Στην κατεχόμενη Λευκωσία έφτασε σήμερα, 3 Μαΐου, στις 13:45, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, μετέβη στον χώρο όπου τέλεσε τα εγκαίνια των κτηρίων του «Προεδρικού Μεγάρου» και της «Βουλής» που έχτισε η Τουρκία.

Στη σύντομη τελετή, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε το συγκρότημα των κτηρίων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ένα τέμενος και χώρο πρασίνου, «σύμβολο της αποφασιστικότητας του τουρκοκυπριακού λαού».

Advertisement
Advertisement

Έκανε λόγο για «ένα έργο αντάξιο του αυξανόμενου κύρους της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (sic.)» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το εν λόγω κτηριακό συγκρότημα «θα φιλοξενήσει αποφάσεις που θα πάνε τους Τουρκοκύπριους ακόμη πιο μπροστά».

 

 

Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε το έργο «μία εκδήλωση της θέλησης ενός κράτους να υπάρχει απέναντι στην αδικία και την παρανομία και μία ένδειξη της κοινής μοίρας της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου», λέγοντας πως πάνω σε αυτό το ισχυρό θεμέλιο, «ελπίζουμε ότι θα οικοδομήσουμε νέα επιτεύγματα και νέα έργα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανεξαρτησία και το μέλλον». Τέλος, επανέλαβε ότι η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταβεί τη συνέχεια στο τεχνολογικό φεστιβάλ TEKNOFEST, όπου παρουσιάζονται κυρίως τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και θα έχει κατ′ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τατάρ.

Advertisement

Στην τελετή με σύνθημα «Στερεό κράτος, αξιοπρεπές μέλλον», σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ο τουρκοκυπριακός λαός έχει επανειλημμένα δείξει την καλή του θέληση και ότι είναι η πλευρά που επιθυμεί μια μόνιμη και δίκαιη λύση. Ο μόνος λόγος για τον οποίο» που κατά τον Ερντογάν, «η ελληνοκυπριακή διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) υπερασπίζεται σήμερα τη θέση της ομοσπονδίας, την οποία είχε απορρίψει δημόσια στο παρελθόν (εννοώντας το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν), είναι για να περιορίσει την τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Η λύση των δύο κρατών», τόνισε, «είναι το κοινό όραμα της τδβκ (ψευδοκράτος) και της Τουρκίας».

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, κανείς δεν μπορεί να κάνει τους Τουρκοκύπριους να πληρώσουν το τίμημα για την έλλειψη λύσης στην Κύπρο λόγω κακομαθημένων συμπεριφορών που παρεμποδίζουν την λύση.

Ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι εάν πρόκειται να υπάρξει νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή στο εξής θα διεξάγεται όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ «δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα». Πιστεύουν, είπε, ότι η λύση του Κυπριακού περνά από αυτό το δρόμο και συνεχίζουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους Τουρκοκύπριους. «Όσο διατηρούμε την ενότητα της καρδιάς μας, το πνεύμα αλληλεγγύης και την πίστη μας στην εθνική μας υπόθεση, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο που δεν θα μπορούμε να ξεπεράσουμε», ανέφερε.

Advertisement

Πρόσθεσε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή πολιτική πρέπει να διατηρήσει τη σταθερότητά της, να μην παραδοθεί σε τεχνητές κρίσεις και να μην πέσει σε παγίδες που στοχεύουν να βλάψουν τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων.

«Θα ήθελα να το δηλώσω ξεκάθαρα για άλλη μια φορά: Ο τουρκοκυπριακός λαός, που έχει ηρωικά διατηρήσει τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό του στο νησί όπου έχει ριζώσει για πάνω από 500 χρόνια, αξίζει να ατενίζει το μέλλον με εμπιστοσύνη και ελπίδα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον», ανέφερε.

Για τον Ερντογάν «όσο δεν τερματίζεται η «άδικη απομόνωση» (μη αναγνώριση του ψευδοκράτους) των Τουρκοκυπρίων και δεν έρχεται μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη διευθέτηση στο νησί που να συνάδει με τις «πραγματικότητες», «δεν μπορεί να τεθεί θέμα να ασχοληθούμε με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με το εμπόριο ή να τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ουσιαστικά ο Τούρκος Πρόεδρος απαντούσε σε πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή ότι συζητείται άνοιγμα τουρκικού λιμανιού για κυπριακά πλοία, με αντάλλαγμα την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης Τούρκων επιχειρηματιών στην ΕΕ, χωρίς βίζα.

Advertisement

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν μίλησε για μάταιες προσπάθειες μιας «αλαζονικής νοοτροπίας, η οποία δεν βλέπει τους Τουρκοκύπριους, με τους οποίους μοιράζεται το ίδιο νησί για αιώνες, ως ίσους, αλλά βλέπει και παρουσιάζει τον εαυτό της ως ίσο με την εγγυήτρια Τουρκία».