ΤΟ BLOG
01/03/2017 04:45 EET | Updated 02/03/2018 07:12 EET

Ασφαλής Οδήγηση τώρα: Τέλος στα νεκροταφεία της ασφάλτου!

Αναρωτιέμαι πώς θα αντιδρούσαμε άραγε αν μαθαίναμε πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα αφανίζεται μια ολόκληρη κωμόπολη; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Κι όμως, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των ανθρώπων που ξεψυχούν στην άσφαλτο ετησίως, θα καταλάβαινε πως δεν πρόκειται για καμία επιστημονική φαντασία, μα μια αληθινή, ολοζώντανη τραγωδία. Και όταν μιλάμε για αριθμούς που αγγίζουν και ξεπερνούν τη χιλιάδα, καλό είναι να υπενθυμίζουμε πάντοτε στον εαυτό μας ότι κάθε μονάδα από αυτούς τους 1.600 θανάτους ετησίως αντιπροσωπεύει και τη ζωή ενός ανθρώπου.

Alexandros Avramidis / Reuters

Πόσα θύματα πρέπει να θρηνήσει ακόμη η χώρα μας για να συνειδητοποιήσουμε την τραγικότητα της κατάστασης; Πόσα αθώα άτομα πρέπει να χάσουν ακόμη τη ζωή τους στην άσφαλτο χωρίς να μοιράζονται κανένα μερίδιο ευθύνης σε αυτή την τραγωδία που στήνεται εν αγνοία τους; Μα και πόσοι άνθρωποι ακόμη πρόκειται να σπείρουν τον θάνατο μέχρι να καταλάβουμε όλοι μας πως αυτό που μας λείπει ως κράτος είναι η παιδεία; Τι άλλο περιμένουμε ως πολιτεία, ως κράτος, ως άνθρωποι ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να ταρακουνηθούμε πραγματικά;

Αναρωτιέμαι πώς θα αντιδρούσαμε άραγε αν μαθαίναμε πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα αφανίζεται μια ολόκληρη κωμόπολη; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Κι όμως, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των ανθρώπων που ξεψυχούν στην άσφαλτο ετησίως, θα καταλάβαινε πως δεν πρόκειται για καμία επιστημονική φαντασία, μα μια αληθινή, ολοζώντανη τραγωδία. Και όταν μιλάμε για αριθμούς που αγγίζουν και ξεπερνούν τη χιλιάδα, καλό είναι να υπενθυμίζουμε πάντοτε στον εαυτό μας ότι κάθε μονάδα από αυτούς τους 1.600 θανάτους ετησίως αντιπροσωπεύει και τη ζωή ενός ανθρώπου. Μια ζωή που χάθηκε για πάντα, όνειρα, σχέδια και ελπίδες ενός ανθρώπου που θάφτηκαν κάτω από την άσφαλτο και η οικογένεια, σύγχρονες τραγικές φιγούρες που σημαδεύονται ανεξίτηλα.

Όχι άλλη ποδοπάτηση του Κ.Ο.Κ.. Όχι άλλες παραβιάσεις του STOP και του ερυθρού σηματοδότη. Όχι στο αλκοόλ με οδήγηση. Όχι στην οδήγηση με αυξημένη ταχύτητα.

Ας σταματήσουμε να υποκρινόμαστε, όμως, στο άκουσμα τραγικών ειδήσεων και ας μην κρυβόμστε μάταια πίσω από το δάχτυλό μας. Πώς μπορούμε να περιμένουμε αλλαγές; Γιατί εκπλησσόμαστε; Όταν μια κοινωνία εξακολουθεί να τροφοδοτεί και να συντηρεί υψηλά τα ποσοστά του οδηγικού αναλφαβητισμού, η κοινωνία αυτή δε θα πάψει ποτέ να θρηνεί αθώα θύματα σε τροχαία δυστυχήματα. Κάθε ένας από εμάς οφείλει να αντιληφθεί πως η επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά ισοδυναμεί με απόπειρα δολοφονίας και αποτελεί ένδειξη ασέβειας στην ανθρώπινη ζωή. Η οδήγηση συνιστά την πιο υπεύθυνη συμπεριφορά που πραγματοποιούμε καθημερινά.

Όχι άλλη ποδοπάτηση του Κ.Ο.Κ.. Όχι άλλες παραβιάσεις του STOP και του ερυθρού σηματοδότη. Όχι στο αλκοόλ με οδήγηση. Όχι στην οδήγηση με αυξημένη ταχύτητα. Όχι άλλα θύματα στην άσφαλτο. Η μόνη λύση ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε στη δημιουργία μιας ασφελέστερης οδηγικής κοινωνίας είναι η ουσιαστική παιδεία που οφείλει να ξεκινά από την παιδική ηλικία με στόχο την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε θέματα σωστής οδηγικής συμπεριφοράς και η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή τους για το τι σημαίνει «οδηγώ με ασφάλεια & σέβομαι τη ζωή μου και τη ζωή των συνανθρώπων μου». Η έλλειψη παιδείας αποτελεί την πηγή του σκοταδισμού μας και η μόνη έξοδος από αυτό είναι η ίδια η παιδεία.