ntokemanter

Ο Μάιος λοιπόν θα είναι ο μήνας της Ευρώπης του Μάαστριχτ -9 Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης-, και κάθε Πέμπτη θα παρουσιάζονται δύο επεισόδια από τα οκτώ συνολικά που έχουν δημιουργηθεί, συνοδευόμενα από έρευνα. 11 Έλληνες ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι έχοντας ως σημείο αναφοράς το μοιραίο 1992, αλλά διατηρώντας ο καθένας την δική του οπτική, εξηγούν, αναλύουν και κριτικάρουν τι άλλαξε μετατρέποντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα σε Ευρωπαϊκή Ένωση με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για τις κοινωνίες και φυσικά την άτακτη Ελλάδα.
Αρχιτεκτονική και νεοτερισμός στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνια. Το Downtown Project στο Λας Βέγκας. Οι πόλεις φαντάσματα της Καλιφόρνια. Οι δίνες και τα πνεύματα της Σεντόνα. Αυτά είναι μερικά από τα αξιοθέατα της αμερικανικής Δύσης που θέλω να σας συστήσω στην καινούρια σειρά ντοκιμαντέρ μας, το Insider's Guide. Επιλέξαμε αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς γιατί είναι έξω από τα συνηθισμένα. Δημιουργήθηκαν από ένα όραμα. Δημιουργήθηκαν από την έννοια της «δυνατότητας», η οποία είναι καθοριστικό χαρακτηριστικό της αμερικανικής Δύσης.
Ενόσω στο Ιράν ανακινείται το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την τύχη τεσσάρων Ιρανών διπλωματών που απήχθησαν στον Λίβανο το 1982 και που φέρονται να κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγες μόλις εβδομάδες πριν, τον Μάιο του 2016, Ισραηλινοί και Ιρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Κύπρο για να διαλευκανθεί μία εξίσου ανεξιχνίαστη υπόθεση που απασχολεί την ισραηλινή κοινή γνώμη από το 1986: την τύχη του πιλότου της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, Ρον Αράντ, του οποίου έκτοτε η τύχη αγνοείται.
Το ερώτημα που θέτει η ταινία, και το τεκμηριώνει με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, είναι κατά πόσον στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, που εντάθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου και κορυφώνεται τώρα με τους τζιχαντιστές, ο σκοπός συχνότατα αγιάζει τα μέσα. Τόσο, ώστε να παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και ενίοτε να γίνονται και λάθη με αποτέλεσμα να καταδικάζονται για τρομοκρατία αθώοι, ή έστω άνθρωποι των οποίων η ενοχή δεν έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας.
Δεν υπάρχουν ελληνικές συμμετοχές φέτος στην Μπερλινάλε. Παρ' όλα αυτά, δύο Έλληνες καλλιτέχνες, ο Θανάσης Νεοφώτιστος, του οποίου το υπέροχο ντοκιμαντέρ "Πωγωνίσκος" είχε βραβευτεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 38ο Φεστιβάλ Δράμας, και η νεαρή ηθοποιός Δάφνη Πατακιά ("Το Ξύπνημα της Άνοιξης") έχουν προσκληθεί εδώ για να παρουσιάζουν και να συζητήσουν για το έργο τους, ο πρώτος στο "Berlinale Talents 2016" και η δεύτερη στο "Shooting Stars".
Το φόρεμα junon που σχεδιάστηκε από τον ίδιο για την κολεξιόν του 1949-1950 είναι αυτό που μέχρι σήμερα αποτελεί τη ναυαρχίδα των παραγγελιών ηψηλής ραπτικής. Είναι ένα φόρεμα, που δημιουργούμε δύο ή τρεις φορές το χρόνο, σε κάθε χρώμα, σε κάθε παραλλαγή και σε κάθε ύφασμα» θα μας πει γεμάτη υπερηφάνια. Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω φόρεμα ήταν εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνίδα θεά, Ήρα. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός ελληνικός δεσμός του σημερινού άρθρου για τον Ντιόρ με την Ελλάδα.