chat icon

”Κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη” τόνισαν σήμερα το πρωί διπλωματικές πηγές, αναφερόμενες στην επίσκεψη και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

”Την ώρα που καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, με την επανεκκίνηση των άτυπων συζητήσεων και τον ορισμό της κας María Angela Holguín Cuéllar ως Προσωπικής Απεσταλμένης, κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη”, επισημαίνουν ειδικότερα, οι διπλωματικές πηγές.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/christodoelides-e-praymatikoteta-einai-pos-eparchei-katoche-edo-kai-50-chronia-apantese-stis-deloseis-erntoyan_gr_68166932e4b0d0217643d290

Τέλος, ξεκαθαρίζουν ότι ”σταθερή επιδίωξη παραμένει η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, προς όφελος όλων των Κυπρίων, καθώς και της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας”.

 

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Υπενθυμίζεται οτι χθες, Σάββατο (3/5) ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στην κατεχόμενη Λευκωσία και, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πήγε αμέσως στον χώρο, όπου τέλεσε τα εγκαίνια των κτιρίων του «προεδρικού μεγάρου» και της «βουλής» που έκτισε η Τουρκία.

Στη σύντομη τελετή εγκαινίων στον προαύλιο χώρο, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το συγκρότημα, «μια εκδήλωση της θέλησης ενός κράτους να υπάρχει απέναντι στην αδικία και την ανομία και μια ένδειξη της κοινής μοίρας της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου», λέγοντας πως πάνω σε αυτό το ισχυρό θεμέλιο «ελπίζουμε ότι θα οικοδομήσουμε νέα επιτεύγματα και νέα έργα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανεξαρτησία και το μέλλον».

Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία, όπως στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν και το μέλλον είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων.

Advertisement

 

Μιλώντας στη συνέχεια από το βήμα του συνεδριακού κέντρου του συγκροτήματος, ο Ερντογάν δήλωσε πως «αν δεν τερματιστεί η άδικη απομόνωση στην οποία υπόκειται ο “τουρκοκυπριακός λαός”, αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” -όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία- ως συνομιλητή, να κάνουμε εμπόριο, να αφήσουμε να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας».

Κάνοντας για μία ακόμη φορά αναφορά σε λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό ανέφερε πως «αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα».

Advertisement

 

Επίσης, ανέφερε ότι «όσοι προσπαθούν να καταστρέψουν την αδελφότητά μας, να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσά μας και να σπείρουν τους σπόρους του μίσους αντί για ειρήνη και ηρεμία σε αυτά τα εύφορα εδάφη δεν θα πετύχουν».

Advertisement