Κι ο απώτερος στόχος μας είναι να προσελκύσουμε σύντομα άτομα με αναπηρία από το εξωτερικό!

Οι έρευνες αγοράς που πραγματοποίησαν οι μαθητές έδειξαν ότι η αγορά του προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Υπολογίζεται ότι το 10% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει κάποιας μορφής αναπηρία. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 17%, λόγω - ανάμεσα σε άλλα - και της σταδιακής γήρανσης του πληθυσμού. Ο σχεδιασμός των μαθητών - στελεχών της επιχείρησης είναι να ετοιμαστούν και να προσφερθούν κι άλλα ελκυστικά τουριστικά πακέτα και να γίνουν προσβάσιμοι κι άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί σε Άτομα με Αναπηρία. Οι προωθητικές μας ενέργειες στηρίχθηκαν στη συμμετοχή μας με δικά μας περίπτερα σε πολλές δράσεις μέσα στο Σχολείο (Christmas Bazaar, επίδοση ελέγχων, κοπή πίτας Συλλόγου Γονέων, Discover Pierce Day, Open House), τη δημιουργία κατάλληλου διαφημιστικού υλικού (π.χ. T-shirt, flyers, poster, βραχιόλια, στυλό με το λογότυπό μας), και την προβολή μας μέσω των Social Media (ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, Facebook). Είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε τα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.), να γνωρίσουμε από κοντά τους ανθρώπους που ηγούνται του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα, και να ενημερωθούμε σε βάθος για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας. Ιδιαίτερα, επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε την εμπειρογνώμονα κ. Μαρίλυ Χριστοφή, η οποία μας εξήγησε αναλυτικά το περιεχόμενο του όρου «Προσβασιμότητα» και μας συνόδευσε στην πιλοτική ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης. Ήταν μεγάλη τιμή και σπουδαία εμπειρία για μας η επίσκεψη του Προέδρου της Ε.Σ.Α.με.Α. κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη στο Σχολείο μας! Ο κ. Βαρδακαστάνης μας ενημέρωσε αναλυτικά για το ιστορικό, τη σημερινή κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της προσβασιμότητας σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο!

Εξάλλου, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στον Όμιλό μας την Καθηγήτρια του Deree - Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κ. Ελευθερία Μπερνιδάκη-Aldous, πρώην βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Η κ. Μπερνιδάκη μας εξήγησε τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό τη διεύρυνση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η Ομάδα μας γνώρισε από κοντά και συνομίλησε με τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, κατά την επίσκεψή τους στο Κολλέγιό μας! Η Ομάδα μας παρακολούθησε ημερίδα που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα με θέμα την «Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας». Επίσης, πήραμε μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το TEDxAthens Salon με θέμα την «Προσβασιμότητα» στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είχαμε επίσης τη χαρά να πάρουμε μέρος στην εκπομπή «Ready Business» του δημοσιογράφου κ. Νίκου Υποφάντη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, να μιλήσουμε στο ραδιόφωνο του σταθμού και να ενημερώσουμε το κοινό για την εταιρεία μας!

Η επιχείρησή μας διαθέτει το δικό της κεφάλαιο και τη δική της οργανωτική δομή. Υποστηρικτές της εταιρείας μας είναι το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και η Ε.Σ.Α.με.Α., συνεργάτης μας είναι το τουριστικό γραφείο Athens Insiders, και χορηγοί μας η Alpha Bank και η ATRAPOS Communication Services.

H ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης» μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε σημαντικές τεχνικές, κοινωνικές, διαπροσωπικές και διοικητικές δεξιότητες. Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να λάβουμε μέρος στα επιμέρους υποπρογράμματα Enterprise Without Borders και Social Innovation Relay. Μάλιστα, η Ομάδα μας προκρίθηκε στις δέκα καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα στον Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας αλλά και Πανελλαδικά και διαγωνισθήκαμε στον Μεγάλο Τελικό του ΣΕΝ/JA Greece, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου. Επίσης,οι μαθητές-μέλη του Ομίλου Επιχειρηματικότητας του Κολλεγίου Pierce έχουν λάβει μέρος στα πρώτα στάδια αυτοαξιολόγησης, με σκοπό την απόκτηση της Πιστοποίησης Επιχειρηματικών Δεξιοτήτων (Entrepreneurial Pass Test, ESP).

Η σύνθεση του Δ.Σ. της «Wheels of Travel» έχει ως εξής:

Πρόεδρος του Δ.Σ.: Βενιέρη Κωνσταντίνα,

Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO): Φελούς Ρέινα,

Αντιπρόεδρος: Γεωργακόπουλος Πέτρος,

Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών (CFO): Μουσουρούλη Αγγελική,

Διευθυντής Παραγωγής & Προμηθειών: Αμαρτωλός Δημήτρης,

Διευθύντρια Marketing: Σερφιώτη Εβελίνα,

Διευθύντρια Πωλήσεων: Χρονοπούλου Μαργιάννα,

Διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων: Αργύρη Πέννυ,

Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης: Μουρσελάς Αλέξανδρος,

Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων: Μάλλιαρης Βασίλης,

Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων: Παυλίδου Μαρίλια,

Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων: Στάϊκος Λευτέρης,

Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος (Deputy CEO): Νάτσιου Νεφέλη,

Deputy Marketing Manager: Θωμαδάκη-Κυριακοπούλου Δανάη,

Deputy Sales Manager: Ψυχουντάκης Ιάσονας,

Ψυχολόγος Εργασίας: Μαυροπούλου Εβελίνα.

Πολύτιμοι βοηθοί και υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας υπήρξαν ο Καθηγητής μας κ. Γεώργιος Τζήρος και ο εθελοντής μας κ. Χρήστος Λύτρας, οι οποίοι πίστεψαν από την αρχή στο έργο μας, έχοντας διακρίνει τον έντονο κοινωνικό του χαρακτήρα.

Δημοφιλή