ΤΟ BLOG
28/12/2015 06:25 EET | Updated 28/12/2016 07:12 EET

ThisVouliweek |20 - 23 Δεκεμβρίου | Η χριστουγεννιάτικη εβδομάδα στο Κοινοβούλιο

Στο λυκόφως του 2015 οι Έλληνες πολίτες αποχαιρετούν «τον παλιό τον χρόνο» απογοητευμένοι βαδίζοντας προς ένα μέλλον που δεν εμπιστεύονται σύμφωνα με έρευνα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου. Πίσω τους αφήνουν μια από τις πιο ταραχώδεις χρονιές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας με δύο εκλογικές περιόδους, πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, απειλές εξόδου από την Ευρωζώνη και τη Συνθήκη Σένγκεν, ένα δημοψήφισμα που δίχασε, capital controls και περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν τα σύνορα της χώρας.

Anton Chalakov via Getty Images

Στο λυκόφως του 2015 οι Έλληνες πολίτες αποχαιρετούν «τον παλιό τον χρόνο» απογοητευμένοι βαδίζοντας προς ένα μέλλον που δεν εμπιστεύονται σύμφωνα με έρευνα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου. Πίσω τους αφήνουν μια από τις πιο ταραχώδεις χρονιές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας με δύο εκλογικές περιόδους, πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, απειλές εξόδου από την Ευρωζώνη και τη Συνθήκη Σένγκεν, ένα δημοψήφισμα που δίχασε, capital controls και περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν τα σύνορα της χώρας. Μα λίγο πριν ο χρόνος εκπνεύσει και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης οι πολύχρωμες σημαίες της περηφάνιας της ΛΟΑΤ κοινότητας ανεμίζουν πλησίστιες έξω από το κοινοβούλιο δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας ότι η οικονομική κρίση δεν καταλύει τον ανθρωπισμό και τη δημοκρατία. Διαβάστε στην συνέχεια την ανασκόπηση του κοινοβουλευτικού έργου της προτελευταίας εβδομάδας του χρόνου.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 | Χωρίς επίσημη ανακοίνωση αποτελεσμάτων η εκλογική νύχτα για τη ΝΔ

Πάνω από 400.000 οι ψηφίσαντες στις εκλογέςτης ΝΔ την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015, με τον μεταβατικό πρόεδρο της παράταξης, Γιάννη Πλακιωτάκη, να ξεκαθαρίζει από τη Λεωφόρο Συγγρού την ύπαρξη δεύτερου εκλογικού γύρου.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 | 70 ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες στη Βουλή|Καταψήφισαν οι ΑνΕλ το σύμφωνο συμβίωσης στην Επιτροπή| «Πίεση προς την κυβέρνηση» για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους παρουσία τουAbbas

Ολοήμερη γιορτή διοργάνωσε η Βουλή των Ελλήνων για τα 70 ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες που έφτασαν στη Βουλή, με τη συνεργασία του Συλλόγου Υπαλλήλων και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Τα παιδιά υποδέχτηκε ο ΠτΒΝίκος Βούτσης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν το σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης και στη συζήτηση για τα άρθρα, επιβεβαιώνοντας το ενδοκυβερνητικό ρήγμα που προκάλεσε το νομοσχέδιο.

Με προσεκτικό τρόπο περιγράφει η Βουλή το περιεχόμενο της ειδικής ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια σημειώνοντας: «Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την έγκριση Απόφασης της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με την Παλαιστίνη, παρουσία του Πρόεδρου της Παλαιστίνης  κ. MahmoudAbbas».

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 | Πρωτοβουλίες για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή |Στον εισαγγελέα ο ΓκίκαςΧαρδούβεληςαπό την επιτροπή «πόθεν έσχες» |Με κονκάρδες ουράνιο τόξο Βούτσης - Τσακαλώτος | ΧΑ: Νομοθετείτε για ανώμαλους | ΚΚΕ κατά ΠΑΣΟΚ: «Δεν είμαστε άκρο»|Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης | Τριχοτόμηση της ΝΔ με 19 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι» επί της αρχής

Ομόφωνα, επί των παρόντων βουλευτών εγκρίθηκε με έγερση το κείμενο επί του οποίου προτρέπεται η κυβέρνηση μετά από πίεση της Βουλής να πάρει πρωτοβουλίες για αναγνώριση της Παλαιστίνης και να προβεί σε προσπάθεια έναρξης συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, παραπέμπει για διπλή παράλειψη τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη στον εισαγγελέα. Η πρώτη αφορά την υπόθεση των χρημάτων που έβγαλε στο εξωτερικό προ των εκλογών του 2012 και η δεύτερη τη μη κατάθεση δηλώσεων «πόθεν έσχες» για δύο έτη.

Με ακραίες φωνές, ομοφοβική ρητορική αλλά και κονκάρδες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στα κυβερνητικά έδρανα η μόνη συζήτηση επί της αρχής και επί των άρθρων στο νομοσχέδιο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις», που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια, αποκλείοντας όμως τα θέματα της τεκνοθεσίας.

Συγκρούσεις μεταξύ Ποταμιού και ΑνΕλ, με τον Σταύρο Θεοδωράκη από το βήμα της Βουλής να λέει «ναι στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων», τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπερασπίζεται το σύμφωνο, τον πρωθυπουργό ΑλέξηΤσίπρα να επισημαίνει την ανάγκη συστράτευσης των δημοκρατικών δυνάμεων, στο προσκήνιο της έκφρασης  της πρόθεσης για υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης από βουλευτές και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με την πλειονότητα των βουλευτών της συγκυβερνούσας παράταξης των ΑνΕλ να καταψηφίζουν στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή, επί των 14 άρθρων από τα 63 άρθρα του νομοσχεδίου, που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης, το τελικό αποτέλεσμα ήταν «Ναι» στο σύμφωνο από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, μαζί με 19 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που διαφοροποιήθηκαν και υπερψήφισαν είτε επί της αρχής, είτε επί των άρθρων στα άρθρα 1-14 που αφορούσαν τις διατάξεις του συμφώνου συμβίωσης.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Απούσα η Φώφη Γεννηματά, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Αντώνης Σαμαράς.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015 |193 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με 193 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Όχι ψήφισαν 56 βουλευτές στους 249 ψηφίσαντες, επί συνόλου.

Με πανηγυρισμούς στα θεωρεία της Βουλής από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ - LGBTQI κοινότητας έγινε δεκτό το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Στο άρθρο 1 που αφορά την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ψηφίστηκε από 191 βουλευτές, με 58 βουλευτές να καταψηφίζουν το εν λόγω άρθρο.

Σύνταξη: Μαίρη Καλαμπαλίκη - Παύλος Πανταζόπουλος

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κωστάκη