ΤΟ BLOG
09/05/2015 10:42 EEST | Updated 09/05/2016 08:12 EEST

Δημιουργικότητα και ευτυχία: γιατί αξίζει να προσπαθούμε

Είναι πράγματι ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να κυνηγούν τα όνειρα τους, να αντιστέκονται στην κρίση και την μιζέρια της και να δημιουργούν προϊόντα υψηλής αισθητικής που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από αυτά του εξωτερικού.

Eurokinissi

Κατηφορίζοντας το απόγευμα την μελαγχολική Σόλωνος με την αποπνικτική ζέστη των 30 βαθμών υπό σκιά, μια ζωντανή μπάντα στο πεζοδρόμιο του Graffito και οι φρέσκοι χυμοί στα τραπεζάκια του, μου φάνηκαν σαν όαση. Το πρώτο concept store στην Αθήνα τιμούσε τους 60 Έλληνες δημιουργούς και συνεργάτες του, δίνοντας μας την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε από κοντά αυτούς και τα προϊόντα τους.

Είναι πράγματι ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να κυνηγούν τα όνειρα τους, να αντιστέκονται στην κρίση και την μιζέρια της και να δημιουργούν προϊόντα υψηλής αισθητικής που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από αυτά του εξωτερικού.

Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τα πεντανόστιμα κρητικά κουλουράκια eat Crete, τις χειροποίητες σοκολάτες chocamole, και να πιώ τσάι Anassa που εξάγεται ήδη στο εξωτερικό.

Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας Κωσταντής Ροκόφυλλος έχει καταφέρει να συνδυάσει αρμονικά στους τρεις ορόφους του καταστήματος του, έπιπλα και είδη σπιτιού από την Ινδονησία, ρούχα, αξεσουάρ και τρόφιμα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, κάνοντας την περιπλάνηση στον χώρο μια διαρκή ανακάλυψη έξυπνων και καλόγουστων ειδών.

Στάθηκα στα απίθανα χειροποίητα clutches από φίδι της γλυκύτατης Στέλλας Πεπονή Φιλίππου με τα φωτεινά χρώματα και τα ιδιαίτερα patterns. Η Στέλλα, πετυχημένη διακοσμήτρια τα τελευταία 20 χρόνια, αποφάσισε λόγω της κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα, να αλλάξει αντικείμενο και τα κατάφερε με εκπληκτική άνεση έχοντας σαν εφόδιο το μοναδικό της γούστο.

Πιο πέρα τα κοσμήματα VOR της Βανέσας Γερουλάνου, τα Sadhana αλλά και αυτά της Κατερίνας Πλιόνη, στόλιζαν τις προθήκες στους πάγκους του καταστήματος.

Αγόρασα τα χειροποίητα σαπούνια από λάδι ελιάς cool soap και ένα κερί Waks - ιδανικά για δώρα - και έφυγα με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Θαυμάζω τους ανθρώπους που τολμούν και ενάντια στις αντίξοες συνθήκες δημιουργούν κάτι αξιόλογο. Έχοντας χάσει τα τελευταία έξι χρόνια σημαντικά μυαλά από όλους τους τομείς που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, και ειδικά τη γενιά των 30-40, κάθε προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα είναι αξιέπαινη.

Η δημιουργικότητα περνάει μεγάλη κρίση αλλά αξίζει κανείς να προσπαθήσει σε όποιο τομέα και αν ασχολείται γιατί είναι επίσης συνυφασμένη και με την ευτυχία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ δημιουργικής έκφρασης και ευημερίας. Συστατικά- κλειδιά μιας δημιουργικής προσωπικότητας, όπως η αναζήτηση της καινοτομίας και η εμμονή, είναι καλοί δείκτες της ικανοποίησης της ζωής. Και αυτό δουλεύει αμφίδρομα: Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί όταν είναι σε καλή διάθεση, ίσως γιατί δεν μένουν σε μεμονωμένα κομμάτια πληροφορίας αλλά σκέπτονται με πιο ανοιχτό μυαλό.

Οι ψυχολόγοι μιλούν για την «ροή» (flow), όπου βυθιζόμαστε τόσο πολύ στην δημιουργική μας εργασία με αποτέλεσμα να μην προσέχουμε οτιδήποτε άλλο, όπως τι ώρα είναι ή πώς νοιώθει το κορμί μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και κυρίως τον φημισμένο Μιχαήλ Τσικσεντμιχάι, μπαίνοντας σε κατάσταση ροής απολαμβάνουμε σημαντική ευτυχία, η οποία διαρκεί περισσότερο από την χαρά μας όταν τρώμε πχ ένα νόστιμο γλυκό.

Βέβαια όταν είμαστε σε κατάσταση «ροής» και βυθισμένοι στην εργασία μας, δεν νοιώθουμε απαραίτητα ευτυχισμένοι. Αυτό συμβαίνει μετά, όταν σκεφτόμαστε την δημιουργική μας διαδικασία, και μας κατακλύζει ένα ζεστό συναίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης.

Το πιο σημαντικό τέλος χαρακτηριστικό των δημιουργικών ανθρώπων είναι πως δεν φοβούνται την αποτυχία. Και όσο περισσότερο προσπαθούν,όπως λέει και η Μάγια Αγγέλου τόσο περισσότερη θα είναι και η δημιουργικότητα τους ....

Sponsored Post