Διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τον χάρτη που δημοσίευσαν οι Λίβυοι για τα τέσσερα οικόπεδα που παραχώρησαν για έρευνες στην Τουρκία, ανέφεραν πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι σύμφωνα με το χάρτη οι έρευνες θα γίνουν νοτίως της μέσης γραμμής και επισήμαναν ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σημειώνεται πως τα δεδομένα προς στιγμήν δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αν και οι έρευνες σε αυτή τη φάση, όπως προαναφέρθηκε, φαίνεται ότι προορίζονται να διεξαχθούν νότια της μέσης γραμμής μεταξύ Ελλάδας – Λιβύης.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ για τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές. «Συζητήσεις έγιναν επίσης όσον αφορά στη διεξαγωγή σεισμικής έρευνας σε δύο διαστάσεις (μήκους 10.000 χλμ) και την επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές τις έρευνες εντός μιας περιόδου που δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες» ανακοίνωσε η λιβυκή εταιρεία.
Στο μεταξύ, δύο φρεγάτες και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να επιχειρούν μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, με σκοπό την αποτροπή των προσπαθειών διακινητών να περάσουν παράνομα μετανάστες στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μητσοτάκης: Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από την Τουρκία – Θα κάνουμε τη ζωή των διακινητών δύσκολη