Λάβρος κατά της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας αλλά και πολλών κυβερνητικών επιλογών εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού «Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία».
Μεταξύ των όσων είπε για τη στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό ζήτημα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε:
«Μας έκανε ζημιά όλος αυτός ο «υπερβάλλων ζήλος» στήριξης του Ζελένσκι…
Όταν μιλάμε λοιπόν, για τη ”σωστή πλευρά της Ιστορίας”, όπως μας λένε τώρα για το Ουκρανικό, να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί: Να βλέπουμε λίγο μακρύτερα. Όχι να γινόμαστε κλακαδόροι του συρμού.
Δεν έχουμε να αποδείξουμε σε κάποιους απ′ έξω ότι είμαστε ”πιστοί οπαδοί” – ούτε ”καλοί μαθητές”. Έχουμε να δείξουμε στο λαό που μας εξέλεξε, ότι βάζουμε τα δικά του συμφέροντα πάνω απ′ όλα».
«Η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να γίνει και ”βασιλικότερη του Βασιλέως” στο θέμα της Ουκρανίας»
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «όταν ξεκίνησε ο Πόλεμος στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, όλοι ξέραμε πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να πάει κόντρα με όλους τους εταίρους της. Αλλά δεν χρειαζόταν να γίνει και ”βασιλικότερη του Βασιλέως” Cheer leader, να ζητωκραυγάζει μπροστά-μπροστά…»
Ακόμα πιο αιχμηρός εμφανίστηκε στο θέμα της ελληνικής στάσης απέναντι στην Τουρκία, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης: «Υπογράψαμε ”Συνθήκη φιλίας” με την Τουρκία. Η οποία, Τουρκία, την ίδια στιγμή, επέκτεινε τα τετελεσμένα της εναντίον της Κύπρου και επέβαλε στο πεδίο πρωτοφανείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας.
Κατακεραυνώναμε τη Ρωσία, αλλά με την Τουρκία, που μας έκανε τα ίδια, ήμασταν «μέλι- γάλα». Ποιος να μας πάρει στα σοβαρά; Αυτό δεν είναι καθόλου «ήρεμα νερά»… Αυτό είναι «τρικυμία εν κρανίω».
Κάνοντας λόγο για αυτό-παραίτηση της χώρας από κάθε διεθνή ρόλο και αυτο-εξαφάνιση από το διεθνές προσκήνιο, ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε να κατακεραυνώνει την εξωτερική πολιτική της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
«Η ”φίλη” Τουρκία διακηρύσσει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς την άδειά της, έξω από τα χωρικά μας ύδατα. Δηλαδή μέχρι τα 6 μίλια», επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε: «Δεν μας επιτρέπουν ούτε καλώδια να ποντίσουμε έξω από την Κάσο. Μας απειλούν ακόμα και για τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες. Καταπατούν τη διακηρυγμένη Ελληνική ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου. Χθες μόλις η Τουρκία ανήρτησε στην Unesco δικό της Χάρτη, όπου καπελώνει το μισό Αιγαίο. Για να πούμε κι ένα καλό νέο όμως, το Ιόνιο – ακόμα – δεν το πείραξε», είπε μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Σαμαράς ενώ απηύθυνε ερώτηση προς την κυβέρνηση:
«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. Μάλιστα. Ρωτάω ευθέως: Έχει αναρτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Κι αν δεν έχει αναρτηθεί, γιατί; Και ποιος ευθύνεται; Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε».
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πέτυχε την εξαίρεση της Τουρκίας από το αμυντικό πρόγραμμα της Ευρώπης.
«Όταν κάνεις «συμφωνίες φιλιας» με χώρες που σε απειλούν με casus belli και σου αμφισβητούν τα πάντα – δεν έχεις απλώς έλλειμμα στρατηγικής. Έχεις περίσσευμα αφέλειας», τόνισε στη συνέχεια.

«Αντί να επιδοτούμε τα νεαρά ζευγάρια να κάνουν παιδιά, επιδοτούμε τα… ηλεκτρικά αυτοκίνητα»
Ο Αντώνης Σαμαράς επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και για μία σειρά άλλων θεμάτων όπως την εκτίναξη του κόστους ενέργειας, τους πανηγυρισμούς για υπερπλεονάσματα ενώ έχει χαθεί σημαντική αγοραστική δυνατότητα των πολιτών, τη woke ατζέντα, το δημογραφικό σημειώνοντας ότι «αντί να επιδοτούμε τα νεαρά ζευγάρια να κάνουν παιδιά, επιδοτούμε τα… ηλεκτρικά αυτοκίνητα», το μεταναστευτικό. «Ετοιμάζεται η κυβέρνηση να εγκαταστήσει μόνιμα πάνω από ένα εκατομμύριο παράνομους μετανάστες. Εδώ πια είναι η περίπτωση που οι ”καλοί μαθητές” μετατρέπονται σε ”χρήσιμους ηλίθιους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
«Δεν θα σταματήσω να μιλάω»
Λίγο πριν τελειώσει την ομιλία του έστειλε απευθύνθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Άκουσα χθές τον Πρωθυπουργό να παραπονιέται για «αυτόκλητους συμβουλάτορες του καναπέ» στα εθνικά ζητήματα… Τόση αλαζονεία….Πείτε του, να μην στεχοχωριέται και να μη ζορίζεται. Δεν χρειάζεται να ακούει κανένα άλλον.
Άλλωστε, έχει δίπλα του, τον Γεραπετρίτη, τον Ντόκο, όλο το ΕΛΙΑΜΕΠ. Αυτούς να ακούει…Όλα καλά! Και μη χειρότερα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός ενώ έκλεισε τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσει να μιλαει καθώς αυτό θεωρεί χρέος του.
«Να θυμούνται λοιπόν, οι περισπούδαστοι επικριτές μας, πως αυτά που πρέπει να λέω για την Πατρίδα μου, θα συνεχίζω να τα λέω, όπως έκανα πάντα. Είναι θέμα ευθύνης. Πολύ περισσότερο τώρα, που όπως βλέπετε, είμαστε πολλοί και παραμένουμε όρθιοι. Από αυτή τη λέξη – Ευθύνη – γεννιέται η άλλη μεγάλη λέξη – Ελπίδα. Η Ελλάδα είναι Χρέος για μας τους Έλληνες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς.
Το αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί –όπως αναφέρουν διάφορα σενάρια- να προχωρήσει σε δημιουργία κάποιου νέου πολιτικού φορέα, θα το δείξει το άμεσο μέλλον. Πάντως για την ώρα, όλα παραμένουν ανοιχτά.

Καραμανλής: Να μην περνούν λανθασμένα μηνύματα αδυναμίας της Ελλάδας
Για το βιβλίο του Σταύρου Λυγερού μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άφησε επίσης αιχμές για κυβερνητικές επιλογές –πολύ πιο ήπια όμως από τον Αντωνη Σαμαρά- στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ειδικότερα έδωσε έμφαση στο ρόλο της Τουρκίας.
«Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Φιλίας και Καλής Γειτονίας και η λογική των «ήρεμων νερών» να εμποδίζουν την ανάδειξη του νέο-οθωμανικού, αναθεωρητικού και επιθετικού χαρακτήρα της Τουρκίας. Είναι εξωφρενικό να αναστέλλεται η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μας, καταμεσής του Αιγαίου», ανέφερε μεταξύ άλλων εξηγώντας ότι «η όποια κίνηση εναντίον μας και εναντίον ιταλικών σκαφών μισθωμένων από γαλλική εταιρεία, για ένα καλώδιο, ανάμεσα από ελληνικά νησιά καταδεικνύει το μέγεθος της τουρκικής επιθετικότητας και της καταχρηστικής συμπεριφοράς της».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, «με το να επιμένουμε στη διατήρηση μιας εξωραϊσμένης εικόνας, παρά τα όσα συμβαίνουν, εταίροι και σύμμαχοι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αποθράσυνσης της Τουρκίας ότι λειτουργεί ως νταής και ταραξίας απέναντί μας, αλλά μένουν με την εντύπωση ή, χειρότερα ακόμη προσποιούνται, ότι έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις μας και είναι μόνο τεχνικά τα ζητήματα μεταξύ μας. Αντιθέτως, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθεί προς τα έξω ο πραγματικός και εξόφθαλμα αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και όχι να περνούν λανθασμένα μηνύματα αδυναμίας της Ελλάδας ή ανοιχτών ζητημάτων στην καρδιά του Αιγαίου».
Μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του κάνοντας λόγο για κίνδυνο ομηρίας της Ελλάδας από την Τουρκία:
«Τα επισημαίνω με έμφαση όλα αυτά διότι βλέπω ορατό έναν σοβαρό κίνδυνο: Σταδιακά, βήμα – βήμα, ανεπαισθήτως (κατά Κωνσταντίνο Καβάφη) να περιέλθει η χώρα σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ομηρίας έναντι της Τουρκίας. Με απλά λόγια τίποτα να μη μπορεί να γίνει στην περιοχή χωρίς την έγκρισή της, έστω και αν παραβιάζονται βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Συνθήκες, τα ισχυρά θεμελιωμένα δίκαια της Ελλάδας. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».
Διαφορετικά, αποδίδουμε λόγο στην Άγκυρα για οτιδήποτε αφορά την παραμικρή λειτουργία της Ελλάδος μεταξύ των νησιών της θέτοντας έτσι ουσιαστικά υπό αίρεση την εδαφική μας συνοχή».
