The Blog

Έβρος, Σωτήριον 'Ετος 2000

Διακρίνεις δύο σκιές να πλησιάζουν. Είναι το περίπολο, μακριά ακόμη αλλά γνωρίζεις τόσο καλά τους συναδέλφους που ξέρεις και τον τρόπο βαδίσματος του καθενός. Παρ' όλα αυτά γίνεται η αναγνώριση. Ευχάριστο διάλειμμα από τις βασανιστικές σκέψεις. Μερικές γρήγορες κουβέντες. Και πάλι μόνος. Όχι για πολύ. Ένας μεγάλος κρότος ακούγεται από την πλευρά των συνόρων. Έκρηξη νάρκης σε ένα από τα ναρκοπέδιά μας. Αρχίζουν να τρέχουν όλοι, μπαίνει μέσα ο διοικητής, φεύγουν μπροστά για να δουν τι έγινε.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Πηγαίνεις για ύπνο κατά τις εννέα, έχεις σκοπιά δώδεκα με δύο. Καλό νούμερο. Έξω έχει μείον δεκαπέντε και όλα έχουν παγώσει στην Ευρωλίγκα. Η Ορεστιάδα δεν είναι πολύ μακριά, ωραία πόλη, με ωραίους ανθρώπους και ωραία μπαράκια. Εδώ όμως είσαι πίσω στην προκάλυψη. Αν κάποτε αρχίσει το πανηγύρι θα πρέπει να αναστηθεί ο Δάντης για να συμπεριλάβει στην Θεία Κωμωδία του, την Κόλαση νούμερο δύο.

Πέφτεις στο κρεβάτι, χαμηλό φως στον θάλαμο, δεν σε παίρνει αμέσως ο ύπνος. Ας διαβάσουμε την εφημερίδα της περασμένης Κυριακής. Πέφτεις σε άρθρο για τα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» με την Τουρκία. Είσαι τόσο κουρασμένος που δεν μπορείς ούτε να χαμογελάσεις. Τα μάτια κλείνουν σύντομα, όσο σύντομα θα είναι και τα νέα «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ξυπνάς μηχανικά στις εντεκάμιση, η σκοτεινή φιγούρα του θαλαμοφύλακα κινείται μέσα στον θάλαμο. Έρχεται από πάνω σου, βλέπει ότι είσαι ξύπνιος και σε διαγράφει από το μπλοκάκι του. Πηγαίνει στον επόμενο. Πετάγεσαι πάνω για να αρχίσεις να ετοιμάζεσαι πριν το μυαλό αρχίσει τα παιχνίδια για το που είσαι, τι κάνεις, και πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτό που κάνεις. Οι μεταλλικοί ήχοι των G3 που βγαίνουν από τον οπλοβαστό δεν φαίνεται να ενοχλούν κανέναν κοιμώμενο φαντάρο. Προσπαθείς να κουμπώσεις την εξάρτηση πάνω από την βαριά χειμερινή ένδυση. Mπαλακλάβα στο πρόσωπο, αφήνει μόνο τα μάτια έξω. Μπαλακλάβα, πόλη της Ουκρανίας με δριμύ ψύχος, έδωσε την ονομασία της στην μάλλινη full face κουκούλα. Που να ξέρεις ότι η αρχαία της ονομασία ήταν Σύμβολον και ότι την ίδρυσαν αρχαίοι Ελληνες...

Κράνος, γάντια και τέλος. Κάτι λείπει. Γυρνάς στον φοριαμό και βγάζεις το μαχαίρι σου. Custom made χειρολαβή, για να ταιριάζει ακριβώς στην δική σου παλάμη. Υλικό λαβής από ένα εξωτικό ξύλο, αν πας να προφέρεις την ονομασία του θα σε πιάσει λόξυγγας. To περνάς στην εξάρτηση και κουνάς την θήκη για να δεις αν είναι στέρεη. «Αυτός γαρ εφέλκεται άνδρα σίδηρος», τα όπλα από την φύση τους μαγνητίζουν τον άνδρα- Όμηρος.

Βγαίνεις έξω. Αρχίζει η ιεροτελεστία. Ο δεκανέας αλλαγής μπροστά, οι σκοποί πίσω του. Αναγνώριση για να αλλάξουν οι σκοποί. Αλλάζεις τον συνάδελφο, σου κλείνει το μάτι. Γιατί άραγε; Είσαι στην σκοπιά και βλέπεις από πάνω όλο το στρατόπεδο. Μπαίνεις προς τα μέσα για να τσεκάρεις τα υλικά. O προηγούμενος έχει αφήσει ένα περιοδικό δίπλα στον ασύρματο, γι' αυτό σου έκλεισε το μάτι. Ευγενική χορηγία. Μία ξανθιά δεσποινίδα με πλούσια τα ελέη σε κοιτάει από το εξώφυλλο. Στήθεα ιμερόεντα, στήθη επιθυμητά δηλαδή. Όμηρος, τι άλλο.

Εσένα όμως το μυαλό σου είναι σε κάποια άλλη, η οποία είναι μακριά και έχεις να την δεις δύο μήνες. Πόσο ακόμα θα πάει έτσι; Kαι οι δύο θα έπρεπε να ανακηρυχθείτε ευεργέτες των εταιρειών τηλεφωνίας με τόσα που ξοδεύετε στα τηλέφωνα. Προσπαθείς να μην ανησυχείς, αλλά πως; Αρχίζεις να βρίσκεις επιχειρήματα για να διασκεδάσεις την ανησυχία σου. Για κάθε ένα που βρίσκεις υπάρχει ένας φανταστικός αντίπαλος με έτοιμο το αντεπιχείρημα. Η απόσταση κάνει κακό στην υγεία, και στην σχέση. Ας ελπίσουμε στο Πηνελοπικό γονίδιο.

Διακρίνεις δύο σκιές να πλησιάζουν. Είναι το περίπολο, μακριά ακόμη αλλά γνωρίζεις τόσο καλά τους συναδέλφους που ξέρεις και τον τρόπο βαδίσματος του καθενός. Παρ' όλα αυτά γίνεται η αναγνώριση. Ευχάριστο διάλειμμα από τις βασανιστικές σκέψεις. Μερικές γρήγορες κουβέντες. Και πάλι μόνος. Όχι για πολύ. Ένας μεγάλος κρότος ακούγεται από την πλευρά των συνόρων. Έκρηξη νάρκης σε ένα από τα ναρκοπέδιά μας. Αρχίζουν να τρέχουν όλοι, μπαίνει μέσα ο διοικητής, φεύγουν μπροστά για να δουν τι έγινε. Κάποιο ζώο πάτησε τη νάρκη; Ή μήπως κάποιο άλλο ζώο - δουλέμπορος που δουλεύει για το Βαθύ Κράτος, έστειλε επίτηδες στο ναρκοπέδιο Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα για να αιτηθούν άσυλο;

Φτάνει ώρα δύο. Αυτήν την φορά κλείνεις εσύ το μάτι στον συνάδελφο. Ίσως αυτός δεν έχει ανάλογες έγνοιες και επικεντρωθεί στην ξανθιά δεσποσύνη. Η ιεροτελεστία έφτασε στο τέλος και στο πιο σημαντικό της τμήμα. Έλεγχος ασφαλείας στο G3. Δις στον αέρα, οπλίσατε, πυροδοτήσατε! Έρχεται πίσω το όχημα με την ομάδα που πήγε να ελέγξει το ναρκοπέδιο. Ευτυχώς ζώο, τετράποδο. Ανακούφιση. Δόξα ο Κύριος. Μπαίνεις στον θάλαμο και σου έρχεται ένα ζεστό κύμα αέρα. Αποθέτεις και κλειδώνεις το G3, βγάζεις ένδυση και εξοπλισμό, νιώθεις ανάλαφρος. Mπαίνεις στον υπνόσακο, τραβάς τέρμα επάνω το φερμουάρ και ανοίγεις το κινητό στο αθόρυβο. Φωτίζεται το πρόσωπό σου από τα μηνύματα. Τα διαβάζεις. Ξαναρχίζεις να τα διαβάζεις από την αρχή και ξαφνικά ο αντίπαλος με τα αντεπιχειρήματα σημαίνει άτακτη υποχώρηση. Κλείνουν τα μάτια και τα χέρια μένουν με το κινητό στο ύψος της καρδιάς.

Ξαφνικά ξυπνάς στο απόλυτο σκότος. Δεν είσαι πλέον στον Έβρο, σίγουρα δεν είσαι γιατί η μύτη σου οσμίζεται άρωμα Λάουρας Μπιατζότι. Εκείνη κοιμάται δίπλα σου. Έχει ανέβει στην ιεραρχία από τότε. Κοπέλα, αίσθημα, αρραβωνιαστικιά, σύζυγος. Παραήταν έντονο το όνειρο. Ακόμη ακούς τα κλείστρα των G3. Ξυπνά και εκείνη. «Τι έβλεπες»;, «Μια ξανθιά με ...». Πριν ολοκληρώσεις την φράση, σου έρχεται μία αγκωνιά στο πλευρό. Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Και αγαπητέ μου, σε αυτήν την ιεραρχία δεν υπάρχει στέρηση βαθμού.