zethopoiia

Ημιυπόγειες εγκαταστάσεις και αντικείμενα ηλικίας άνω των 5.000 ετών ίσως αποτελούν την παλαιότερη μονάδα ζυθοποιίας.
Έτσι εκ των πραγμάτων, αν και άργησε για διάφορους λόγους, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την τάση αυτή και τα αποστάγματα όπου τα τελευταία χρόνια ειδικά στις ΗΠΑ συντελείται μία πραγματική επανάσταση, όπου τα μικροποτοποιεία ή craft distilleries για τους εκεί συναδέλφους, ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά σαν τα μανιτάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε περίπου 10 χρόνια τα μικροποτοποιεία από 70, έχουν γίνει 800 και ολοένα και αυξάνονται. Δεν είναι λίγα αυτά που χρειάστηκε μάλιστα να επεκταθούν και να μεγαλώσουν και άλλο την παραγωγική τους δυναμική για να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση.
Το 1797 το εμπορικό πλοίο Sydney Cove βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας έχοντας αποπλεύσει από την Καλκούτα
Απρόσμενη εξέλιξη παίρνει η κατάθεση των νέων φορολογικών μέτρων, για το κλάδο της ζυθοποιίας. Η παράλογη και καταχρηστική αύξηση του ΕΦΚ κατά 93%, έχει δημιουργήσει διχόνοια στον κλάδο και ιδιαίτερα στις μικροζυθοποιίες. Την Πέμπτη, 19 Μαΐου η Huffington Post μαζί με άλλα μέσα, δημοσίευσε επιστολή διαμαρτυρίας μεγάλης μερίδας των ελληνικών μικροζυθοποιείων προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Αιφνιδίως όμως υπήρξε μια ανακοίνωση-Δελτίο Τύπου από τον ΣΜΑΖΕ, ο οποίος σαν εκπρόσωπος των μικροζυθοποιιών ανέφερε την ικανοποίηση των Ελλήνων ζυθοποιών για την κατάργηση του φόρου 3%!
«Η άνοδος της ελληνικής μικροζυθοποιίας αξίζει της προσοχής μας!», με αυτήν την πρόταση ξεκινήσαμε την κουβέντα μας με τον κ. Tim Hampson, συγγραφέα μπύρας και πρόεδρο του British Guild of Beer Writers. «Πριν είκοσι χρόνια, είχα έρθει στην Ελλάδα για οικογενειακές διακοπές, στις οποίες περάσαμε υπέροχα. Τότε δεν υπήρχαν οι μπύρες που δοκιμάζω τον τελευταίο καιρό. Η ελληνική ζυθοποιία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον παλιό της εαυτό. Ζυθοποιίες, ζυθοποιοί και μπύρες υψηλού επιπέδου, που συναγωνίζονται με χαρακτηριστική άνεση ετικέτες του εξωτερικού».
Οι ελληνικές μπύρες, γίνονται γνωστές στο εξωτερικό. Γίνονται αγαπητές όχι μόνο από τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και από καταναλωτές παραδοσιακών χωρών μπύρας όπως Βρετανία, Βέλγιο και Γερμανία. Σε διεθνείς διαγωνισμούς, ελληνικές μπύρες διακρίνονται μεταξύ όμοιων στο στυλ μπυρών, από χώρες που έχουν δημιουργήσει σχολές στην ζυθοποιία. Η ελληνική μπύρα και μάλιστα η ελληνική μικροζυθοποιία ακούγεται στο εξωτερικό. Η ελληνική μικροζυθοποιία δεν είναι αμελητέα αν και αρκετά νέα.
Οι πιο γνωστές μπύρες, που είναι οι Lager, έχουν τις ρίζες τους στην Γερμανία. Το Lager, προέρχεται από την γερμανική λέξη Lagern-Lagerung που μεταφράζεται σαν «αποθήκευση» και παραπέμπει στις εποχές όπου η μπύρα φυλάσσονταν σε κρύα και δροσερά μέρη για να συντηρηθεί. Η λέξη Wheat σημαίνει σιτάρι και μας δηλώνει την παρουσία σιταριού στην μπύρα μας. Είναι η διεθνής λέξη για την ελεύθερη μετάφραση των σιταρένιων μπυρών, που παράγονται σε όλο τον κόσμο.
Δύο άρθρα, η επιβολή ειδικού φόρου στις μικρές επιχειρήσεις ζυθοποιίας και η διαχείριση των απορριμμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο