tayip-erntoyan

Εμινέ στα αραβικά σημαίνει τρία πράγματα: αυτή που μπορείς να εμπιστευτείς και να πιστέψεις, αυτή που είναι ήπια και δεν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι διεξάγεται μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την απαγγελία κατηγορών εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς κυρίως απέναντι στους εαυτούς μας θα πρέπει να συνομολογήσουμε σε κάτι που πολλοί δεν ήθελαν καν να εκφέρουν ούτε ως μύχια σκέψη. Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί σε ένα βαθμό τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς και τη στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που ορθά, θεωρεί τη διαδικασία αυτή ως τη μοναδική δικλείδα ασφαλείας και κατευνασμού της γειτονικής μας χώρας.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει καταγραφεί ως το πρώτο αποτυχημένο πραξικόπημα των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων εδώ και 94 χρόνια. Πέρα από τον αυτονόητο αρνητικό συμβολισμό στο κύρος και την εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής μας χώρας η αποτυχία αυτή έδωσε την αφορμή στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να προχωρήσει στο βαθύτερο και αγριότερο ξεκαθάρισμά στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων που επηρέασε και επηρεάζει όλες τις βαθμίδες ιεραρχίας και τα σώματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η μέχρι στιγμής αντίδραση της Αθήνας στην παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Θράκη αλλά και στη γενικότερη προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή από παράγοντες φίλα προσκείμενους στην Άγκυρα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ήπιας αντίδρασης», έχοντας ως πρωτεύοντα στόχο να μην αναβαθμίσει ένα ζήτημα που διακαώς προσπαθεί να αναβαθμίσει ρητορικά και πρακτικά η απέναντι πλευρά. Όλα τα προαναφερθέντα, και κυρίως η στάση της Άγκυρας στη Θράκη και στο Κυπριακό τελούν υπό την αίρεση εξελίξεων που το πολιτικό-διπλωματικό προσωπικό της γειτονικής μας χώρας δεν ελέγχει σε σημαντικό βαθμό.
Είναι φανερό ότι η ηθική υποχρέωση των ισχυρών παικτών του συριακού δράματος απέναντι στους Κούρδους της Συρίας επιτάσσει την αναγνώριση της αυτονομίας του κουρδικού στοιχείου στην περιοχή της Συρίας και του Ιράκ. Η αυτονομία αυτή θα λάβει σάρκα και οστά μετά το πέρας της αποστολης των Κούρδων στην Συρία, που δεν είναι άλλη από την πλήρη διάλυση του ισλαμικού κράτους.
Ο Αδριανός είχε δώσει να του χαράξουν στο δέσιμο του δαχτυλιδιού του αυτά τα λόγια: Natura deficit, fortuna mutatur, Deus omnia cernit. Δηλαδή: Η φύση θα σε προδώσει, η τύχη σου θα αλλάξει κι ένας θεός τα παρακολουθεί όλα. Ήταν μια υπενθύμιση προς εαυτόν, κάτι σαν φυλαχτό απέναντι στην αυταπάτη και την βλάσφημη αλαζονεία μιας παντοδύναμης εξουσίας. Είναι φανερό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είχε την σοφία του Ρωμαίου αυτοκράτορα, όπως τον παρέδωσε στην ιστορία η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Δεν φρόντισε να προφυλάξει τον εαυτό του. Κι αυτό το εκ των υστέρων «είμαι θνητός», που είπε στο CNN, δεν είμαι σίγουρος ότι το πιστεύει.
Η νίκη όμως του Ταγίπ Ερντογάν, είναι μια νίκη πύρρειος. Μια νίκη με αστερίσκους. Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να πέτυχε τον στόχο του κερδίζοντας το δημοψήφισμα, αλλά έχασε οριστικά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας. Ένα κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παραγωγικής διαδικασίας και στην οποία βασίζεται εν πολλοίς και η οικονομία της γειτονικής μας χώρας. Το πώς θα διαχειριστεί ο Τούρκος, υπερ-πρόεδρος πλέον, Ταγίπ Ερντογάν και κυρίως, πώς θα αναγνώσει ο Τούρκος Πρόεδρος το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Είναι φανερό από τις τελευταίες αντιδράσεις από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ολλανδία, ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ένωσης δεν θα καλωσορίσουν με χαμόγελο και ανοιχτές αγκάλες την κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία σε συνδυασμό με την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος διεθνούς τραμπουκισμού και επιθετικότητας που εκπορεύεται από τα ηγετικά κλιμάκια της γειτονικής μας χώρας. Το σημείο όμως που κρίνει το παιχνίδι είναι αν θα υπάρξει ομοθυμία και ομοφωνία στις αντιδράσεις και στους τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.