Ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, κύριε Ομπάμα

Μια συνέχεια των προσπαθειών σας θα μπορούσε να είναι η πρόταση να συγκαλέσετε μια παγκόσμια Σύνοδο που στόχο θα έχει τη δημιουργία μιας πολυμερούς διαδικασίας πυρηνικού αφοπλισμού. Ίσως στη νέα Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ να μπορούσαν να προτείνουν μια συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.
JOHANNES EISELE via Getty Images

Προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών,

Θα μείνετε στην ιστορία της χώρας ως ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα, σημείο μηδέν. Όμως θα γράψετε ιστορία και για την ανθρωπότητα. Έχετε δίκιο που αφήνετε τους ιστορικούς να συζητούν το κατά πόσο ήταν σωστή η επιλογή του Προέδρου Χάρυ Τρούμαν να κάνει χρήση της ατομικής βόμβας, καθώς δεν μπορούμε να διαγράψουμε την ιστορία. Παρ' όλα αυτά, είστε και το πρόσωπο που μπορεί να ξεκλειδώσει τη συζήτηση για τη σημασία και τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων, μια συζήτηση από την οποία εξαρτάται το μέλλον μας.

Το 2009 στην Πράγα, είχατε πει ότι είχατε δεσμευτεί να φτιάξετε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Το 2013 στο Βερολίνο, διαβεβαίωσατε ότι «ειρήνη και δικαιοσύνη σημαίνει να επιδιώκεις την ασφάλεια ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα». Πέρυσι, υπογράψατε μια συμφωνία με το Ιράν που συνιστά σημαντική νίκη στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών.

Όμως, τι θα γίνει με τον πυρηνικό αφοπλισμό; Η Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT) δεν δεσμεύει ξεκάθαρα τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας να περιορίσουν το οπλοστάσιό τους. Ο διάλογος με τη Ρωσία μετά τη νέα Συνθήκη «Start» δεν έχει συνεχιστεί. Εν τω μεταξύ, ενώ εσείς και οι σύμμαχοί σας προσπαθείτε να εκσυγχρονίσετε τις πυρηνικές δυνάμεις σας, οι εντάσεις αυξάνονται. Αυτά τα όπλα, πρέπει να θυμόμαστε, έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα.

Ώρες πριν την συγκέντρωση στο πάρκο εις μνήμην των θυμάτων στη Χιροσίμα, θα παρευρεθείτε σε συγκέντρωση των G7 στη χερσόνησο Shima της Ιαπωνίας, όπου θα συναντήσετε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Ελπίζω να χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία για να μιλήσετε για το συγκεκριμένο θέμα με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, οι οποίες, όπως και οι ΗΠΑ, διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Σε αυτό ελπίζω, έχοντας εκτιμήσει το γεγονός ότι συντονίσατε την φετινή Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας. Η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη της Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή (Nuclear Threat Initiative) και την Πρωτοβουλίας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (Initiatives pour le Désarmement Nucléaire), στην οποία είμαι επικεφαλής.

Μια συνέχεια των προσπαθειών σας θα μπορούσε να είναι η πρόταση να συγκαλέσετε μια παγκόσμια Σύνοδο που στόχο θα έχει τη δημιουργία μιας πολυμερούς διαδικασίας πυρηνικού αφοπλισμού. Ίσως στη νέα Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ να μπορούσαν να προτείνουν μια συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Έτσι, κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να χτίσουμε έναν «κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης», όπως είχατε πει στο Βερολίνο.

Με εκτίμηση,

Paul Quiles, πρώην υπουργός Αμύνης στη Γαλλία

Πρόεδρος της Οργάνωσης «Initiatives pour le Désarmement Nucléaire»

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στη γαλλική έκδοση της HuffPost. Μεταφράστηκε στα αγγλικά και είναι προσαρμοσμένο για την ελληνική έκδοση.

Δημοφιλή