«Μόνο χθες από τα 507 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα οι 495 ήταν άντρες και 16 γυναίκες. Τέλος το παραμύθι με τις μωρομάνες. Έχουμε σύνορα, έχουμε επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση που γίνεται πριν από την ψηφοφορία της τροπολογίας για την αναστολή παροχής ασύλου.
Νωρίτερα απορρίφθηκε μέσα σε κλίμα έντασης η ένσταση αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή
Ο υπουργός Μετανάστευσης εγκάλεσε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία, κατηγορώντας το πως ενώ στηρίζει την ένσταση αντισυνταγματικότητας, δηλώνει «παρών» στην τροπολογία. Επέμεινε στην συνταγματικότητα της ρύθμισης, η οποία στηρίζεται στο μοντέλο του Έβρου το 2020, όπως εξήγησε. Απαντώντας στον Ευάγγελο Βενιζέλο υποστήριξε ότι δεν ενεργοποιείται το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, χαρακτήρισε τη ρύθμιση ως απολύτως σταθμισμένη, ενημερώνοντας πως και η Κομισιόν είναι ενήμερη και την αποδέχεται.
Παράλληλα επιτέθηκε και στο ΚΚΕ ότι επικαλείται τη συνθήκη της Γενεύης, η οποία « έγινε το ’51 για να προστατευτούν όσοι την κοπανούσαν από την Σοβιετική Ένωση». «Και έχουμε σύνορα και επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», ανέφερε.
Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ευθύνες στον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μεταναστευτικού και τώρα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει», ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Για ποιον λόγο έστειλε ο κ. Μητσοτάκης τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού; Δεν επικαλέστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποκριτικά, ότι θα διασφαλίσει τον έλεγχο μεταναστευτικών ροών με τέτοια μέτρα; Ψέματα και αποτυχίες εις βάρος της Ελλάδας και των πολιτών της Κρήτης. Ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για το πρόβλημα και τώρα έρχεται και λέει ότι θα χρησιμοποιήσει εργαλεία τα οποία και στο παρελθόν επιχείρησε να τα εφαρμόσει και τα ακύρωσε. Γιατί όλη η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ στράφηκε εναντίον του. Αν ενδιαφέρεται πραγματικά για την Κρήτη, αν ενδιαφέρεται πράγματι για τα συμφέροντα της χώρας, να καλέσει τώρα Συμβούλιο Κορυφής».
«Αντισυνταγματική, ρατσιστική, απάνθρωπη και απολίτιστη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η υποβολή χορήγησης ασύλου για τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και τα οποία επιστρέφονται χωρίς καταγραφή στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του σχολίασε: «Σε αυτή την αλληλουχία ομολογώ ότι δεν βρίσκω λογική και νομική συνοχή. Βρίσκω απλώς μια επιτηδευμένα σκληρή ρητορεία που για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους απαξιώνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όταν αντιλαμβάνεται ότι έτσι απαξιώνει και το Σύνταγμα και ότι όλο αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο να διαφύγει του δικαστικού ελέγχου, εθνικού και διεθνούς, αντιφάσκει λέγοντας ότι εφαρμόζεται απαρέγκλιτα το Σύνταγμα αλλά όχι η ΕΣΔΑ»
Σύσκεψη για τη διαχείριση των αυξημένων ροών
Αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών που πιέζουν ασφυκτικά την Κρήτη τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιείται το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, υπό τον Θάνο Πλεύρη.
Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης.
Κατά τη σύσκεψη, αναμένεται να τεθεί μεταξύ άλλων και το ζήτημα δημιουργίας κέντρου κράτησης στην Κρήτη για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)